Prilozi Prostorija

Prednosti i nedostaci

Ne znate zašto vam 'vlaži' po stanu? Otkrivamo vam ono što će zaključiti svaki dobar majstor, važno je pogotovo ako ste se odlučili za ove 'hit' prozore

Prednosti i nedostaci

Stanovati ispod krovnih kosina i imati krovne prozore može biti vrlo ugodno – ako je sve napravljeno po zanatu. Ako nije, možda nećete ni shvatiti zašto vam vlaži u uglovima sobe, daleko od prozora, i tek će vam neki dobar majstor – kakvih je danas sve manje – otkriti da negdje po zidu vlaži jer su prozori loše montirani, između njih i loše rezane kupe ulazi voda i slijeva se niz krov tamo gdje joj se najlakše i najbrže sliti – i eto nevolje. Recimo, ipak, da je sve napravljeno po zadatku, da su izabrani kvalitetni prozori koji su kvalitetno postavljeni, pa pogledajmo što su, općenito uzevši, minusi i plusevi krovnih prozora.

Najprije treba reći – kod kupnje krovnih prozora najbolje bi bilo uzeti one s vanjskim sjenilima (roletama) jer se tako od snažnog utjecaja sunca i različitih vremenskih utjecaja prozori najbolje štite i najdulje traju. Također bi bilo dobro koristiti motor za upravljanje roletama, pogotovo ako su smješteni visoko, izvan dohvata.

Što se iskustava s krovnim prozorima tiče, počnimo s onima negativnima:

– Zaboravite li zatvoriti prostor kad izlazite iz kuće, riskirate da vam kiša pada ravno u kuću. Nikad ne možete biti posve sigurni da se vrijeme neće promijeniti i da sunčani dan neće postati kišni, baš dok vas nema kod kuće da pozatvarate prozore. Mnogima su se, i to ne jednom, smočili krevet, parket, zidovi, tepisi...

– Na krovne prozore pada prašina, lišće, svoje tragove ostavljaju i ptice – a nije ih zgodno, a katkad je i posve nemoguće – prati.

– U Dalmaciji problem sa snijegom ne postoji, ali na kontinentu je i to poteškoća: napada li puno snijega, ne topi se, ili se ne topi dovoljno brzo od topline prostora pod njim, katkad cijeli dan prostor pod prozorom ostaje zamračen.

– Kroz krovne prozore ulaze raznorazne bube, a zna se dogoditi, sudeći prema iskustvima s ljudima koji stanuju pod tavanskim kosinama, da kroz krovni prozor u kuću uđe mačka. I ne samo to – ulazak jedne zna biti pozivnica i drugim mačkama.

– Ako prozor nema dobru zaštitu od sunca, sve što je pod njim s vremenom jako izblijedi.

– Ljudi s iskustvom savjetuju: nemojte postavljati krevet ispod krovnog prozora jer je pod njim zimi osjetno hladnije, a u svako doba godine vjetar donosi jak propuh.

Na koncu - na krovnim prozorima se ne može uzgajati cvijeće, što im se također pripusuje u nedostatak.

E sad, što se pozitivnih stvari tiče, uglavnom se radi o demantiranju onih negativnih. Na primjer, kiša ne upada osim ako je prozor širom otvoren; ako je samo odškrinut, kiša uglavnom otječe bez ulijevanja u kuću. Što se buba i mačaka tiče, one, kažu ljubitelji krovnih prozora, ionako ulaze kroz svaku vrstu prozora i vrata, kako god i gdje god bili postavljeni. Mnogi, zatim, vole prozore bez sjenila, vole svjetlost, vole kad po staklima krovnih prozora kucka kiša, kao što noću vole gledati zvijezde i mjesec.

A što se tiče prljavštine teško dostupne za čišćenje, opere je kiša.

Postoji, međutim, i jedna apsolutna prednost koju ističu stanari prostora s krovnim prozorima: ne treba se bojati da će se djeca kroz njih naginjati i dovoditi u opasnost.

Naslovnica Prostorija