Novosti Svijet

novo testiranje

Službeni Seul priznaje: Sjeverna Koreja napreduje

novo testiranje

Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je "značajan napredak" programa razvoja projektila, objavio je u ponedjeljak službeni Seul, komentirajući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa kod sjevernog susjeda.

Sjevernokorejska agencija KCNA objavila je u nedjelju da je ispitala novi raketni motor velike snage u nazočnosti Kim Jong-Una. 

Raketni motor "uspješno" je testiran, izvijestili su državni mediji, a test je očigledno pomno tempiran kako bi se vremenski podudario s posjetom američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Aziji, napominje agencija AFP.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pyongyanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Japanu.

"Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcioniranju motora", kazao je novinarima glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

"Potrebne su ipak dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primjene", dodao je Lee Jin-Woo.

Prošli je puta Sjeverna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrijebiti i u projektilima, u rujnu prošle godine, također u nazočnosti najvišeg političkog dužnosnika u zemlji.

Najnoviji test izveden je na kraju posjeta šefa američke diplomacije Tokiju, Seulu i Pekingu, tijekom kojeg je izjavio da će Washington napustiti "neuspjeli" pristup "strateškog strpljenja" prema Pyongyangu.

Tillerson je u Seulu također upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pyongyanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim inzistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susjedu.

Osiromašena i izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoobranu od "neprijateljskih snaga", uključujući SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju.

Od 2006. godine proveli su pet nuklearnih testova i lansirali niz projektila u sklopu nastojanja da razviju oružje koje bi dosegnulo američki teritorij.

Stručnjaci se razilaze u ocjeni sjevernokorejskog vojnog programa ali većina se slaže da je proteklih godina ostvaren značajan napredak.

Sve veća prijetnja iz Sjeverne Koreje potaknula je Seul i Washington da započnu s instalacijom moćnog američkog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji.

Postavljanje sustava Završne obrane na području velike nadmorske visine (THAAD) izazvalo je ljutite prosvjede u Kini i kineski bojkot južnokorejskih kompanija, dodatno opteretivši odnose Kine i SAD-a. 

Naslovnica Svijet