StoryEditorOCM
Promo arhivINA ZELENI POJAS - ŠESTA GODINA NATJEČAJA

Inina podrška ekološkim projektima

Piše PROMO
27. travnja 2019. - 11:00
Filip PINTARIĆ - ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Mirjana MATEŠIĆ - HRPSOR-a, članica stručne komisije Zeleni pojas, Vlatko IGNATOSKI - predsjednik Udruge Obala naših unuka, Dina LEVAČIĆ - hrvatska daljinska plivačica i članica stručnog povjerenstva Zelenog pojasa, Stipe BOŽIĆ -alpinist i član stručne komisije Zeleni pojas, Iva ŠULENTIĆ - televizijska i radijska voditeljica, spikerica i glumica

Na svjetskoj razini prepoznat natječaj Zeleni pojas sufinancira projekte pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja opožarenih područja, edukacija o ekologiji te drugih aktivnosti u području održivog razvoja

INA je i ove godine, šesti put zaredom, pokrenula program Zeleni pojas, u sklopu kojeg sufinancira ekološke projekte i nagrađuje najbolje među njima.
Pokretanje nove, ovogodišnje “runde” natječaja održano je u zagrebačkom baru “Hugo's”, u kojem je bio i jedan od ranijih dobitnika Vlatko Ignatoski, predsjednik Udruge Obala naših unuka s Kvarnera, čiji je projekt “Plava vreća” lani ocijenjen kao najbolje realiziran. Ovogodišnji, šesti po redu natječaj otvoren je od 25. travnja do 25. svibnja u ponoć, a zainteresirani se mogu prijaviti online putem na www.ina.hr/zelenipojas.
U ovom trenutku, naravno, nitko ne može procijeniti koliko će se kandidata javiti na natječaj, no ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, u Ini ne sumnjaju da će interes biti velik. Naime, na natječaj se, kažu u Ini, u prosjeku godišnje javi oko 200 kandidata. Sve to, ističu u vodećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji, pokazuje da se mijenja svijest hrvatskih građana i javnosti o ekologiji.
Natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata namijenjen je svim organizacijama civilnoga društva, zatim javnim obrazovnim (školskim i predškolskim) ustanovama, kao i dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Otvoren je, ističu u Ini, i parkovima prirode. Drugim riječima, svima koji mogu dati svoj obol boljoj zaštiti okoliša te koji imaju ideje i projekte za zaštitu okoliša.

Čovjek bez prirode ne može
– Zeleni pojas podrazumijeva sufinanciranje projekata, poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja opožarenih područja, edukacija o ekologiji te drugih aktivnosti u području održivog razvoja. Priroda bez čovjeka može, ali čovjek bez prirode ne i zbog toga program pokrećemo svake godine, s ciljem širenja zelenog pojasa diljem Hrvatske! Veseli nas što već šestu godinu imamo priliku pružiti podršku vrijednim ekološkim projektima i zajedničkim snagama pridonijeti očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama – poručila je Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija u Ini. Osim novčane nagrade, dobitniku se dodjeljuje i skulptura zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Odluku o odabiru projekata u sklopu ovogodišnjeg Zelenog pojasa donijet će Povjerenstvo u kojem su Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja i naš poznati alpinist, Maja Fredetović, dekanica splitskoga Ekonomskog fakulteta, Vlasta Ćosović, redovna profesorica na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Marina Burazer, direktorica Ininih Korporativnih komunikacija te Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini. Od ove je godine članica Povjerenstva i Dina Levačić, daljinska plivačica i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche. Kao i ranijih godina, u odabiru i nagrađivanju projekata sudjelovat će i Inini fanovi, koji će jedan projekt odabrati putem Facebooka, ističu u Ini.

Plastika u moru
– Plivajući u moru često nailazim na plastiku i ostala onečišćenja koja utječu na more i život u njemu. Nadam se da će izbor projekata u sklopu Inine akcije Zeleni pojas pridonijeti očuvanju mora i ostalih voda, ali i školskim vrtovima i zelenim površinama oko dječjih vrtića. Svijest o očuvanju okoliša treba razvijati od malih nogu – kazala je Dina Levačić.
Važnost buđenja ekološke svijesti naglašava i Stipe Božić, koji je već sedmu godinu član Povjerenstva. INA je, ističe Božić, i sponzor njegove nove knjige "San o Everestu", koja bi uskoro trebala izići iz tiska, a njezina promocija će biti u Splitu 2. svibnja, dok bi zagrebačkim čitateljima trebala biti predstavljena u lipnju, nakon Božićeva povratka s Himalaje.

Primjer dobre prakse
Inače, Inin program Zeleni pojas uvršten je kao primjer dobre prakse u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. Prepoznat je, objašnjavaju u Ini, kao program koji izravno pridonosi očuvanju života na Zemlji i sastavni je dio globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a. Time se, naglašavaju u Ini, našao u izabranom društvu 80-ak najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja iz korporativnog sektora te uz bok najvećih svjetskih kompanija, poput Googlea.
U dosadašnjih pet godina provedbe programa, pokazuju Inini podaci, realizirano je više od 80 projekata koje je Ina sufinancirala s nešto više od 1,7 milijuna kuna. Na projektima je sudjelovalo gotovo 2300 Ininih volontera, a u sklopu tih projekata posađeno je više od 6300 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te je zazelenjeno gotovo 30.000 četvornih metara prostora.


Prijavite ekološke projekte na Zeleni pojas!

INA Zeleni pojas natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata objavljuje jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, a ove će godine natječaj trajati od 25. travnja do 25. svibnja. Svoje projekte iz područja zaštite okoliša i prirode mogu prijaviti organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva, te parkovi prirode. Natječajem je moguće ostvariti sufinanciranje ekološkog projekta u maksimalnom iznosu do 30.000 kuna, a projekti se prijavljuju isključivo ispunjavanjem online obrasca kojem podnositelji zahtjeva mogu pristupiti na Ininoj korporativnoj web-stranici na adresi: www.ina.hr/zelenipojas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:13