Novosti Hrvatska

tko ga je prijavio?

Pukovnik iz Imotskog optužen jer je 'citirao' Franju Tuđmana: upao u raspravu o 'Medačkom džepu', zbog spornih izjava suspendiran s nastave; 'Sve mi ovo jako teško pada'

tko ga je prijavio?

Pukovnik Dragan Mustapić (56) iz Imotskog, bivši hrvatski atletski olimpijac, suspendiran je s nastave na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Protiv njega je k tome pokrenut i stegovni postupak jer je prije petnaestak dana, tijekom predavanja na katedri Operativno umijeće, polaznicima iznio svoje mišljenje da je vojna operacija Hrvatske vojske "Medački džep" bila štetna i nepotrebna. Kako neslužbeno doznajemo, Mustapića se optužuje da je rušio dignitet Domovinskog rata i naštetio interesima RH.

– Ne mogu vam govoriti ni o kakvim detaljima jer čekam da se postupak završi. Mogu samo reći da postoji velika vjerojatnost da se to dogodilo. Na bolovanju sam jer mi je zdravlje narušeno i sve mi ovo jako teško pada – bilo je sve što nam je kazao pukovnik Mustapić kad smo ga nazvali da nam komentira nastalu situaciju.

Štitio kolegu?

Iz pouzdanih izvora, pak, doznajemo da je on ustvari pokušao zaštititi svog kolegu zapovjednika koji se upustio u raspravu s dvojicom polaznika HVU-a koji su, na predavanju, počeli govoriti o taktičkom dijelu navedene operacije i spominjati rušenje objekata i slično.

Tada im je taj zapovjednik kazao da na taj način ne mogu razgovarati te im je pokušao iznijeti svoj stav po kojem je ta vojna operacija, koja se odigrala od 9. do 17. rujna 1993. godine, nanijela djelomičnu štetu Hrvatskoj, kako zbog gubitka 11 vojnika i četiri tenka, tako i zbog ružnih političkih konotacija koje su se poslije vezale uz nju.

Mustapić je podržao takav stav i pokušao polaznicima detaljnije objasniti zašto misli da je taktički dio morao biti podređen političkom dijelu operacije.

Tko je, zašto i kome prijavio pukovnika Mustapića i koji je razlog da je protiv njega pokrenut stegovni postupak te da je suspendiran – pitali smo i Ministarstvo obrane.

– Slijedom Vašeg upita, možemo Vas izvijestiti kako je imenovani predavač na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" na dužnosti nastavnika operativnog umijeća, na kojoj se nalazi od 1. kolovoza 2018. godine.

Imenovani trenutno nije uključen u nastavni proces i nije suspendiran jer je u tijeku redovni postupak koji se provodi po podnošenju pritužbi, odnosno zbog provjera istinitosti navoda u istima. Napominjemo kako je postupanje u predmetnom u skladu sa zakonskim odredbama – odgovorili su nam iz MORH-a.

Što se tiče akcije "Medački džep" i njezinih posljedica, o tome je u časopisu "Hrvatski vojnik" seriju tekstova pod nazivom "Prilozi za razumijevanje uzroka i posljedica vojno-redarstvene akcije Medački džep (Džep-93)" objavio povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.

U broju 564 objavio je tekst u kojem navodi što je o posljedicama akcije "Medački džep", a vezano za međunarodni položaj Hrvatske, govorio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman nekoliko dana nakon što je ona provedena.

– Sadržaj govora pokazuje da se Hrvatska nalazila u iznimno osjetljivom političkom položaju, da je hrvatska politika jedva malo popravila napade na Hrvatsku zbog situacije u Bosni i Hercegovini i nakon operacije Maslenica, a da se sad to ponavlja.

Tuđmanov govor

Uz ostalo, predsjednik Tuđman rekao je na spomenutoj sjednici: "Svi trebaju shvatiti da bi i Hrvatskoj bilo u interesu da stvarno političkim putem dođemo do rješenja, jer bez obzira na neprijateljske žrtve, i mi ih imamo, a kada bismo nastavili, imali bismo goleme gubitke, posebice dok ne oslobodimo sve do Baranje i Vukovara.

Prema tome, moramo se pokušati uskladiti s tom međunarodnom politikom da dođemo do suvereniteta nad čitavim teritorijem uz međunarodnu pomoć na miran način. Razumije se, nisam ja nikakav takav iluzionist da mislim da ćemo u tome uspjeti, ali onda to ne smijemo na ovaj način da si otežavamo, moramo se pripremati."

Nazor u tom članku dodaje kako je predsjednik Tuđman tada spomenuo i da nije smio dopustiti akciju.

– Smatram da sam pogriješio što sam dopustio ličku operaciju. Bez obzira što je, molim, ona u vojničkom smislu uspjeh i što smo dokazali i Srbima da smo kadri da im nanesemo (poraz). (…)

Ali, svi su se uprli u Europskoj zajednici – molim, predsjednik Vijeća europske sigurnosti, predajući onu formalnu notu, evo, zamolio je ambasadora da ode osobno u Zagreb i da apelira na Hrvatsku, na predsjednika Tuđmana da se traže politička rješenja. (…)

Prema tome, moramo jednostavno biti u sukladnosti s takvom jednom politikom za kakvu se opredjeljujemo. Jer, kad bismo mogli to riješiti u roku od par dana i kada kod toga ne bismo izazvali takav bijes svijeta, da bi čak nametnuo nam sankcije, onda bi to drugo bilo, a ovako? (…)

Ne možemo voditi rat, koji nam svijet ne prihvaća. Ne može proći atmosfera da je Hrvatska nasuprot jedne svjetske orijentacije za mirom, orijentirana da problem riješi ratom, a to znači da etnički očisti Srbe iz Hrvatske. (…)

A to stvara jednu sliku o Hrvatskoj na kojoj ne možemo graditi niti svoj politički status niti ekonomske odnose sa svijetom. Shvatite to – navodi se u Nazorovu članku.

 

Ratni zločini nad srpskim civilima

O vojnoj akciji 'Medački džep' na Wikipediji se navodi da je ta bitka bila 'taktička pobjeda hrvatske strane, ali je operacija opterećena ratnim zločinima protiv srpskih civila te kratkotrajnim okršajem s mirotvornim snagama UNPROFOR-a, zbog čega se nakon međunarodnog pritiska HV povukao natrag na prethodnu liniju primirja'.

Zbog sumnje u ratne zločine počinjene u toj operaciji pravomoćno je u Hrvatskoj na šest godina zatvora bio osuđen general Mirko Norac, dok je general Rahim Ademi bio oslobođen.

Norac je proglašen krivim jer kao zapovjednik nije spriječio vojnike da ubijaju i muče Srbe.

HTV je, pak, na svom portalu 'Dani ponosa' posvećenom Domovinskom ratu naveo da su 'snage UN-a činjenično utvrdile uništavanje sela te ubojstva civila prilikom povlačenja Hrvatske vojske'.

- S vojnog aspekta operacija je bila od iznimne važnosti jer je donijela sigurnost gradu Gospiću i širem području. No, politički je nanijela neželjene posljedice jer su određeni međunarodni krugovi teško optužili Hrvatsku za kršenje primirja, dok je srpska strana inzistirala na optužbi za etničko čišćenje, zločin nad više od 30 civila, unatoč tomu što istraga UN-a takvo što nije dokazala - navodi se na tom portalu.

 

Naslovnica Hrvatska