Novosti Svijet

pucnjava na Champs Elyseesu

Teroristički napad u Parizu, IS preuzeo odgovornost: policajc ubijen iz kalašnjikova, dva ranjena; Jedan napadač ubijen, drugi u bijegu; Stigle informacije o novoj pucnjavi, na ulice izašla i vojska!

pucnjava na Champs Elyseesu

NOVO Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako sve upućuje na to da je napad na policiju u četvrtak u Parizu u kojem je ubijen jedan policajac a druga dva ranjena prije nego je policija ubila napadača bio povezan s terorizmom te da će sigurnosne snage biti na oprezu tijekom predstojećih predsjedničkih izbora.

Skupina Islamska država je preuzela odgovornost za pucnjavu u priopćenju njezina propagandne službe Amaq-a.
"Napad na Elizejskim poljanama u središtu Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države", piše Amaq.
Hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika bit će održan u petak, rekao je Hollande u televizijskoj izjavi.

Hollande, koji se ne natječe ponovno za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedjelju, je rekao: "Bit ćemo krajnje oprezni, posebice u vezi s izborima".

Drugi napadač za kojega se misli da je sudjelovao u napadu na aveniji Elizejske poljane u središtu Pariza dva dana prije predsjedničkih izbora je još uvijek u bijegu.

Protiv napadača vodila se protuteroristička istraga jer je pokazao nakanu da ubije policajce, doznaje agencija France Presse od izvora bliskog istrazi.

U četvrtak navečer u Seine-et-Marne, u pariškom predgrađu pretresena je kuća napadača. Riječ je o vlasniku prometne dozvole automobila korištenog u napadu.

Policajci na mjestu događaja su rekli kako tragaju za potencijalnim drugim napadačem i policijski izvor je rekao Reutersu kako je izdan uhidbeni nalog za osumnjičenikom koji je došao vlakom u Pariz iz Belgije.

"Izašao sam iz prodavaonice Sephora i hodao pločnikom...jedan muškarac je izašao iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca", rekao je očevidac Chelloug Reutersu.

Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje u kojem se dogodio napad.

TV snimke pokazuju Slavoluk pobjede i gornju polovicu Elizejskih poljana krcatih policijskim kombijima i teško naoružanom policijom koja je zatvorila područje.

Napad dolazi u trenutku dok se birači spremaju izaći na predsjedničke izbore u nedjelju u najneizvjesnijim izborima u skorije vrijeme.

RANIJE Policajac je ubijen na području pariškog Champs Elyseesa, a drugi koji je teško ranjen podlegao je ozljedama javlja Reuters.

U međuvremenu je stigla vijest o novoj pucnjavi, do koje je u blizini Champs Elysees došlo nešto poslije 22 sata,a na ulice je izašla i vojska.

Cijelo područje je blokirano, a više sigurnosnih vozila je na terenu, dok se građanima i turistima savjetuje da izbjegavaju spomenuto područje. Pokrenuta je sigurnosna operacija većih razmjera, a područje nadlijeće helikopter.

 

Kako javljaju francuski mediji, zasad neidentificirani napadač zapucao je nešto iza 21 sat prema policajcima koji su čuvali stanicu metroa 'Franklin Roosevelt' te je jednog na mjestu ubio, a još jednog teško ranio. Policija je uzvratila paljbu te je, kako se navodi, napadača ustrijelila.

Također, policija kaže kako je u tijeku pretraga doma napadača - istočno od Pariza,.

 


Svjedok je za Reuters ispričao da je u blizini robne kuće Marks & Spencer muškarac izletio iz automobila i počeo pucati iz automatske puške, najvjerojatnije kalašnjikova.

 

 

 

 

 

Reuters javlja, pozivajući se na parišku policiju, da je riječ o ciljanom napadu na policajce te da se vrlo vjerojatno radi o terorističkom činu.

Pojavila su se i izvješća da je napadač imao pomagača ili pomagače, kao i da su u pitanju azilanti, ali to zasad nije potvrđeno. Napad je izveden samo nekoliko dana prije francuskih predsjedničkih izbora.

 

 

 

 

Naslovnica Svijet