StoryEditorOCM
Promo arhivOboreni prošlogodišnji rekordi noćenja

Vir je otok okružen turistima

Piše Promo
24. listopada 2019. - 11:31

S 11,9 posto više noćenja ostvarenih u rujnu i čak 22,8 posto više turističkih noćenja u prvoj polovici listopada, na otoku Viru je dva i pol mjeseca ranije nego lani zabilježeno 2,5 milijuna noćenja. Preciznije, do 15. listopada na otoku je ostvareno 2.529.616 noćenja, što je više nego u cijeloj 2018., koja je dosad bila rekordna (2.526.516). Rekordima tu nije kraj: u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje od početka siječnja do polovice listopada, Vir također bilježi ukupni rast noćenja od 3,6 posto (lani 2.442.162 noćenja). Sve se to događa nakon prohladnog svibnja i kišnog lipnja, tijekom kojih je zabilježeno desetak posto manjeg ukupnog broja turističkih dolazaka, no rekordni srpanj i kolovoz, kao i vrhunski rezultati u posezonskim mjesecima, vratili su otok na utabanu stazu i kontinuirani rast. Kao sedma hrvatska destinacija po broju ostvarenih noćenja, prva u Zadarskoj županiji ili šesta u Hrvatskoj u rujnu, odnosno druga i četvrta tijekom srpnja i kolovoza, Vir se dodatno učvrstio u top 10 nacionalnoj destinacijskoj eliti. Na otoku smatraju kako je vrijeme za korak naprijed.
- Vjerojatno ćemo biti među prvih pet destinacija za listopad, sa željom da trenutno sedmo mjesto po noćenjima u Hrvatskoj zadržimo do kraja godine. Posljednjih 15 godina neprekidno pomičemo granice, u prvom redu zahvaljujući našem predanom promotivnom radu širom Europe, turističkom i komunalnom razvoju na otoku te činjenici da je Vir danas zato prepoznatljiva destinacija obiteljskog i izletničkog turizma. Već sljedeće godine želimo još više: biti broj jedan u srpnju, na kraju među pet najboljih u Hrvatskoj te ostvariti tri milijuna noćenja - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, objašnjavajući bujajuće podatke iz posezone. Pozitivan trend potvrđuje i veći broj turističkih dolazaka, koji je u polovici listopada izražen rastom od 22,9 posto uz gotovo identičan rast noćenja (22,8). Objašnjenje je krajnje jednostavno, no vraća nas 15 godina u prošlost.

