Scena Mozaik

čitajte deklaracije!

Ovo vrijedi znati: zagonetni brojevi na voću otkrivaju je li organsko ili puno pesticida, je li domaće ili iz uvoza...

čitajte deklaracije!

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori voća su nešto što većina ljudi i ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko tko zna što te deklaracije znače. No, one nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.

Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a ovo je značenje tih brojeva: Naljepnica s četiri broja: Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su, primjerice, označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva: Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija jamstvo je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjerice, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8. Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Primjerice, takve banane imaju na sebi broj 84011, piše Express.

 

Naslovnica Mozaik