Novosti Svijet

napeto stanje u tajlandu

Spasitelji su već dva puta zvali HGSS da pomogne u izvlačenju dječaka zarobljenih u špilji, no oba puta su opozvani: 'Da smo krenuli, možda bi sva djeca već izašla'

napeto stanje u tajlandu

Dobro obučeni ronioci jučer su izvukli još četiri dječaka iz špilje Tham Luang na sjeveru Tajlanda. Nakon toga operacija je prekinuta, a u špilji su ostala još četvorica dječaka i njihov 25-godišnji trener. Od 12 članova nogometnog tima koji su već dva tjedna zatočeni u špilji spašeno ih je osam i prebačeno u bolnicu.

Da bi bili izvučeni na površinu, dječaci moraju dio puta od četiri kilometra preroniti, prehodati i penjati se, cijelo vrijeme s maskom na licu i vezani konopcem za vrhunski obučene ronioce. Svakom dječaku pomažu po dvojica ronilaca, koji nose i dodatne boce s kisikom. Najteže prohodni dio je otprilike na polovini puta, prenosi BBC, na križanju špiljskih hodnika, gdje je jedan dio toliko uzak da ronioci moraju skinuti boce s kisikom kako bi se uspjeli provući. Nakon toga slijedi odmor u takozvanoj komori 3 i najlakša trećina puta koju mogu prehodati. Špilja u kojoj su ostali zatočeni dva tjedna nalazi se oko kilometar ispod površine zemlje.

Na terenu je 90 ronilaca, prenosi BBC, njih 40 iz Tajlanda te 50 iz mnogih zemalja svijeta. Međutim, u izvlačenju dječaka jučer je sudjelovalo istih 12 ronilaca koji su spasili prva četiri dječaka u nedjelju jer oni najbolje poznaju teren. Spasilačke ekipe radile su cijelu noć, prekinuto je samo izvlačenje dječaka.

Dugotrajan oporavak

Dječaci, koji su proveli dva tjedna većinom u gotovo potpunom mraku, nakon povratka će dobiti psihološku pomoć. Neće se moći odmah vratiti u školu ni redovitim školskim obavezama. Stručnjaci upozoravaju da bi dječaci mogli patiti od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i da ih čekaju noćne more, nesanice, glavobolje i bolovi u trbuhu, razdražljivost i svađe s roditeljima.

Dr. Andrea Danese s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost Kraljevskog koledža u Londonu kaže da se većina djece postupno oporavi od psihičkih simptoma, ali manjina, njih 10 do 30 posto, razvije simptome poput depresije, anksioznog poremećaja i PTSP-a.

Prvi dječaci izvučeni su iz špilje prije nego što se očekivalo zahvaljujući odličnom radu velikih pumpi koje su iscrpile 190 milijuna litara vode iz podzemnog kompleksa, pa je veći dio od četiri kilometra puta do zarobljenih dječaka postao prohodan, odnosno može se prehodati.

Specijalne postrojbe hrvatskih speleoronilaca, posebne grupe unutar Hrvatske gorske službe spašavanja, već dva puta bile su pozvane da krenu na put u Tajland, u misiju spašavanja 12 dječaka, no oba su puta bili opozvani.

Posljednji poziv za angažman naših spasilaca stigao je od britanskoga GSS-a, koji vodi misiju spašavanja na Tajlandu, u subotu, dan prije nego što je počela akcija izvlačenja u kojoj je do jučer u 12 sati iz špilje spašeno pet dječaka. No, budući da je akcija spašavanja krenula u dobrom smjeru, naši su spasioci opozvani.
Pumpe su pomogle
– Da, dva puta smo se spremali i dva puta raspremali – rekao nam je Ivica Ćukušić, koji je godinama bio na čelu hrvatskog tima speleoronilaca.

Dodao je kako je na put trebalo krenuti troje naših speleoronilaca zajedno s peteročlanom talijanskom ekipom, ali su uoči odlaska ipak opozvani.

– Da smo krenuli, možda bi već svi dječaci bili izvan špilje jer, koliko smo mi upoznati sa situacijom, na terenu je samo šest speleoronilaca. Riječ je o Britancima, oni su najbolji stručnjaci u ovom poslu, no zbog težine cijele akcije tamo je trebalo biti još speleoronilaca – smatra Ćukušić.

– Vrlo je teško iz Zagreba govoriti što i kako, ali koliko smo mi upoznati sa situacijom, očito je da su pumpe za ispumpavanje vode učinile jako dobar posao. One su ispraznile dva od tri vodom ispunjena sifona, tako da je vrijeme ronjenja vrlo kratko, što je u ovom slučaju najznačajnije za spašavanje – objašnjava Ćukušić.

– Ovakve akcije još nije bilo na svijetu. I upravo zbog toga su prvi izvučeni fizički najspremniji dječaci. Budući da su fizički spremni, s njima se išlo, da se tako izrazim, u provjeru akcije jer je spašavanje uvijek balans između maksimalne sigurnosti i minimalnog vremena – zaključio je Ćukušić. T. Mamić, M. Hrupić

Strah od špiljske infekcije

Nakon izvlačenja iz špilje dječaci će prvih 48 sati provesti u izolaciji u bolnici, pa i u slučaju da nemaju očiglednih zdravstvenih problema. Liječnici ih žele zadržati na promatranju u strahu od infekcije, kako bi vidjeli jesu li sa sobom donijeli uzročnike tzv. špiljske infekcije pluća koju prenose šišmiši, izvijestio je CNN.
Roditeljima nije dopušteno da vide svoju djecu. Bolničko osoblje ne smije im se približiti na manje od dva metra. Za puni oporavak od traumatičnog dvotjednog boravka u mračnoj i vlažnoj pećini trebat će im mjeseci.

 

Naslovnica Svijet