StoryEditorOCM
Promo arhivPROJEKT Razmišljam EKOlogično

Obilježavanje Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode

Piše PROMO
31. svibnja 2019. - 11:25

U sklopu projekta „RazmišljamEKOlogično“ dana 22.05.2019. u Domu kulture „Jozo Buliga“ u Klisu obilježen je Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Kao što smo i najavljivali u programu su sudjelovali predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o., Ivan Limić, mag.ing.šum. jedan od autora knjige „Biljke Tvrđave Klis“ i klapa Filip Dević. Program je započeo pozdravnom riječju predstavnika Općine Klis kao sunositelja projekta, a potom je Ivan Limić, mag.ing.šum.  predstavio knjigu „Biljke Tvrđave Klis“. Autor je iznio kako je botaničkim istraživanjem tvrđave i okolnih stijena ustanovljeno preko 300 biljnih svojti, uključujući 16 endema i 20 strogo zaštićenih vrsta, poput jadranskog sijedca, dalmatinskog oštrolista, dalmatinske žutilovke, dalmatinskog buhaća, ljekovite kadulje, piramidalnog zvončića, dalmatinske perunike i modrog lasinja, te zaključio kako je područje kliške tvrđave iznimno biološki raznoliko. Da bi to tako i ostalo predstavnici tvrtke Alfa atesta d.o.o. iznijeli su stručna predavanja na temu održivog gospodarenja otpadom i to „Pravilno postupanje s otpadom“ i „Korištenje otpada umjesto prirodnih resursa“ te potakli publiku na razmišljanje na „EKOlogičan“ način. Istaknuli su kako je upravo odvajanje otpada po vrsti preduvjet reciklaži, a korištenjem vrijednih sirovina otpada smanjujemo korištenje prirodnih resursa koje će trebati i budućim generacijama.

Za zabavni dio programa pobrinula sa klapa Filip Dević, koju je publika ispratila dugotrajanim pljeskom. Posjetitelji su mogli uživati i u izložbi prekrasnih učeničkih radova Osnovne škole Petra Kružića. Najbolji radovi nagrađeni su poticajnim darovima, a druženje se nastavilo uz prigodnu zakusku. Dio atmosfere s događaja pogledajte u foto galeriji.

 

RANIJE OBJAVLJENO

U sklopu projekta "Razmišljam EKOlogično", a u povodu obilježavanja Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, u srijedu, 22. svibnja, u Domu kulture "Jozo Buliga" na Klisu, bit će predstavljena knjiga "Biljke Tvrđave Klis", autora dipl. ing. biol. Vedrana Šegote i mag. ing. šum. Ivana Limića.

Riječ je o djelu koje tematizira svu raznolikost biljnog svijeta na čuvenoj mikrolokaciji Kliške tvrđave, povijesno značajnog spomenika i jedne od najpoznatijih sačuvanih građevina iz ne tako daleke bogate kliške povijesti i vremena obrane ovih krajeva od najezde Turaka.

Posebno osmišljen program sadrži i stručno izlaganje predstavnika tvrtke Alfa atest d.o.o. na teme "Pravilno postupanje s otpadom", "Korištenje otpada umjesto prirodnih resursa", a bit će upriličena i tematska izložba odabranih likovnih radova učenika Osnovne škole Petra Kružića iz Klisa.

Program počinje u 18.45 sati, a pozvani su svi koje interesi ili korijeni vežu za slavnu klišku prošlost ili su, pak, samo ekološki osviješteni i istinski zaljubljenici u prirodu i očuvanje biljnog svijeta i okoliša.

Kako sve ne bi ostalo samo na stručnom izlaganju i svjetski aktualnim temama, za zabavni dio programa pobrinut će se klapa "Filip Dević". Zato dođite na Klis, zabavite se, a usput nešto i naučite uz prigodnu zakusku.

Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020.".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:20