Novosti Biznis

počela potraga

Jesu li poslodavci konačno došli pameti? Sezonce mame većim plaćama, a radnike traže u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini

počela potraga

Za 2019. se procjenjuje da će radnika trebati barem 10 tisuća više nego lani s obzirom na velike investicije u turizmu koje se završavaju u ovoj godini i trebaju nove zaposlenike

Potraga za oko 30 tisuća sezonskih radnika u ovogodišnjoj turističkoj sezoni krenula je već posljednjih mjeseci prošle godine, a s prvim danima siječnja već se uvelike razgovara, nudi, traži radnike ponajviše u Slavoniji i Dalmaciji, ali i u susjednoj BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Najveće hrvatske hotelske kompanije, želeći na vrijeme osigurati stručni kadar, obilaze sve dijelove Hrvatske iz kojih žele motivirati nezaposlene za rad u ovoj sezoni, a ključne informacije koje im daju jesu da je većina spremna za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće za 10 do 20 posto, a uz to sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu.

Interes zadovoljavajući

U prošloj godini od siječnja do rujna u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja iz usluga smještaja i pripreme i služenja hrane. U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonskih radnika, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144, no za 2019. godinu se procjenjuje da će radnika trebati barem 10 tisuća više, s obzirom na velike investicije u turizmu koje se završavaju u ovoj godini i trebaju nove zaposlenike.

"Krstarenja" poslodavaca zato su najveća ovih dana u Slavoniji, gdje je samo vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam njihovih posjeta. Prije toga je provedeno anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama. Tako je jedna od vodećih kompanija u našem turizmu, "Valamar Riviera", najavila otvaranje 400 novih radnih mjesta pa će u visokoj sezoni ove godine zapošljavati gotovo sedam tisuća djelatnika u hotelima, ljetovalištima i kampovima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika, a prve razgovore o zapošljavanju obavili su u četvrtak u Metkoviću i Pločama. Prema sadašnjim najavama dolazaka nezaposlenih na razgovore, zanimanje je zadovoljavajuće, kažu u hotelskim kompanijama, gdje se nadaju da će najveći dio radnika naći ipak u Hrvatskoj.

Preferiraju domaće radnike

– Uopće nema dvojbe oko toga da hrvatski hotelijeri žele imati domaću radnu snagu. Gosti to najviše cijene i to nam je do sada bila jedna od velikih prednosti u odnosu na konkurenciju na Mediteranu. Samo u krajnjoj nuždi posegnut ćemo za uvozom radnika, i to za poslove radnika koji nisu u izravnom kontaktu s gostima. Dobro je da u kvoti za uvoz radnika imamo rezervno rješenje ako interes domaćih nezaposlenih ne bude dovoljan, ali prioritet su domaći radnici u svakom slučaju – kaže nam menadžer za ljudske potencijale velike hotelske kuće.

Inače, Vlada RH utvrdila je godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. godini pa ona iznosi 65.100 dozvola, a godišnja kvota dozvola za sezonski rad iznosi 6540 dozvola, od čega je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola. Kvotom za novo zapošljavanje stranaca u 2019. za turizam i ugostiteljstvo je ukupno predviđeno 10.611 dozvola, što znači da je turizmu omogućeno dobiti iz drugih zemalja ove godine oko 15 tisuća stranih radnika.

'VALAMAR RIVIERA' Plaća minimalno pet tisuća kuna
 
"Valamar Riviera" je među prvima u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje predstavila u Metkoviću i Pločama otvorena radna mjesta i pogodnosti rada u toj hotelskoj kompaniji. Zainteresirani su imali priliku saznati detalje o uvjetima rada, smještaju te mogućnostima razvoja karijere u turizmu. Ta kompanija svojim zaposlenicima osigurava minimalno pet tisuća kuna neto primanja za puno radno vrijeme, kao i brojne edukacije, seminare i stručna usavršavanja. "Valamar" tako za 2019. godinu nudi 1200 ugovora za stalnog sezonca i gotovo 300 novih ugovora za stalni radni odnos. Svim sezonskim radnicima koji dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i regije osiguran je smještaj te tri obroka dnevno na teret poslodavca.
Naslovnica Biznis