Strateški uspjeh Vira
Na Viru je tada, prije 15 godina, s novim načelnikom Kapovićem, koalicijskom otočnom vladom te novom općinskom upravom, promovirana ideja turističkog razvoja i Vira kao turističke destinacije. Nakon osnutka komunalnih poduzeća i destinacijske kompanije Vir turizam, odnosno podizanja komunalnog života otočana na višu razinu, prije osam godina usvojen je dokument Strategije turističkog razvoja. Programima, sadržajem i podizanjem kvalitete turističke usluge, taj se strateški dokument neprekidno i doslovno provodi, pa Vir praktički sam proizvodi trendove u turizmu. Najbolje je to pokazala prošlogodišnja sezona, kada je otok bio na više od 20 posto rasta u noćenjima i dolascima, dok su druge elitne destinacije brojile turističke rupe usred ljetne sezone. To su zapravo generalni i strateški razlozi uspjeha Vira kao turističke destinacije, dok se oni svakodnevni (ili mjesečni) tiču percepcije otoka kao izletničke i omiljene cikloturističke destinacije, mjesta brojnih manifestacija, evenata ili uzbudljivih koncertnih događanja, a odnedavno i gastronomskih festivala. Najbanalniji razlog znatnog rasta turističkog prometa lijepo je vrijeme, koje se rastegnulo duboko u listopad, pa su sve posezonske manifestacije bile dobro posjećene. Počelo je s Alpe Adria Jet Ski finalnim natjecanjem, potom okupljanjem i natjecanjem 48 najboljih hrvatskih ribolovaca mlađih kategorija, biciklijadom od Zadra do Vira te završno s organizacijom Prvenstva Hrvatske u olimpijskom triatlonu na 4. Virskom triatlonu. Petnaest godina ranije Vir je bio uspavano i komunalno nerazvijeno mjesto bez događaja, ili vizije turističkog i gospodarskog razvoja, a ta nas činjenica podsjeća na vrijeme kada je osnovana prva destinacijska menadžment kompanija u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Bio je to Vir turizam, tvrtka kojoj je Općina Vir povjerila razvoj virskog turizma.
- Vir turizam je pionirska destinacijska menadžment kompanija, koja je prva u Hrvatskoj realizirala preuređenje povijesnog i zapuštenog svjetionika u rezidencijalnu Villu Lanternu s pet zvjezdica. Osmislili smo također brojne događaje za turiste, vikendaše i domaće ljude tijekom cijele godine, a sve smo to predstavili cijeloj Europi na sajmovima i turističkim predstavljanjima otoka - kaže Kristina Perić, direktorica Vir turizma. Ističe još nešto:      
- Vir je danas elitna turistička destinacija, no posao još nije gotov. U idućem razdoblju radit ćemo na podizanju luksuznog hotela, kongresnog centra, komercijalne marine, turističkog kampa, šetnice s uređenim obalnim pojasom ili virske rivijere - najavljuje novi zamah u razvoju tvrtke i virskog turizma direktorica Perić.
Vir je najtraženija destinacija
Sve je to zasad upakirano u 60-ak godišnjih događaja kojima je zaokružen cjelogodišnji turistički program Vir 365, a čine ga nagrađeni Advent na Viru (prestižni Simply the Best), tradicijske Maškare na Viru, sezonske biciklijade od Zadra do Vira, ili posezonski sportski spektakli s udičarskim, biciklističkim, triatlonskim i jet ski natjecanjima. Nedavno održani Gastro & Wine festival, hrvatsko finale globalnih City Games te brojni manji događaji – uz sezonsko Virsko ljeto, najekskluzivnije na cijeloj obali – dodatni su šarm virske turističke godine, koja je za susjedna mjesta i cijelu Zadarsku županiju postala sinonim za uspješno destinacijsko brendiranje preko manifestacija ili evenata.
- Naš je posao svakom gostu otoka Vira osigurati doživljaj te mu pružiti osjećaj dobrodošlice i povezanosti s lokalnom zajednicom. Stalna ulaganja našeg poduzeća u turizam zato su usmjerena na zadovoljenje tih potreba - zaključuje Perić. Tako je prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla otok Vir u 2019. godini bio najtraženija destinacija za kupovinu kuća, kao i godinu dana ranije, kada je prvi put došao na vrh agencijskog interesa. U istoj je godini na otoku ostvareno 2,5 milijuna noćenja uz nešto više od 155 tisuća turističkih dolazaka, dok se rezidencijalna Villa Lanterna punila godinu dana unaprijed.
- Već sada imamo bukiranu Villu Lanternu za 2020. i dijelom za 2021. godinu. Takvi se objekti inače ne prodaju lako, jer su skupi i ekskluzivni, ali nam se zato svi gosti vraćaju zbog predivne lokacije, prirodnog ambijenta i vrhunske usluge, koju ne mogu dobiti drugdje - ističe Mate Čulina, voditelj turističke agencije poduzeća Vir turizam. Vir je tako, petnaest godina od vizije i ideje, potom ulaganja i razvoja, na velika vrata ušao među elitu hrvatskog turizma, a ova će ga turistička godina, već sada rekordna, dodatno učvrstiti na toj poziciji.

