Novosti Hrvatska

mršava bilanca

Rezultata nema, isprike nema, a obitelji nestalih još traže svoje najmilije: je li Kolinda pogriješila što je ugostila Aleksandra Vučića?

mršava bilanca

Hrvatskoj predsjednici nije žao što je ugostila Aleksandra Vučića. I opet bih ga, kaže, pozvala. Iako, ruku na srce, nekih velikih rezultata posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj i nije bilo.

Nijedna obitelj u 16 mjeseci otkada se Vučić prošetao Zagrebom nije našla svoje nestale članove. A on se u veljači prošle godine propisno izblamirao slavodobitno nudeći Hrvatskoj podatke o tri riješena slučaja osoba koje su već davno prije pronađene, identificirane i - pokopane.

Vučić nije uspio ući u trag ni Bori Ivanoviću zvanom Konj, pukovniku JNA optuženom za ratne zločine na istoku Hrvatske, koji je na teritoriju Srbije „nestao“. I kojemu tamošnji organi navodno ne mogu ući u kraj.

Srbija nije odustala ni od primjene univerzalne jurisdikcije, zbog koje niz branitelja ne smije preći granicu u strahu da im se ne reprizira slučaj Purda. Da, slijedom interpolove tjeralice i optužnice temeljene na iskazima danima nakon mučenja u srbijanskim logorima, ne završe iza rešetaka.

Vučiću nikada ni prije ni poslije tog posjeta preko ustiju nije prešla ni isprika za zlo koje je srpska vojska – a među njima i četničke jedinice za koje je tijekom rata na području Gline i agitirao – počinile na tlu Hrvatske. Ona mu, zapravo, nikada nije bila ni na kraj pameti.

Bilanca je dakle, prilično mršava. Je li onda poziv Vučiću bio pogreška?

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koja i sama traži brata i bratića nestale u paklu nakon pada Vukovara, slaže se da nekih velikih rezultata još uvijek nema. Ipak, na čitavu situaciju trudi se gledati kao na proces. I smatra da, u tom kontekstu, poziv Vučiću nije bio pogreška.

- Pogreška bi bila da je predsjednica uzvratila posjet i otišla u Beograd godinu dana nakon Vučićevog dolaska. Ovako, dali smo vam šansu, pružili ruku, otvorili smo vrata. Izigrali ste priču i uzvratnog posjeta nema. I neće ga biti dok ne bude konkretnih rezultata – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Ljiljana Alvir. Određene stvari su, smatra ona, ipak napravljene, a neke nedodidirljive snage u Srbiji ipak uzdrmane.

- Sada čekamo konkretne rezultate – zaključuje predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Vanjsko-politički analitičar Davor Gjenero ocjenjuje da je u ovome trenutku sve otvoreno: i da je moguće da se priča sa Vučićevim posjetom okrene protiv Kolinde Grabar Kitarović.

- Sa ove distance ne čini mi se da je sa tim potezom napravila išta krivo. Spuštene su tenzije, a Hrvatska je do neke mjere izvučena iz konteksta stalnih napada iz Beograda. Činilo se da se promijenio i odnos prema Hrvatima u Vojvodini. Čak je i klasično rezignirani Tomislav Žigmanov u jednom trenutku pohvalio Vučića, što je bilo prilično iznenađenje. Vrlo brzo se doduše Žigmanov povukao, ali ipak se čini da je situacija za Hrvate u Srbiji danas nešto bolja nego što je bila proteklih godina – naglašava Gjenero.

Nakon dugo vremena održala se i sjednica diplomatskog odbora za utvrđivanje granica, ozračje je, prema neslužbenim informacijama, bilo prilično pristojno, bez opstrukcije sa srbijanske strane. Zapelo je na pitanju nestalih.

- U vojsci Republike Srbije očito postoji blokada. To je štićenje svojih i tu je jako žestoki otpor. Kad bi Vučić i želio taj otpor slomiti, teško bi ga slomio – zaključuje Gjenero.

Možda je to čak i za njega (pre)velik zalogaj.

Naslovnica Hrvatska