Sport Atletika

najbolja svjetska višebojka na olimpijskim igrama u novoj ulozi

Kluft: Sedmoboj mi više nije naročito zabavan

Carolina Kluft neće u Pekingu braniti titulu olimpijske pobjednice u sedmoboju, 25-godišnja švedska atletičarka odlučila se na Igrama 2008. natjecati u skoku u dalj i troskoku umjesto sedmoboja.

- Znam da mnogi neće razumjeti moju odluku i postavljat će se puno pitanja, ali ja više nemam motivacije za sedmoboj, nemam više onu glad i posvećenost potrebnu za sedmoboj - kaže Carolina.

Fredrik Trahn, glasnogovornik Švedske atletske federacije, rekao je kako se Carolina nije zauvijek oprostila od sedmoboja i da će mu se možda vratiti u budućnosti, ali će se sada koncentrirati na skok u dalj i troskok. Od početka sezone u zatvorenom sumnjalo se u Carolininu budućnost u atletskim višebojima, a onda je otkazala nastup u petoboju na Svjetskom prvenstvu u dvorani zbog ozljede butnog mišića.- Kad sam bila u Japanu (Svjetsko prvenstvo u Osaki), nisam uživala u natjecanju. Više sam se osjećala kao - dobro, i to je obavljeno, nego - oh, bilo je tako zabavno! Sada krećem u nešto novo, u čemu također mogu biti jako dobra, ali i ako ne osvojim medalju na Olimpijskim igrama, čak i ako ne uđem u finale, svejedno ću se jako dobro zabavljati - pojašnjava odluku Carolina.

Kluft je aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja u sedmoboju i jedna je od najboljih atletičarki današnjice. Ujedno je i europska rekorderka u sedmoboju sa 7.032 boda, što je drugi najbolji rezultat svih vremena, bolji je samo svjetski rekord Amerikanke Jackie Joyner-Kersee od 7.291 bod. Carolina je jedina atletičarka koja je tri puta osvojila titulu svjetske prvakinje u sedmoboju, jedna od rijetkih atletičara koji su istovremeno ‘držali’ svih pet raspoloživih međunarodnih titula, a ona je to postigla kao najmlađa u povijesti - sa 22 godine bila je svjetska prvakinja na otvorenom i u dvorani, europska prvakinja na otvorenom i u dvorani, te olimpijska pobjednica.

Nepobijeđena je u svih 22 sedmoboja i petoboja u kojima je nastupila od ožujka 2002. godine, osvojivši devet zlatnih medalja na velikim natjecanjima. Sa 178 centimetara visine i 65 kilograma, Carolina je fizički preodređena za višeboj, visoka i vitka za trčanje i skakačke discipline, ali i dovoljno snažna za bacanje kugle i koplja.

Premda je na početku bila bolja u skakanju, sprintu i trčanju s preprekama, s vremenom je naporedovala i u bacačkim disciplinama i trčanju na 800 metara, pa posljednjih godina praktički nije bila slaba niti u jednoj disciplini sedmoboja, što je najbolje demonstrirala na Svjetskom prvenstvu 2007. godine kad je svaku od sedam disciplina završila među prvih šest stletičarki. Carolina je ujedno i redovni član švedske štafete 4x100 metara na međunarodnim natjecanjima i bila je član četvorke koja je postavila nacionalni rekord.

MARIJA ČOVIĆ

Studentica i humanitarka

Uz vrhunsku atletiku, Carolina Kluft je studentica Sveučilišta Växjö gdje studira mir, globalizaciju i svjetski razvoj, intenzivno se bavi humanitarnim radom, ali to drži podalje od javnosti, a sa sobom uvijek nosi maskotu, malu punjenu igračku, ne zbog sreće, nego da je podsjeća na njenu filozofiju da je sport zabava. Carolina je izuzetno prijateljski raspoložena osoba, omiljena među kolegama i u publici, trenutačno živi u Karlskroni sa momkom Patrikom Kristianssonom, koji je također atletičar, skakač s motkom.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika