StoryEditorOCM
Promo arhivZATO IMAM SVOJEG BANKARA

Zaba investitoru daje puno više od financiranja

Piše PR
31. svibnja 2017. - 10:00
zaba03

Uz to što je danas biti poduzetnik vrlo izazovno, pogotovo kada ste mikro ili mali poduzetnik, većina poduzetnika nema ni vremena, ali ni stručna znanja da se uz svakodnevni posao bavi još i upravljanjem financijama.

Upravo je Zagrebačka banka prepoznala tu boljku današnjih malih poduzetnika i odlučila im pomoći. Bankarica Sanja Lerotić i mladi poduzetnik Ante Ercegović, svjedoče o tome kako u praksi odlično funkcionira projekt ‘Zato imam svog bankara’ pri čemu uloga banke nipošto nije samo u davanju kredita klijentu.

Što za Zabu znači odnos s poduzetnikom kao klijentom?

Lerotić: Zagrebačka banka nudi puno više od samog financiranja. Mi pokušavamo razumjeti poslovanje svakog od naših klijenata, ponuditi im savjet i onda skrojiti ponudu financiranja prema njihovim potrebama. U Zabi izuzetno veliku pažnju posvećujemo individualnom pristupu. To znači da sve usluge prilagođavamo klijentu i njegovim potrebama, bilo da se radi o prevladavanju potreba za likvidnošću ili financiranju investicija i trajnih obrtnih sredstava. Poduzetnici su nam jako važni i zato za njih imamo posebnu mrežu poduzetničkih centara koji su im posvećeni, bilo da se radi o obrtnicima, malim poduzetnicima ili start-upovima.

Koliko je važna ta savjetodavna uloga, posebno kod malih koji nemaju razvijene financijske odjele unutar tvrtke?

Lerotić: Savjetodavna uloga je sve važnija uloga banke. To nam kažu i naši klijenti. Važno im je da se mogu osloniti na svog bankara. Naime, svaki poduzetnik ima svog poduzetničkog bankara koji ga vodi kroz cijelo poslovanje i pruža mu besplatnu stručnu pomoć pri definiranju optimalne strukture financiranja i pri izradi poslovnih planova. Zaba svojim klijentima omogućava podršku pri ulasku u bilo kakvu investiciju – sagledavajući prilike i rizike projekta.
Ercegović: Sa Zabom radimo godinama pa, iskreno, nismo niti razmatrali druge opcije jer ovo je za nas najbolja banka s povoljnim linijama kreditiranja i brzim rješavanjem problema. Jako nam je važan bankar taj osobni kontakt, jer se radi o projektu koji je aktivan 24 sata dnevno i dragocjeno je imati osobu za rješavanje svih problema.

Kakvi su to savjeti koje bankar može dati klijentu poduzetniku?

Lerotić: Svaka investicija je svojevrsni rizik koji poduzetnik preuzima i naša je uloga, odnosno uloga bankara, da savjetom zaštiti poduzetnika i smanji mu eventualne troškove koliko je to moguće – primjerice za konzultantske usluge, usluge izrade poslovnog plana i slično. Osim toga, poduzetnički bankari redovito informiraju poduzetnike o svim aktualnostima i mogućnostima financiranja na tržištu. S obzirom na sve veći interes za povlačenje sredstava iz EU fondova, poduzetnicima su svakako korisne sve informacije vezane za aktualne natječaje. Upravo iz tog razloga, u suradnji s našim partnerom, Sense Consultingom, Zaba nudi jedinstvenu uslugu EU fond vodič. Kroz tu uslugu ciljano informiramo i potičemo poduzetnike na prijave za aktualne natječaje za nepovratne potpore osigurane iz EU i nacionalnih fondova. Naravno, na one natječaje za koje zadovoljavaju uvjete.

Kakve sve oblike financiranja Zaba nudi poduzetnicima?

Lerotić: Ponuda proizvoda i usluga Zagrebačke banke za male poduzetnike, uključujući i poduzetnike početnike, široka je i kreirana na način da zadovoljava potrebe klijenata u svim ciklusima njihova poslovanja – od financiranja obrtnih sredstava, financiranja konkretnih poslova, dugoročnih i investicijskih financiranja, do savjetovanja i informiranja.

Ercegović: Mi smo start-up firma i ušli smo u veliku i po prirodi posla zahtjevnu investiciju, gdje je priprema zapravo najvažnija. Gradili smo megajahtu u splitskom škveru i posao je trajao godinu i pol. Sve u projektu mora biti stand by, pripremu smo jako dobro odradili i onda je sve bilo puno lakše. Imali smo i pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Što poduzetnik treba znati kada dolazi u banku po kredit?

Lerotić: Banka svakom klijentu pristupa individualno. To znači da kroz razgovor nastojimo dobro razumjeti poslovnu situaciju i zajednički pronaći najbolje financijsko rješenje koje odgovara konkretnom poslu. Jako je važno da klijent uistinu dobro razumije što je sve potrebno za uspjeh investicije, koji su sve rizici prisutni i kako ih minimizirati.

Poduzetnički bankar je tu da klijentu predloži odgovarajući način i strukturu financiranja. On je zapravo ključna osoba koja ga prati, savjetuje i pomaže mu u poslovnom planiranju te sudjeluje u odluci o financiranju, čime se značajno skraćuje proces donošenja odluke o kreditiranju.

Ovdje se radi o investiciji u novi luksuzni brod za nautički turizam, koliko takav biznis ima potencijala u Hrvatskoj?

Ercegović: Gradimo luksuznu jahtu od 46 metara, vrijednu preko 3 milijuna eura, top kategorije. Riječ je o izvanserijskom projektu, specifičnom brodu, na razini kakvu još nismo imali u Hrvatskoj. Licencirani smo za međunarodnu plovidbu, ljeti ćemo biti na Jadranu i tek ponešto u Grčkoj, zimi na Karibima. Nedostaje nam takve ponude, još je puno prostora za slične projekte. Upita već imamo i nema bojazni za isplativost projekta. Problem je jedino pronaći stručan kadar.

Je li projekt financiran isključivo podrškom banke?

Ercegović: Ovo je bila odlična kombinacija. Dio investicije su naša sredstva, važan dio je financirala Zagrebačka banka, a koristili smo i garancije Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Planirate li nove investicije?

Ercegović: Svakako, ali o tome je još rano govoriti. Postoje jasni planovi za novi projekt, ali realizacija će pričekati da se ovaj tek započeti posao uspješno realizira. Razloga za žurbu nema, a u tom stavu nas podržava i Zaba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:18