Novosti Svijet

nakon više od dva tjedna

Svih 12 dječaka i trener spašeni iz špilje! Odmah idu u izolaciju, nitko im se ne smije približiti na manje od dva metra

nakon više od dva tjedna

Svih 12 dječaka i trener izvučeni su iz špilje, objavili su u utorak tajlandski marinci.

Time je završena trodnevna operacija spašavanja 12 dječaka i njihova tenera iz poplavljene špilje u Tajlandu u kojoj su bili zatočeni više od dva tjedna.


Narongsak Osottanakorn, koji vodi operaciju, ranije je rekao da će posljednja faza operacije biti zahtjevnija jer će se izvlačiti jedna osoba više uz tri ronioca koji ih prate.

Iskustvo im je omogućilo da budu dva sata brži u spašavanju druge serije preživjelih u ponedjeljak.

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara poplavljenih tunela.

Dječaci su od 23. lipnja zarobljeni u labirintu špilja Tham Luang uz granicu s Mjanmarom kada su im izlaz blokirale poplave uslijed obilnih monsunskih kiša.

Strah od špiljske infekcije

Nakon izvlačenja iz špilje dječaci će prvih 48 sati provesti u izolaciji u bolnici, pa i u slučaju da nemaju očiglednih zdravstvenih problema. Liječnici ih žele zadržati na promatranju u strahu od infekcije, kako bi vidjeli jesu li sa sobom donijeli uzročnike tzv. špiljske infekcije pluća koju prenose šišmiši, izvijestio je CNN.

Roditeljima nije dopušteno da vide svoju djecu. Bolničko osoblje ne smije im se približiti na manje od dva metra. Za puni oporavak od traumatičnog dvotjednog boravka u mračnoj i vlažnoj pećini trebat će im mjeseci.

Naslovnica Svijet