StoryEditorOCM
Promo arhiv'AGROLAGUNA' NUDI PREGRŠT PROIZVODA

Vrhunski istarski sirevi nadohvat su vam ruke

Piše Nikolina Lulić
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
1. kolovoza 2019. - 14:46

Iz radionice vrhunskih proizvoda tvrtke "Agrolaguna" posebno mjesto zauzimaju istarski sirevi iz sirane na lokaciji Špin koja postoji od 1985. godine i koja je proizvodila 100 tona godišnje ove delikatese, i to u početku isključivo ovčji sir. Nakon rekonstrukcije sirane 2013. godine sredstvima iz EU fondova, povećala se proizvodnja koja je narasla na 350 tona godišnje, dok je 2016. godine došlo do rebrandinga sira Laguna u sir Špin. Iznimnost ovih sireva očituje se u vlastitom ovčjem mlijeku (imaju 1500 svojih ovaca) i otkupu kravljeg mlijeka od lokalnih proizvođača, sa 140 hektara ekoloških pašnjaka.
I u splitskoj trgovini "3 Kantuna", koja se nalazi na adresi Zrinsko-frankopanska 15a, u ponudi se može naći bazna linija sireva - Istarski kravlji sir Špin, Istarski ovčji sir Špin, Istarski miješani sir Špin, te Mladi istarski sir Špin. Njihova je specifičnost što su rađeni od punomasnog pasteriziranog mlijeka bez dodanih konzervansa, uz ručnu izradu i zrenje na daskama u vlastitoj kori po principu "kako su to radili naši stari”.
Osim bazne, u ponudi je i specijalna linija sireva - Istarski kravlji sir u teranu Špin, Istarski kravlji sir s tartufima Špin, Gran Istriano (Gran Istriano u dropu), Istarski sir s maslinama Špin te Istarski sir u muškatu ruža. Ona je nastala oplemenjivanjem bazne linije sireva sirovinama karakterističnim za Istru kao što su tartufi, masline, teran, muškat ruža i slično, odnosno sirovinama koje se mogu dobiti iz vlastite proizvodnje - maslinovo ulje, vino, vinski drop, orahovo lišće... Osim sireva, tvrtka "Agrolaguna" među mnoštvom ostalih kvalitetnih proizvoda nudi i Istarsku kravlju i ovčju skutu Špin, bez dodanih konzervansa.
Sirana Špin jedina je istarska sirana koja je osvojila internacionalne nagrade za sir, čime je potvrdila svoju kvalitetu.

ZA BOLJI OKUS

Korisni savjeti za konzumaciju sireva:
- izvadite ih iz frižidera sat vremena prije posluživanja
- kolut se prvo reže na pola pa na četvrtine
- čuvajte ga u hladnjaku na temperaturi od +4 do +8 stupnjeva Celzijevih u izvornoj ambalaži, voštanom papiru, zrakopropusnoj foliji ili u vakumiranoj posudi
- ne čuvajte ga s drugim namirnicama izrazite arome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:28