Scena Zdravlje

pretjerujemo li?

Stručnjaci otkrili koliko često se trebamo tuširati, a njihov savjet mogao bi vas iznenaditi...

pretjerujemo li?

Različita su mišljenja o tome koliko se puta tjedno treba tuširati. Ovisno o vašem tipu kose ili kože, možda je za vašu kožu dobro da se tuširate svaki dan, no ako imate osjetljivu kožu, onda se to nikako ne preporučuje, piše Jutarnji list.

Istraživanja koja su provedena prošle godine pokazala su da se četiri od pet žena ne tuširaju svaki dan,a trećina može tri dana izdržati bez pranja. Rezultati istraživanja, provedeni od strane znanstvenika na Universities of Manchester u Edinburghu, pokazuju da tri četvrtine ispitanika obave jedno tuširanje ili kupanje na dan.

No, pitanje je je li to previše i postoji li pravi broj odlazaka pod tuš tjedno?

Prema profesoru Stephenu Shumacku, predsjedniku Australasian College of Dermatologists, tuširati se treba samo onda kada je to potrebno.

- Svakodnevno tuširanje postala je uobičajena rutina zadnjih 50, 60 godina otkako su izumljene kupaonice s tuševima. Razlog tome je zapravo društveni pritisak, a ne stvarna potreba. No, samo su žlijezde ispod pazuha i one na preponama te koje proizvode tjelesni miris. One nisu po cijelom tijelu - objasnio je profesor.

Shumack je također upozorio da svakodnevno tuširanje toplom vodom može uzrokovati više štete nego koristi.

- Prekomjerno pranje dovodi do smanjenja masnoće na koži - tijelo se oslobađa prirodnih ulja koje imaju ulogu zaštite stanica kože. To dovodi do toga da koža postaje propusnija i samim time dostupnija virusima i bakterijama pa se mogu pojaviti simptomi kao što su svrbež kože, suhoća te ekcemi.

Profesor John Ocford koji predaje na Queen Mary's School of Medicine and Dentistry slaže se sa svojim kolegom.

- Dok god često perete ruke i obraćate pažnju na područje ispod pojasa, kupanje i tuširanje svaki drugi dan neće učiniti nikakvu štetu - zaključio je profesor.
 

psd, foto: shutterstock
Naslovnica Zdravlje