StoryEditorOCM
Promo arhivProjekt "Razmišljam EKOlogično"

U Općini Dugopolje obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i Europski dan bez automobila

Piše PROMO
25. rujna 2019. - 10:00

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“ dana 21.09.2019. na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju obilježen je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i Europski dan bez automobila. Program je započeo pozdravnom riječju načelnika Općine Dugopolje kao sunositelja projekta, a potom je održana utrka karetima u kategorijama za djecu i odrasle.
Nakon utrke predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o. iznijeli su stručno predavanje na temu „Utjecaj otpada na atmosferu“ te potakli publiku na razmišljanje na „EKOlogičan“ način. Pobliže je objašnjena hijerarhija gospodarenja otpadom te je istaknuto kako je upravo odvajanje otpada po vrsti preduvjet reciklaži, a korištenjem vrijednih sirovina otpada smanjujemo emisije stakleničkih plinova. Nadalje, rečeno je da je odlaganje otpada na odlagališta najmanje poželjan oblik gospodarenja otpadom, budući da, primjerice, biootpad, ukoliko se odloži s drugim materijalima na odlagalište, može dovesti do stvaranja metana koji je staklenički plin. Željelo se potaknuti jačanje svijesti javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila te je rečeno da je promet zbog uporabe fosilnih goriva odgovoran za 25% globalnih emisija CO2 što pridonosi globalnom zatopljenju. Ujedno je istaknuto da ozonske rupe nastaju zbog korištenja stakleničkih plinova u industriji te je naglašena važnost ozonskog omotača za Zemlju usporedbom da je Zemlja bez ozonskog omotača kao kuća bez krova.  
Nakon stručnog izlaganja dodijeljene su nagrade za najbrži i „najEKOlogičniji“ karet. Kareti su izrađeni iz starih materijala koji bi završili na otpadu, ali umjesto tog su ponovo iskorišteni. Nagradu za „najEKOlogičniji“ karet su odnijeli učenici 5.b. razreda Osnovne škole Dugopolje izradom kareta u obliku rakete od starih dasaka te iskorištenih plastičnih boca, koje su imale funkciju ispušnih cijevi.
Druženje se nastavilo uz prigodnu zakusku. Dio atmosfere s događaja pogledajte u foto galeriji.

 

RANIJE OBJAVLJENO

U sklopu projekta "RazmišljamEKOlogično" povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača (16.9.) i Europskog dana bez automobila (22.9.), u subotu 21. rujna, na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju, bit će organizirana utrka karetima te stručno izlaganje predstavnika tvrtke ALFA ATEST d.o.o. na temu: „Otpad i njegov utjecaj na atmosferu“.

Program službeno započinje u 14.00 sati utrkom karetima. Kareti su izrađeni od otpadnog materijala čime se potiče ponovna uporaba otpada. Nakon stručnog izlaganja tvrtke ALFA ATEST d.o.o., dodijelit će se nagrade za najbrži i najljepši karet uz prigodnu zakusku za sudionike utrke. Projekt je sufinanciran iz Europske Unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine. Naučeno će se odmah i primijeniti jer u 17 h na istoj lokaciji započinje Beer Fest na kojem će se koristiti čaše i pribor za jelo izrađeni od kompostabilne plastike. Dođite, zabavite se i usput nešto naučite o otpadu i njegovom utjecaju na atmosferu i ozonski omotač.

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:31