Sport Atletika

svjetski rekorder u bacanju kugle za mlađe juniore

Marin Premeru - sprinter s kuglom i diskom

svjetski rekorder u bacanju kugle za mlađe juniore

U atletici sam najprije počeo s trčanjem na 100 metara i skokom u dalj, ali već nakon šest mjeseci prebacio sam se na bacanje kugle i diska jer se vidjelo da bih u tome mogao postići najbolje rezultate - kaže 17-godišnji Marin

U atletici sam najprije počeo s trčanjem na 100 metara i skokom u dalj, ali već nakon šest mjeseci prebacio sam se na bacanje kugle i diska jer se vidjelo da bih u tome mogao postići najbolje rezultate - kaže 17-godišnji Marin

Marin Premeru, 17-godišnji talentirani hrvatski atletičar, mogao bi se pridružiti Blanki Vlašić u osvajanju medalja na najvećim svjetskim natjecanjima.

Premeru drži svjetski rekord u bacanju kugle za mlađe juniore (kugla teška pet kilograma), postavljen u listopadu prošle godine u posljednjem kolu Hrvatske atletske lige u Varaždinu. Osim kugle, Marin baca i disk. Na Europskom zimskom bacačkom kupu, održanom nedavno u Splitu, nastupio je samo u seniorskoj konkurenciji bacača diska, gdje je s osobnim rekordom 54,38 zauzeo 21. mjesto.

- Nisam baš zadovoljan rezultatom, iako sam dva puta obarao svoj rekord, te ga na kraju popravio za 85 centimetara. Znam da mogu i trebam puno bolje, ali još je rana faza sezone, vjerujem da ću sljedećih mjeseci dodatno popraviti rezultat - rekao nam je Premeru.

Iako je svjetski rekorder u bacanju kugle u svom uzrastu, Premeru je u Splitu bacao samo disk.
- Nisam se spremio za kuglu, pa sam bacao samo disk. To mi je bilo prvo međunarodno seniorsko natjecanje. Nisam bacao u istoj skupini sa svjetskim prvakom Gerdom Kanterom, ali svejedno je bilo lijepo natjecati se s njim i ostalim osvajačima medalja na velikim natjecanjima. Inače bacam i kuglu i disk, ali eto... 

PERKOVIC_PREMERA-181207.1
Sandra Perković i Marin Premeru, najperspektivniji atletičari Hrvatske / CROPIX

Premeru više nije mlađi junior, ušao je u prvu godinu juniorskoga staža. Prvi nastup na svjetskoj smotri očekuje ga na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj, od 8. do. 13. srpnja ove godine.
- Očekujem da ću u Poljskoj osvojiti medalju, a nadam se da ću odličja osvajati i kasnije kao senior. Međutim, ima još vremena, ne volim gledati previše unaprijed. Neću sada puno pričati, treba pričekati još koju godinu, pa će se vidjeti koliko ću uspješan biti.

Marin je učenik trećeg razreda Srednje prometne škole u Zagrebu. Do završetka osnovne škole živio je u Triblju, malom mjestu pokraj Crikvenice, odakle se zbog školovanja i boljih uvjeta za trening preselio u Zagreb.
- Atletiku treniram otkad sam završio šesti razred, prije toga sam pet godina trenirao nogomet. U atletici sam najprije počeo s trčanjem na 100 metara i sa skokom u dalj, ali već nakon šest mjeseci prebacio sam se na bacanje kugle i diska, jer se vidjelo da bih u tome mogao postići najbolje rezultate.

Kad je trebao krenuti u srednju školu, donio je odluku o preseljenju u Zagreb, jer je to bilo najbolje za njegov sportski razvoj. Tako je Premeru već dvije i pol godine član Atletskog kluba Dinamo, gdje trenira pod paskom legendarnog trenera Ivana Ivančića.

- U Zagrebu živim u učeničkom domu. U početku mi je bilo teško, ali priviknuo sam se. Tamo sam samo radi škole i treninga, ipak mi se više sviđa moj rodni kraj, gdje su mi prijatelji i obitelj. Premeru će za nešto više od godinu dana završiti srednju školu, nakon čega bi trebao upisati fakultet.

- Planiram ići na fakultet, ali još ne znam koji. Ima još vremena do tada. Možda bih se mogao upisati na Fakultet za fizičku kulturu. Ipak sam sportaš i to mi je blisko - zaključuje 17-godišnji svjetski rekorder za mlađe juniore.

Ne bi mi bilo draže da sam nogometaš

Marin Premeru je član Atletskog kluba Dinamo. U djetinjstvu je pet godina trenirao nogomet, pa smo ga upitali bi li volio da je, umjesto atletskog, član Nogometnog kluba Dinamo.
- U tom slučaju imao bih puno više para, ha, ha. Međutim, ne bi mi bilo draže da sam nogometaš. Kao dijete sam igrao nogomet i sanjao da budem poznati nogometaš, a sada sanjam o tome da budem poznati atletičar - odgovorio je Premeru.

Trener rekordera

Marinov trener je 70-godišnji Ivan Ivančić, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri trenirao mnoge vrhunske bacače. Osim Premerua, trenirao je i Edisa Elkasovića, koji drži juniorski svjetski rekord u bacanju kugle (šest kilograma) iz 2002. godine. Sam Ivančić svjetski je rekorder u bacanju kugle za veterane.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika