Sport Atletika

Splitski bacači uhvatili posljednji let za Peking

Hrvatska je u utorak dobila još dva olimpijca u atletici, i to oboje članove splitskog ASK-a, Sanju Gavrilović u bacanju kladiva i Martina Marića u bacanju diska. Oni su na Međunarodnom atletskom mitingu u Ljubljani, gdje su imali posljednju priliku za to, ispunili normu za Peking.

Sanja je već 12. srpnja u Čakovcu bacila kladivo 67,47 metara, što je bilo dovoljno za B normu. Međutim, budući da je Ivana Brkljačić ispunila i A normu, sljedeća naša predstavnica morala je također zadovoljiti tu normu, koja iznosi 69,50 metara. Splićanki je to uspjelo u trećem pokušaju u Ljubljani, bacila je kladivo 70,07 metara, te izborila svoje druge olimpijske igre, nakon što je bila i u Ateni 2004. godine.

foto: Jadran babić / CROPIX
- Očekivala sam da ću izboriti A normu, a bila bih u tome uspjela i ranije da prije dva mjeseca nisam iščašila rame, u trenutku kada sam bila počela dolaziti u formu. No, sebi bih znanto olakšala posao da sam A normu ispunila tjedan dana prije u Varaždinu. Sada sam već bila počela očajavati i sumnjati u sebe, ali trud se isplatio na zadnjem natjecanju, a tako je i najslađe - rekla nam je jučer Sanja, koja će u rujnu navršiti 26 godina.

Njenom godinu i pol dana mlađem kolegi Martinu Mariću za pekinšku B-normu je bilo dovoljno baciti 62,68 m. Oboje su se protekla dva tjedna pripremali na Bjelolasici. Marić je to postigao na još dramatičniji način od Sanje, posljednjim hicem u Ljubljani.

- Sretan sam, ovo mi je veliko olakšanje. Prije natjecanja sam očekivao da ću uspjeti izboriti B normu, jer sam prošle godine nekoliko puta bacao disk preko 62 metra, a u svibnju ove godine sam na zagrijavanju bacio 63 metra. Ipak, prije zadnjega hica u Ljubljani više nisam očekivao ništa, ali, na sreću, uspio sam - priča nam Martin.

Splitska ekspedicija iz Slovenije se vratila tek u noći na srijedu, kući su stigli oko četiri sata ujutro.
- Mene su moji doma dočekali budni, ne samo oni nego i susjedi u Spinutu. Veselje je tim veće što su Igre izborene u zadnji čas, kada to mnogi više nisu ni očekivali. Najveća su mi podrška majka Zorica, brat Goran i trener Ivica Jakeljić. Majka je imala predosjećaj da ću uspjeti, ali nije htjela ništa govoriti. Osjetila sam veliko olakšanje, još uvijek sam bez teksta. Sve je ispalo kao u bajci, pogotovo što je i Martin bacio normu. Od uzbuđenja sam spavala samo sat vremena.

I u obitelji Marić je s velikim oduševljenjem dočekan uspjeh njihovog sina.
- Otac mi je rekao da će se odreći pušenja odem li u Peking, sada ćemo vidjeti hoće li se toga držati. Roditelji su mi velika podrška, bez njih ne bi bilo ni mojih uspjeha - ističe Martin.

Oboje splitskih atletičara pokušat će na Olimpijskim igrama izboriti finale.
- Da i u Pekingu bacim između 67 i 70 metara, to bi bilo odlično. Mislim da će za finale biti dovoljno 68 metara. Iako to nije nerealno, ne treba sada puno pričati o finalu, uspjeh je i što idem na Igre. Imala bih veće šanse da sam prije izborila normu, imala bih više vremena za odmor i pripremu - kaže splitska bacačica kladiva.

Sličnog je mišljenja i njen kolega u disku.
- Do Pekinga ću još pokušati ispraviti neke tehničke detalje, premalo je vremena za popraviti snagu. Bilo bi idealno kada bih ponovio rezultat iz Ljubljane, to bi po svemu trebalo biti dovoljno za finale - kaže Marić.

josip smolić

Sanja sprema diplomski

Sanja Gavrilović je apsolventica na PMF-u, te upravo sprema diplomski rad.
- Zahvaljujem profesorima, od kojih sam uvijek imala podršku, i koji su mi svakom prilikom izlazili u susret. Hobi mi je čitanje i gledanje znanstvene fantastike, to mi je super. A uz to i izlasci vani, te spavanje, odmaranje i gledanje TV-a.

Marić bivši košarkaš

Martin Marić je do osmog razreda osnovne škole trenirao košarku u KK Split.
- Bio sam u generaciji s Rokom Ukićem. Do 15. godine sam trenirao i košarku i atletiku, a onda se vidjelo da mi bolje ide atletika, pa sam se posvetio njoj. Sada studiram u Americi, na Sveučilištu Berkeley, gdje je bio i Duje Draganja. Studiram političku ekonomiju i slavistiku. Kući u Split dođem samo dva mjeseca ljeti, te po koji tjedan za praznike.

Trenira ga Amerikanac Ed Miller.
- On je iskusan trener, koji radi s brojnim uspješnim diskašima. Kada dođem u Split, treniram s Ivanom Veštićem, s kojim sam trenirao i na početku karijere i kojim me tehnički poznaje bolje nego ja sam sebe. Pomogao mi je i u zadnja dva tjedna na Bjelolasici da svoj rezultat poboljšam za 30 centimetara.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika