Scena Kultura

HRVATSKI FILM U AMERIČKIM KINIMA

Amerikanci razumiju 'Ustav RH' jer i kod njih raste netolerancija

HRVATSKI FILM U AMERIČKIM KINIMA
Američki gledatelji razumiju i čitaju film, i žele da ga vide i njihovi prijatelji, susjedi... - otkriva Rajko Grlić.

Hrvatski film “Ustav Republike Hrvatske“ naći će se u američkim kinima pod naslovom “The Constitution“. Prava za američku kinodistribuciju “Ustava RH“ redatelja Rajka Grlića i koscenarista Ante Tomića na nedavno završenom Berlinaleu kupila je distributerska kompanija Synergetic, a filmski časopis “Screen Daily“ je prenio vijest kako je ugovor definitivno potpisan i da će film u kina SAD-a krenuti krajem 2017. godine posredstvom međunarodne “sales“ agencije Latido iz Španjolske.

- “The Constitution“ je jedan od onih filmova koji vas dodiruju na mnogo različitih načina. Veoma je zabavan, ali istodobno se bavi pitanjima od velike važnosti koja, nažalost, prolaskom vremena postaju sve važnija. Neki kažu da filmovi ne bi trebali imati poruku. Ne slažem se, veliki filmovi uvijek imaju poruku, a “The Constitution“ je jedan od njih – izjavio je Antonio Saura, direktor Latida.

- To je, što bi rekli političari, “prije svega čast i zadovoljstvo“. Vrlo malen broj europskih filmova danas uspijeva dobiti američku kinodistribuciju. To je teško i velikom broju filmova iz korpusa tzv. američkog nezavisnog filma. Ukratko, ušli smo tamo gdje je najteže ući u kina – kazao nam je Grlić.

“Ustav RH“ je imao američku premijeru na festivalu u Santa Barbari, a prije nje nekoliko “test screeningsa“ u New Yorku, Athensu i San Franciscu.

- Nakon svake od tih projekcije je održan razgovor s publikom. To isto smo napravili i na dvije projekcije u Santa Barbari tokom festivala. Najavljujući te projekcije vrlo sam često znao reći: “Gledat ćete hrvatski film iz američke budućnosti“. Ti razgovori, koji su često trajali i preko sat vremena, pokazali su da američka publika razumije i čita film, i to na emotivnom i na informativnom planu, na identičan način kao i naša. I da žele, pogotovo sada kada i ovdje raste netolerancija prema drugačijima, da taj film vide i njihovi prijatelji, susjedi... Koliko znam od španjolskih “sales agenta“ filma, američki distributer se odlučio za kina nakon razgovora (a valjda i nagrade) u Santa Barbari – otkriva nam Grlić.

Naslovnica Kultura