StoryEditorOCM
Promo arhivizvozi ih i u Ameriku i u Japan

Prestižna hrvatska vinarija Clai proizvodi vina tisućljetnom metodom

Piše PROMO
23. ožujka 2019. - 09:00

Malo je onih koji nisu čuli za vinariju Clai, smještenu u Brajkima pokraj Buja. Dobar glas o najkvalitetnijim vinima već se pronio ne samo Hrvatskom nego diljem svijeta. “Japan je posebno senzibiliziran na ekološki proizvedena vina, a u posljednje vrijeme sve je više i Amerika. Znate, ta vam proizvodnja podrazumijeva puno više rada uz manji prinos”, govori nam vlasnik vinarije i pokretač cijele priče Giorgio Clai.

Njegova vinarija u ovom obliku postoji 20-ak godina, no s obzirom na to da mu je vino, kako sam kaže, sudbina, ta je strast prisutna, zapravo, odavno. S time da ga čeka još najmanje 50 berbi, dodaje uz osmijeh.

Kako smo uspjeli saznati, jedna od najvećih vrijednosti vina Clai, dakako, uz kvalitetu i posvećenost stvaranju savršenih proizvoda, upravo je činjenica da ne koriste umjetne pesticide. Upravo je to ono što njihova vina Brombonero, Sv. Jakov, bijeli i crni Ottocento te druge etikete čini posebnima, drugačijima, potpuno prirodnima, a zovu ih “Istrom u čaši”. Ne koriste ni komercijalna gnojiva. Čak je i fermentacija sasvim prirodna - odvija se u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima.

Proizvodnja vina uz poštovanje najviših ekoloških standarda, pojašnjava nam enolog i današnji direktor podruma istarske vinarije Clai Dimitri Brečević, daje zaista posebne rezultate. No, samo jedna tuča može uništiti sav urod, a vi ne možete kupiti bilo kakvo grožđe kako biste nadomjestili eventualne gubitke.

Grožđe ne kupujemo. Da i krenemo tražiti ekološko, ne bismo ga tako lako pronašli. Kod šteta u vinogradima sve se na kraju svodi na to da za isti trošak imate manju količinu proizvodnje i manjak na kraju godine”, kaže Dimitri, za kojeg bi se, u najkraćim crtama, moglo reći da je još jedan istinski zaljubljenik u vino. Odakle on u ovoj priči?

Rodnu je Francusku zamijenio Istrom nakon jednog odmora provedenog na tom poluotoku. Porijeklom iz istarskih krajeva, u Hrvatsku ga je dovela želja da savlada jezik, a u njoj su ga zadržali strast prema vinima i sam Giorgio Clai.

Presudan je, dakle, bio susret prije nekoliko godina upravo s Claijem, koji slovi za jednog od hrvatskih vinskih gurua. Vrlo su brzo postali partneri - Giorgiovo bogato vinarsko iskustvo spojilo se sa znanjem i ambicijama enologa školovanog u najpoznatijoj francuskoj vinskoj regiji, Bordeauxu, u jednu od najzanimljivijih vinarskih priča koju možete čuti na ovim prostorima. Ma, malo smo i rekli.

Uvođenje naših ekoloških vina na tržište bilo je, u najmanju ruku, zanimljivo. Svakako je izazvalo i određeno iznenađenje. No, vjerujemo da je to jedini put za budućnost. Radimo na način koji se poznat i prisutan, rekao bih, najmanje tisuću godina”, napominje Giorgio.

Clai za svoje potrebe, saznajemo, obrađuje 10,5 hektara vinograda, na kojima je zasađeno oko 48 tisuća loza. Uz to ima i pet hektara maslinika. Vinarija je smještena 40-ak kilometara od granice s Italijom i samoga Trsta. Čak 60 posto vina Clai izvozi, najviše na austrijsko, talijansko i njemačko tržište, ali i u SAD te Japan.

Strana tržišta iznimno cijene domaće proizvode i oni su im jako važni. Od naših im se vina najviše sviđaju malvazija i refošk”, govori nam Dimitri.

Tuča je već dvaput potukla vinograde vinarije Clai, pri čemu je šteta jednom iznosila 30-ak posto ukupnog uroda. “Na žalost, ovisimo o vremenu. Jedina šansa za spas je osiguranje. Velika je to pomoć”, pojašnjava nam Dimitri, Giorgiova desna ruka kada je o vinogradima riječ.

Nastavit će posao vinarije Clai, uz puno predanosti, ali i odgovornosti. Ističe da zahvaljujući partnerstvu s Croatia osiguranjem, u kojem su osigurali svoje vinograde, znaju da će sve biti u redu, čak i u najtežim okolnostima. “Isplate štete veoma su brze, što znači da ćete moći nastaviti svojim putem čak i ako vas iznenadi kakva neugodna epizoda”, poručuje.

Priča o vinariji Clai može poslužiti kao nadahnuće brojnim budućim generacijama hrvatskih poljoprivrednika. Također, razgovor s Giorgiom i Dimitrijem još je jedan dokaz zašto je važno osigurati plodove svojeg rada. Stvorite ime, brend i kvalitetu za koje se zna diljem svijeta, a onda vas jedna vremenska neprilika može vratiti na početak.

Stoga, kako biste se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih nepogoda te u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imate partnera na kojega možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućavaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:04