Sport Atletika

atletski spektakl

Splitski polumaraton: u humanitarnoj utrci trčat će i cijela momčad Hajduka

atletski spektakl

Gotovo dvije tisuće maratonaca od 16 do 74 godine iz 32 zemlje svijeta, s pet kontinenata, sudjelovat će u nedjelju na 17. Splitskom polumaratonu. U utrku dugu 21 kilometar krenut će u 9 sati s Rive, gdje će ih među brojnim građanima i fureštima podržati prva momčad Hajduka predvođena klupskim predsjednikom Ivanom Kosom.

Trčat će preko Marmontove, Ulicom Kralja Tomislava, oko Đardina, zatim Zagrebačkom i Livanjskom, pa Domovinskog rata do mosta na Pujankama. Vraćat će se Ulicom Domovinskog rata, Putom Stinica, te Putom Supavla do skretanja prema Spaladium Areni, a zatim dva kilometra kroz vojni kompleks u Lori koji inače nije otvoren za građane, te jedan krug po Poljudskoj ljepotici. Nastavit će Zrinsko-Frankopanskom i Ulicom Sedam Kaštela, pa oko Marjana i Zapadnom obalom do Rive. 

Mladen Levačić, tehnički direktor utrke, kaže da je prijavljeno 30 posto više sudionika nego prošle godine i da očekuje novi rekord staze. Dodaje da će biti zanimljiv program i za one koji neće trčati. Zato poziva sve Splićane i turiste neka dođu na Rivu gdje će svirati limena glazba iz Omiša, bubnjari...

Zbog utrke od 8,45 do 9,45 sati bit će zatvorena Ulica Domovinskog rata, nešto duže bit će zatvoren Put Supavla, a Zapadna obala od 9 do 11,30 sati.

Svako malo - DJ pušta pisme

Zanimljivost je što će maratonce na punktovima na stazi čekati DJ-evi koji će puštati muziku, i to na mostu na Pujankama, kružnom tokom u Lori, uz ulicu Domovinskog rata, na Zvončacu i Zapadnoj obali. 

U 9,10 sati kreće humanitarna utrka “End Polio” od 5 kilometara koju će otrčati Ivan Kos. Prihod te utrke, čiji je suorganizator Rotary klub Kaštela, namijenjen je iskorjenjivanju dječje paralize u svijetu. Kako je istaknula Sandra Russo Zelenović, članica organizacijskog odbora Splitskog polumaratona, program “End Polio Now” je pokrenut 1988. godine u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Te godine je bilo 350 tisuća oboljelih od dječje paralize u 125 zemalja. Russo Zelenović kaže da je zahvaljujući donacijama Rotary kluba, Zaklade Melinde i Bill Gatesa, te ostalih partnera, cijepljeno preko 2,5 milijarde djece, te da je kao rezultat toga prošle godine zabilježeno samo 35 slučajeva dječje paralize, i to u Nigeriji, Pakistanu i Afganistanu. 

Olimpijcu Igoru Boraski to će biti treći put da sudjeluje na Splitskom polumaratonu, i kaže da će u nedjelju trčati još desetak veslača seniorskih i juniorskih uzrasta. Da cijeli događaj ima veliki značaj za grad pod Marjanom u turističkom i propagandnom smislu, jer se odvija u pred sezoni, te će napuniti smještajne kapacitete, istaknula je Alijana Vukšić, predsjednica Turističke zajednice Splita. Hrvoje Akrap, splitski pročelnik za sport, kazao je da mu je želja da se Split jednog dana upiše na popis gradova koji imaju puni maraton. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika