StoryEditorOCM
Promo arhivLORENZO PERVAN: STUDIJ GASTRONOMIJE U 'ASPIRI' OTVARA MI VRATA SVIH RESTORANA

Splitska visoka škola usavršava buduće vodeće svjetske chefove

Piše Promo
26. kolovoza 2019. - 11:25

Na stranicama naše dnevne novine sve češće objavljujemo priče o nagrađivanim vrhunskim restoranima što je jasan dokaz da Hrvatska uspješno gradi poziciju jedne od najbrže rastućih mediteranskih gourmet destinacija. Nažalost, slijedi - ali. Budući da godinama propuštamo poduzeti konkretne korake u reformi cjelokupnog sustava obrazovanja, upravo takvi prvoklasni ugostiteljski objekti muku muče s pronalaskom kvalitetne radne snage. Osim srednje ugostiteljske škole koja je podloga za mladog djelatnika, zaljubljenici u gastronomiju desetljećima nisu imali mogućnosti za daljini razvoj svojih vještina.

Osluškujući tržište i poduzetnike koji vape za profesionalnim, stručnim i ambicioznim radnicima, Visoka škola "Aspira" prije tri godine pokrenula je studijski program Međunarodnog menadžmenta u gastronomiji s ciljem stvaranja kvalitetnog kadra educiranog za kreiranje isključivo vrhunskih proizvoda. Takvi zaljubljenici u gastronomiju obučeni da idu u korak sa suvremenim svjetskim trendovima u pripremanju i prezentaciji obroka, pa čak i korak dalje, sukladno zahtjevima i potrebama turističkog tržišta.

- Oni koji su se htjeli usavršiti morali su odlaziti van granice u države kao što je Francuska, Amerika, Engleska, Italija... U Hrvatskoj, osim u "Aspire", ne postoji studij gastronomije. Bilo je pokušaja koji nisu zaživjeli, jer su takvi programi bili bazirani na teoriji. No, budući da je riječ o zanimanju koje zahtijeva vještinu, kreirali smo aktivan studij - istaknuo je Alen Jerkunica, dekan "Aspire", jedine visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, koja svojim studentima pruža praksu od prve godine i u prestižnim restoranima i hotelima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput restorana "Monte", "Pelegrini", "Zinfandel", "Zrno soli", "Noel", "Nautika", "Castello di Spaltena" te "La Capinera" u Taorminu, Italija.

- Nerijetko stručna praksa prerasta i u trajno zaposlenje, a čak 97 posto studenta nakon završetka studija pronađe posao u struci ili nastavi školovanje - uz osmijeh je dodao Jerkunica.

Osim prakse u prvoklasnim restoranima i hotelima, potpuno drugačijoj i jedinstvenoj edukaciji budućih stručnjaka za rad u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu, dodatno doprinose vrhunski najbolji chefovi u Hrvatskoj i šire. Među njima su nadaleko poznata imena: Roberto Cerea, Vincenzo Guarino, Emanuelle Scarelo, Guiseppe Mancino, Michael Noss, Pietro D Agostino, Filip Horvat, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno, Antun Nišević, Ivan Pažanin, Zdravko Tomšić, Damir Perman, Deni Srdoč, Danijel Đekić, Matija Bregeš, Tomaž Kavčić, Bruno Pastorelli, Saša Began, Hrvoje Kroflin...

- Kako drugačije doći u situaciju da radite s vrhunskim domaćim, pogotovo stranim chefovima, a mi ih ovdje dovodimo studentima - istaknuo dekan "Aspire" čiji polaznici osim iznimno kvalitetne prakse i predavača, svakog semestra imaju organiziranu terensku nastavu tijekom kojoj upoznaju hrvatske gastro i vinske regije, a na posljednjoj godini studija odlaze na studijsko putovanje u Italiju gdje u prestižnom i nagrađivanom restoranu uče od vrhunskih stručnjaka.
- 'Aspira' je ispunila sva moja očekivanja te mi je pružila da steknem znanje i vještine od strane hrvatskih i svjetskih chefova iz područja gastronomije. Zahvaljujući radom i zalaganjem od ove godine i sam kao završeni student biti ću priključen timu 'Aspirinih' predavača te s velikim zadovoljstvom prenositi znanje i vještine budućim studentima gastronomije - oduševljeno je kazao Lorenzo Pervan koji je svoju energiju tijekom studija usmjerio na kulinarstvo.

No, završetkom studija "Aspirini" studenti postaju menadžeri u gastronomiji jer osim kuharskih, barmenskih i somelijerskih vještina, na studiju Gastronomije stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su potpuno osposobljeni za izradu poslovnog plana.

Tako tržište dobiva mlade ljude koji su svjesni važnosti gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja, te koji poznaju sve načine oblikovanja vrhunskog gastronomskog proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:08