Prilozi Auto moto

VOLVO XC40 RECHARGE

Električni SUV s 408 'konja' i više od 400 kilometara dometa s jednim punjenjem

VOLVO XC40 RECHARGE

Volvo je prezentacijom prvog potpuno električnog automobila XC40 Recharge zakoračio u budućnost. 

Svim njihovim kupcima prilikom donošenja odluke o novom automobilu bit će prvo postavljeno pitanje: “Želite li Volvo s kabelom ili bez njega?”. Tim je riječima najavljeno predstavljanje novog automobila, prvog potpuno električnog automobila iz ove kompanije.

Volvo XC40 Recharge zasnovan je na kompaktnom SUV-u XC40. Pokreće ga elektromotor snage 408 KS uz okretni moment od čak 660 Nm. Baterija mu omogućava autonomiju više od 400 kilometara dometa s jednim punjenjem (WLTP). Na brzom punjaču, bateriju ukupnog kapaciteta 78 kWh moguće je napuniti do 80 posto za 40 minuta.

Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi – prilično impresivno za jedan SUV. Volvo će se pobrinuti za svoje kupce tako da će svima koji se odluče za neki od Recharge modela ponuditi i godinu dana besplatnog punjenja – točnije, vratit će im novac potrošen na struju u tom razdoblju.

Volvo XC40 Recharge poseban je ne samo po tome što je to prvi 100 posto električni automobil ovog proizvođača, već i po tome što je prvi koji ima infotainment sustav zasnovan na Androidu. Značaj ovog modela ističe se i u tome što je on tek prvi od cijele linije Recharge, za koju Volvo ima ambiciozne planove.

“Za Volvo budućnost je električna”, naglašeno je na prezentaciji, uz najavu da će u idućih pet godina kompanija predstavljati jedan novi električni model svake godine. Svi ostali novi automobili s oznakom Volva bit će hibridi.

Prvi električni Volvo u prodaju će krenuti tijekom sljedeće godine. Cijene službeno nisu objavljene, no govori se da bi se mogle kretati na razini od 50 do 60 tisuća dolara. 

Naslovnica Auto moto