StoryEditorOCM
Promo arhivSTUDIJI S KOJIMA ĆETE LAKO DO ZAPOSLENJA

Aspira – prvi međunarodni studij Turizma i Gastronomije

Piše PROMO
9. rujna 2019. - 12:50

Odabir fakulteta predstavlja jednu od najvažnijih i najtežih odluka u životu, bilo da ste maturant, razmišljate o promjeni karijere ili želite napredovati na već postojećem poslu. Izbor se ne odnosi samo na ono što ćete studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim ćete se baviti cijeli život. Prednost imaju studiji okrenuti praksi koji svoje studente od prve godine pripremaju za tržište rada i osiguravaju im sigurno zaposlenje nakon završetka studiranja. Sve navedeno može se primijeniti i na Visoku školu Aspira iz Splita koja je svoje dugogodišnje uspješno poslovanje proširila i u Zagrebu, otvaranjem studija Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu i Gastronomije.

Stručnjaci iz Visoke škole Aspira prate potrebe tržišta rada pa je otvaranje drugačijeg studija turizma bio logičan izbor. Naime, turizam je jedna od najperspektivnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj koja je u stalnoj potrazi za kvalitetnom radnom snagom. Obrazovanje i usavršavanje je postalo ključni resurs suvremenog poslovanja, a samim time i razvoja pa je adekvatno obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu preduvjet konkurentnoj prednosti određene zajednice, podizanju produktivnosti i povećanju tržišne vrijednosti.

Stručna praksa kao kruna studiranja

Studijski programi na Aspiri osmišljeni su u suradnji s poslodavcima, a kao najvažniji dio  izdvaja se stručna praksa koja se provodi od prve godine studija u najboljim domaćim i inozemnim hotelima, turističkim agencijama i restoranima. Praksa se dogovara na već tradicionalnom događanju na Aspiri – Danu karijera, gdje se okuplja preko 70 poslodavaca iz zemlje i inozemstva. Studenti praksu odrađuju u poznatim hotelskim lancima poput Hiltona, Radisson Blu, Kempinski, Le Meriden Lav i mnogim drugima, ACI marinama, restoranima Monte, Pelegrini, Nautika, Zinfandel, Castello di Spaltena te La Capinera u Taorminu, Italija. Praksa im pruža praktična znanja i vještine direktno primjenjive na tržištu rada, a nemali broj studenata se zaposlio kod poslodavaca kod kojih su obavljali stručnu praksu.

- Na Aspiri mogu postići sve što poželim, pruža mi odlično znanje i iskustvo za buduću karijeru.  Prošle godine na Danu karijera dogovorila sam praksu u hotelu, a ove godine želim se upoznati s radom u turističkoj agenciji. Sudjelovala sam u različitim dodatnim aktivnostima, od barmenstva do sommelierstva i tako upoznala svaki segment turističke ponude – istaknula je studentica Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstva i turizma, Lući Koceić.

Studenti studijskog smjera Gastronomija od prve godine uče u najmodernijem kuhinjskom praktikumu od istaknutih stručnjaka iz domovine i inozemstva. Među stranim mentorima izdvajaju se nositelji prestižnih Michelinovih zvjezdica i poznati talijanski chefovi -  Roberto Cerea i Vincenzo Guarino. Chefovi Filip Horvat, David Skoko , Hrvoje Zirojević,  Dino Galvagno, Antun NiševićMichael Noss, Ivan Pažanin, Zdravko Tomšić, Damir Perman i  brojni drugi velikani hrvatskog ugostiteljstva na tjednim radionicama predstavljaju suvremene trendove u gastronomiji.

 

 

Nositelj tri Michelinove zvjezdice – talijanski chef Roberto Cerea i studenti Gastronomije

 

Visoka škola Aspira napredak svojih studenata prati kroz Centar za poslovne karijere koji im od trenutka dolaska na studij pomaže u stvaranju praktičnih i komunikacijskih vještina koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada. Kroz niz radionica, edukacija i susreta s poslodavcima studenti kreiraju svoje poslovne profile. Njegov rad najbolje potvrđuje činjenica da 97% studenata nakon završetka školovanja pronađe posao u struci.

 

 

Stručna praksa u hotelu Excelsior u Dubrovniku

 

Pravi studij Turizma

Stručni studij Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu pokrio je glavna područja u turizmu kroz svoja tri studijska usmjerenja - Hotelski menadžment, Menadžment destinacijskih organizacija i kompanija, te Gastronomija, gdje se studenti mogu usmjeriti prema svojim afinitetima, a ponuda je sve veća s obzirom na ogromne investicije u turističkom sektoru. Studij traje 3 godine, a izvodi se kao redovni i izvanredni. Nastavu održavaju stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, pa tako Aspirini studenti na tjednoj bazi imaju priliku prisustvovati predavanjima vrhunskih stručnjaka poput američke znanstvenice Sharlene Steele-Prohaska s New York University ili dr. Geroma Haysa s Indiana University – Kelley School of Bussiness.

Studenti od sada također imaju priliku upisati i dvogodišnji specijalistički diplomski (master) studij Hotelijersko – turističkog menadžmenta, te također birati između studijskih usmjerenja Hotelskog menadžmenta, Menadžmenta destinacijskih organizacija i kompanija ili Gastronomije.

 

 

Dan karijera na Visokoj školi Aspira – prilika za stručnu praksu i zaposlenje

Osim kreativno osmišljenog nastavnog programa studenti sudjeluju u stručnim radionicama, odlaze na terensku nastavu te imaju mogućnost birati između brojnih izvannastavnih aktivnosti. Turistička inspekcija, Poduzetnički klub, PR klub, Gastro klub su samo neke od brojnih sekcija koje djeluju na Aspiri.

 

 

Studenti Aspire na Turizmijadi u Budvi

 

Međunarodna karijera san je mnogih studenata koji je na Visokoj školi Aspira itekako ostvariv! Naime, studenti imaju mogućnost nastavka školovanja ili odrađivanja stručne prakse u inozemstvu preko Erasmus + programa mobilnosti. Potpisani su partnerski ugovori s preko 60 prestižnih sveučilišta u Europi. No, vjerojatno najzanimljivija stvar za buduće studente turizma je suradnja s uglednom Swiss Education Group, jednom od vodećih svjetskih obrazovnih organizacija hotelijerstva i turizma. Swiss Education Group okuplja pet prestižnih fakulteta za hotelijerstvo u Europi (Hotel Institute Montreux, Cesar Ritz Colleges, Culinary Arts Academy, School of Hotel Management i Swiss Hotel Management School) te ima razvijenu suradnju s hotelskim lancima poput Hilton hotela, Armani hotela, grupacije Hayatt, Marriott, Kempinski hotela, Four Seasons, Starwood i brojnim drugima. Nastavak školovanja na elitnom fakultetu u Švicarskoj omogućuje im stjecanje švicarske i američke diplome koja će im pomoći u budućem zaposlenju.

 

 

Studenti Aspire na terenskoj nastavi u hotelskom kompleksu Solaris u Šibenik

Među nizom pogodnosti, stipendija i ostalih sadržaja usmjerenih isključivo studentima i njihovim ciljevima, svakako vrijedi istaknuti kako se na Aspiru možete upisati i bez položene državne mature, preko razredbenog ispita, a moguć je i prijelaz s drugih studija. Razredbeni postupak u Zagrebu održati će se 13. rujna, a u Splitu 12. rujna.

Više informacija o studijskim programima možete saznati na http://www.aspira.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:52