Prilozi Prostorija

Estetika Mediterana, motivi Jadrana

Rustikalna vila na otoku Pašmanu pomiruje beton i kamen: zavirite u suvremenu kuću tradicionalnih vizura uređenu u 'coastal' stilu

Estetika Mediterana, motivi Jadrana

Ljubitelje boravka u prirodi koji u isto vrijeme žele uživati u svim blagodatima modernog doba zasigurno će zanimati priča o vili Bisage, smještenoj u idiličnom okruženju otoka Pašmana. Spoj tradicijske arhitekture i visokog standarda komfora bio bi najjednostavniji opis te luksuzne kuće čije je uređenje počelo 2017. godine. Dio je turističkoga kompleksa koji se sastoji od pet objekata, izgrađenih u materijalima koji su, kako ističu vlasnici, u skladu s okolnim krajolikom.

– Ideja vodilja tijekom projektiranja cijeloga kompleksa bila nam je gradnja u tradicionalnom smjeru. Na taj smo način sačuvali i obogatili ljepotu otoka Pašmana, a opet smo se trudili da u vilama osiguramo potrebe suvremenog i komfornog boravka. Obilazeći stara mjesta po otoku, svidjela nam se kombinacija betonskih podova i kamene fasade pa smo u tom smjeru i sami krenuli. Oko prozora i vrata postavljeni su kameni okviri i škure s horizontalnim ukladama, kakve se također često susreću na starim kućama.

Krov je prekriven crijepom Mediterano antiq tricolore, koji reflektira lokalne vizure, kao i stropne konstrukcije od drveta, a kompletno svi podovi u interijeru i eksterijeru, kao i stubište, te zidovi u kupaonicama i tuševi izvedeni su s microtopping dekorativnom oblogom na bazi polimer cementa. Zahvaljujući toj tehnici, površine su vrlo kontinuirane i svako okruženje djeluje jedinstveno, ali i suvremeno – objašnjavaju nam vlasnici kuće koja se prostire na 190 metara četvornih, a čiji svaki kutak odiše duhom Mediterana.

 

 

Priroda preslikana u intreijer

Vila se sastoji od četiri prostrane dvokrevetne spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama i balkonima, velikog dnevnog boravka, kuhinje koja je pažljivo opremljena u retro stilu, sa suvremenim uređajima, te blagovaonice. Cjelokupna unutrašnjost kuće sofisticiranim coastal stilom priča priču o bezvremenskoj ljepoti primorskoga krajolika preslikanog u interijer kroz minimalistički pristup. Reducirana na kamen, beton i drvo u nepogrešivoj kombinaciji plave i bijele boje na sivoj podlozi, kuća jasno dočarava klasični duh Jadrana, bez zagušenosti suvišnim detaljima.

U toplim ljetnim noćima, ali i u mirnim zimskim poslijepodnevima, poseban ugođaj na prostranoj terasi s veličanstvenim pogledom na kornatski arhipelag, kreiran je pomno odabranom rasvjetom, zahvaljujući kojoj neposredan eksterijer u sumrak izgleda magično.

– Sama rasvjeta uz primarnu funkcionalnu svrhu nadodaje i jaku dekorativnu notu. Takvim smo osvjetljenjem stvorili poseban ugođaj, jer su ljeti noći ionako primjerenije za uživanje na otvorenom, a i zimi se, za ugodnog vremena, lijepo zavaliti na kauč, uz toplu deku i šalicu čaja, ili čašu vina – zadovoljno će vlasnici, koji su stoga velik trud uložili i u vanjski prostor objekta.

Oko kuće prevladavaju uglavnom zimzelene biljke, poput ružmarina, lavande, lovor višnje, bambusa i masline, koje kući osiguravaju bujnu okućnicu tijekom cijele godine, dok su za ograđivanje posjeda koristili suhozid, za koji nam kažu da je njihov omiljeni element gradnje.

Doticaj s prirodom u kući je, kako nam otkrivaju naši domaćini, prisutan u svakom smislu. Kroz velike otvore koji vode na balkone, u spavaće sobe ulazi obilje svjetlosti. Zavjese, kao i sve ostale tkanine u kući, rađene su od prirodnih materijala, a prostiru se od stropa do poda. Na tom su tragu, od dekoracija zastupljene slike s morskim motivima, vaze s poljskim cvijećem, ručno izvezeni tepisi u plavim tonovima i morski svijećnjaci.

Naslovnica Prostorija