Sport Atletika

kontroverzna odluka svjetske federacije

Zlato Marion Jones za dopingiranu Thanou

Daljnji rasplet situacije oko Marion Jones, konkretnije njezinih medalja, otvorio je vrata poprilično čudnoj situaciji. Naime, tamnoputoj američkoj sprinterici oduzete su sve medalje koje je osvojila od rujna 2000. godine, a odnedavno služi i šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog laganja u federalnoj istrazi o dopingu i financijskim malverzacijama.

Poznato je kako će se njena odličja dodjeljivati atletičarkama koje su na cilj stigle iza nje. Tako je Svjetska atletska federacija odlučila kako će zlato koje je Jones osvojila na Svjetskom prvenstvu 2001. godine u Edmontonu, pripasti kontroverznoj grčkoj sprinterici Katerini Thanou. Ona, s druge strane, nosi svoj križ budući da je uoči Olimpijskih igara 2004. godine u Ateni suspendirana zbog nepojavljivanja na čak tri doping testa.

- Pravno nismo imali izbora - kaže glasnogovornik IAAF-a Nick Davies.

Ostaje još problem Jonesinih medalja osvojenih na Igrama 2000. u Sydneyju, i u tom slučaju bi Thanou trebala dobiti zlato. Međunarodni olimpijski odbor mogao bi slijediti primjer IAAF-a. Thanou je s kolegom Kostasom Kenterisom, sprinterom na 200 metara, zaradila dvogodišnju suspenziju zbog izostanka sa testova.

Kazna im je istekla prošle godijne, ali im i dalje prijete optužnice za krivokletstvo i falsificiranje dokaza nakon što su tvrdili da zbog motociklističke nesreće nisu mogli pristupiti testovima.

VLADO OZRETIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika