StoryEditorOCM
Promo arhivACI VELJKO BARBIERI

Ekološka marina

Piše Bruno LUCIĆ
Foto Tonči PLAZIBAT/CROPIX
2. prosinca 2019. - 09:00

Kako održati i razvijati nautički raj, a očuvati biološku raznolikost Jadrana i maksimalno ga zaštititi od onečišćenja, pohvalnu formulu za to znaju u ACI Marini Veljko Barbieri u Slanom. Direktorica ove marine Danijela Crljen zbog toga je izrazito ponosna što je upravo ova marina jedna od predvodnica prave ekološke revolucije i održivog nautičkog turizma, gdje će u simbiozi biti očuvanje prirode i uživanje nautičara u čarima jadranskog plavetnila.
- ACI marina Slano jedina je marina na dubrovačkom akvatoriju s pumpom za ispumpavanje fekalija s brodova, a postoje još dvije: u ACI Marini Pomer i novootvorenoj ACI Marini Rovinj. Time ACI pokušava u prvi plan staviti ekološku priču i utjecati na svjesnost nautičara uopće o ovom problemu. Pumpa je tu od izgradnje marine u Slanom, međutim, primijetili smo da se ispočetka pretjerano nije koristila baš zato što ne postoji zakonska regulativa koja bi obvezala nautičare da je koriste. Prve godine usluga se naplaćivala, ali kako priča odmah nije zaživjela, kako bi potaknuli korištenje pumpe, a samim tim i utjecali na svijest o okolišu, išli smo sa smanjenjem cijene njezina korištenja za 50 posto, a ove smo godine tu uslugu odlučili ponuditi besplatno, prepričava Crljen.
Korištenje samog uređaja vrlo je praktično i jednostavno, što dodatno motivira na ekološko osviješteno ponašanje.
- Pumpa funkcionira vrlo jednostavno, dođete s plovilom na gat A, direktno se spojite i to ide izravno u kanalizaciju. Nema nikakvih vanjskih posljedica i korisnik je ispraznio fekalni tank plovila za vrlo kratko vrijeme. Ovu uslugu nudimo svim plovilima, obavijestili smo charter-firme koje su tu, znaju da pumpa postoji, a isto tako znaju da budno pratimo situaciju - ističe Crljen.
Ističe direktorica važnost suradnje svih aktera kako bi se zakonski obavezalo da svi oni koji dolaze uživati na Jadran svojim plovilom, misle na Jadran.
- Nedavno su me kontaktirali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i oni trenutno rade na izradi Plana provedbe aktivnosti vezanih uz sprječavanje onečišćenja mora kako bi se maksimalno suzbilo onečišćenje mora. Mislim da smo, svi zajedno, na dobrom putu - govori Crljen.
Priznaje direktorica slanske marine da i sama razmišlja o načinima kako bi se moglo evidentirati koliko su nautičari koji plove Jadranom u tom pogledu odgovorni.
- Bilo bi korisno imati certifikate nakon obavljenog pražnjenja jer bi takva potvrda bila dokaz da je otpad zbrinut na adekvatan način. U protivnom, ako ga nije zbrinuo u nekoj od marina gdje to može napraviti, znači da je on to ispraznio u more. Nema treće opcije! Pored upozorenja nautičarima, u slučaju da uočimo nesavjesno ponašanje, a koje je protivno našem Pravilniku o lučkom redu u luci nautičkog turizma, obavještava se i Lučka kapetanija u čijoj je nadležnosti sankcioniranje takvih gostiju.
No, postavlja se pitanje postoje li razlike u ekološkoj osviještenosti između domaćih i stranaca?
- U principu ih nema, ali zapravo što idete sjevernije Europom, nautičari su sve osvješteniji. Istu priču ćete vidjeti i na primjeru reciklaže. Nakon što smo krenuli s besplatnim korištenjem naše pumpe, reakcije nautičara koji dolaze ovdje su odlične. Marina u Slanom je jedna specifična marina jer je 90 posto marine popunjeno godišnjim vezovima, to su ljudi koji su tu došli i uglavnom ostali. Većina njih je već treću ili četvrtu godinu tu kod nas, tako da svi toplo pozdravljaju priču jer marinu doživljavaju kao svoj drugi dom - sretna je Crljen.
Želja joj je senzibilizirati javnost za ovu problematiku – na opće dobro svih.
- Nadam se da ćemo to i dalje pratiti, držim da se u javnosti o tome treba više govoriti, pretprošle smo godine sklopili sporazum s Green Sailom, udrugom koja se bavi promoviranjem ekologije u nautici. U sklopu te suradnje održane su edukativne radionice u svim ACI marinama. Uključivanjem ACI djelatnika, ali i poslovnih partnera koji posluju na prostoru ACI marina, u prezentacije i radionice udruge Green Saila, želja nam je educirati sve aktere nautičkog turizma u Hrvatskoj i aktivno raditi na poboljšanju primjene ekoloških principa, od recikliranja raznih materijala do učenja o problemu mikroplastike u moru. Nadam se da ćemo u sklopu tog sporazuma održati više akcija i da se može poraditi na toj svjesnosti i edukaciji - govori Crljen te nastavlja:
- ACI u zadnje vrijeme puno vodi računa o okolišu – do posebnog recikliranja koje imamo osposobljeno u reciklažnim dvorištima pa sve do ovakvih priča. Podršku lokalne zajednice imamo. Svima nam je cilju da se ova divna vala u Slanom, pa i cijelo naše Jadransko more, očuva. Kad pričamo o očuvanju prirodnih resursa, tu bi trebali biti svi kao jedan, zaključuje Crljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:06