Novosti Svijet

širitelj američkog kapitalizma

U 102. godini umro David Rockefeller, veliki bankar i čovjek širokog svjetskog utjecaja

širitelj američkog kapitalizma

U 102. godini života umro je David Rockefeller, bankar i filantrop te čovjek širokog svjetskog utjecaja, kao širitelj američkog kapitalizma.

David Rockefeller umro je u svojem domu na Pocantico Hillsu u New Yorku, a vijest je medijima potvrdio glasnogovornik obitelji Rockefeller, Fraser P. Seitel, piše Dnevnik.hr.

David Rockefeller bio je vrlo moćan i utjecajan čovjek, a taj se utjecaj osjetio i u Washingtonu, mnogim drugim svjetskim prijestolnicama, u hodnicima gradskih vlasti New Yorka, muzejima umjetnosti, velikim sveučilištima i javnim školama, piše New York Times.

Bio je posljednji živući unuk Johna D. Rockefellera, tajkuna koji je osnovao Standard Oil Company u 19. stoljeću i stekao bogatstvo koje mu je donijelo titulu prvog američkog milijardera, a njegovu obitelj jednu od najbogatijih i najmoćnijih u povijesti nacije.

Kao nasljednik tog bogatstva g. Rockefeller je cijeli svoj život živio u sjaju i privilegijama, bilo na Manhattana (gdje je još kao dječak s braćom rolao po 5. Aveniji, a kada bi se umorili vukla bi ih limuzina), ili na nekom od njegovih veličanstvenih seoskih imanja.

Njegovo čovjekoljublje je bilo ogromno, baš kao i njegova zbirka umjetnina - 15.000 komada, od kojih su mnoga bila remek djela. 

Naslovnica Svijet