Dosad 700 tisuća noćenja izvan sezone

Do početka rujna ove godine na Viru je ostvareno nešto više od 2,2 milijuna noćenja uz 150 tisuća dolazaka turista iz 80-ak svjetskih zemalja, što znači kako je u idućih mjesec i pol (do polovice listopada) u posezoni noćilo više od 300 tisuća turista. Odavno se zato na otoku ne može govoriti o turističkoj sezonalnosti, jer su i ostali mjeseci od siječnja do lipnja, zajedno s rujnom i polovicom listopada, donijeli u predsezonskom i posezonskom periodu gotovo 700 tisuća noćenja. S očekivanih 100-tinjak tisuća noćenja koje će Vir ostvariti do kraja godine, na kraju godine brojit će se približno 800 tisuća noćenja izvan glavne sezone, što je respektabilna brojka, koju na razini pune godine ne mogu ostvariti neke druge turističke destinacije.
- U slučaju Vira ne govorimo više o ljetnoj turističkoj sezoni, već o turističkoj godini. Nema uspješne destinacije u turizmu koja sve svoje događaje bazira na jednom, dva ili tri mjeseca. Mi događaje organiziramo od početka siječnja do kraja prosinca, a taj se model i na primjeru Vira pokazuje sve uspješnijim i prepoznatljivim načinom rada - ističe direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić.

Vir želi biti najbolji u Hrvatskoj u srpnju

U ovogodišnjem srpnju (901.537 noćenja) i kolovozu (888.924) na Viru su ostvarene vrhunske brojke, pa čak i kada bi tih 1,8 milijuna noćenja (sadašnjih 70,8 posto od ukupnih brojki) bila konačna bilanca virskog godišnjeg turizma, otok bi bio među 20 najboljih u Hrvatskoj. Oba su mjesečna rezultata bila rekordna s probijenom granicom od 900 tisuća u jednom mjesecu (srpanj), ali time ambicije turističkog Vira nisu splasnule.
- Želimo u srpnju, kada je špica i vrhunac ljetne sezone, dohvatiti milijun noćenja te preuzeti liderstvo od Rovinja, koji je zasad jedini s više od milijun noćenja u jednom mjesecu. Vir ima potencijal i prostora za napredak - smatra načelnik Kapović. Takav bi rezultat gurnuo Vir prema tri milijuna noćenja što je, uostalom, jedan od glavnih ciljeva u procjeni budućeg turističkog prometa na otoku.

Tijekom 15 godina noćenja rasla 765 posto, a dolasci 489 posto!

Unazad 15 godina turističke brojke noćenja na Viru vrtoglavo su rasle: 291.843 u 2003. godini, dvije godine kasnije 425.923, potom 620.763 iz 2009. godine, 729.429 iduće godine, pa 910.093 noćenja u 2011., ili povijesnih 1.044.037 ostvarenih u 2012. Prije četiri godine Vir je već brojio 1.392.257 turističkih noćenja, a nova granica prijeđena je 2017. s 2.077.786 noćenja, kada je otok ušao u top 10 hrvatskog turizma. Prošlogodišnjih i rekordnih 2.526.516 noćenja već je oboreno polovicom ovogodišnjeg listopada, pa će kraj ove turističke godine ponovno donijeti rekordne brojke. Ukupno gledajući u posljednjih 15 godina, one predstavljaju rast turističkog prometa od fantastičnih 765,7 posto!
- Ono što smo željeli, planirali i očekivali, sada se događa. Kao turistička destinacija idemo prema pet najboljih u Hrvatskoj, a prostora za daljnji napredak još uvijek imamo, jer se pred nama nalaze novi razvojni planovi. Na Viru ništa ne prepuštamo slučaju - zaključak je virskog načelnika Kapovića.
U sličnoj su mjeri rasli i turistički dolasci: 26.321 bilo je dolazaka u 2003., potom 59.156 u 2007., pa četiri godine kasnije 81.161, dok je s 112.927 dolazaka u 2014. prvi put prijeđena granica od 100 tisuća dolazaka. Uslijedio je novi rast s 124.284 dolazaka u 2017. i rekordnih prošlogodišnjih 155.099. Ukupan je rast također vrhunski poput onoga u noćenjima – 489,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:31