Sport Atletika

spektakl na ulicama grada

Na Splitskom polumaratonu u obje konkurencije slavili Kenijci; Pogledajte tko je sve trčao

spektakl na ulicama grada

Splitski polumaraton oduševio je i u svom 17. izdanju. Opet je oborio rekord, ove je godine okupio oko 1700 sudionika iz 40 svjetskih zemalja. Raste iz godine u godinu i korak po korak primiče se transformaciji u maraton, što je krajnji cilj.

Ovogodišnja je utrka protekla u znaku Kenije koja je u muškoj i ženskoj konkurenciji zauzela čak četiri od šest mjesta na postolju. I to prva dva u svakoj konkurenciji. Kod muškaraca slavio je Joel Maina Mwangi a kod djevojaka Betty Chepleting. Mwangi je pritom oborio rekord staze.

Kenijac je stazu dugu 21 kilometra, koja je započela i završila na Rivi te se protegla preko Marmontove ulice, Ulice Domovinskog rata, Pujanki, Puta Supavla, Lore, stadiona Poljud i Marjana, pretrčao za nešto manje od 63 minute (1:02:55)! To je gotovo pet minuta brže vrijeme od onog koje je lani ostvario tadašnji pobjednik Mađar Laszlo Gregor koji je jučer završio treći.

Inače, Kenijac je toliko zapanjio svojom brzinom da je u jednom trenutku iznenadio i organizatore koji su s bine u ciljnoj ravnini vodili program. Kao da ga nisu tako brzo očekivali na finišu.

- Trčao sam nekoliko puta u Zagrebu, a ovo mi je prvi put da sam u Splitu. Grad je lijep, a utrka je bila brza. Nadam se da ću nastaviti u ovakvom ritmu - rekao je pobjednik.

Najbrži Hrvat bio je Janez Maroević, maratonac iz Staroga Grada na Hvaru. Šesterostruki prvak Hrvatske u maratonu u cilj je utrčao s 12 minuta zaostatka za Kenijcem.

- Meni je već 45 godina, pri kraju sam svega, ali motiv je uvik tu. Tu san se rodija, studira, nastupa san za ASK-a dugo godina. Još iman force, borin se. Spreman se za bostonski maraton, najveći na svitu. Tija bi ga još jedanput istrčat sebi za dušu - kazao je Maroević.

Prva je među Hrvaticama cilj dohvatila Danijela Kuna (31), rođena Kuprešanka koja živi i radi u Splitu.

- Zadovoljna sam s obzirom na stazu. Uvjeti su bili idealni, a čak sam mislila da će biti hladnije pa sam se jače obukla. Staza je bila dinamična, teška i brza - rekla je Danijela.

Vrijeme je i ove godine bilo oblačno, ali srećom nije bilo kiše. Bilo je znatno toplije nego što su neki očekivali, uvjeti su bili gotovo pa idealni. Nedjelja u Splitu uvijek ide ruku uz ruku s kavom na Rivi pa su se tako mnogi spustili u centar grada s tom namjerom, ali su usput dali i podršku natjecateljima polumaratona. Baš svima, od najstarijeg rođenog 1944. pa do najmlađih rođenih 2003. godine! Svi su oni pobjednici. Nekim je trkači(ca)ma, nažalost, po završetku utrke pozlilo pa je morala reagirati hitna, ali nam je rečeno kako su svi ipak dobro.

Utrku su pratili i pročelnik grada Splita za sport Hrvoje Akrap, predsjednik Splitskog saveza športova Ivan Veštić, sestre Ana i Lucija Zaninović, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Marijana Puljak, ponovno je trčao proslavljeni olimpijac Igor Boraska...

Taman dok su kroz cilj prolazili posljednji trkači, s bine smo odvukli tajnika Maraton kluba Marjan Mladena Levačića za par riječi. Umoran, ali i ponosan, rukovodio je dobro uhodanim timom koji broji sve više vrijednih volontera bez kojih ovaj događaj ne bi bio moguć. No, i sam Levačić je volonter!

- Svi smo mi volonteri. Imamo svoje poslove, živote i obitelji, ali sve smo žrtvovali i isplatilo se. Sve je proteklo izvrsno. Oko 1700 ljudi na obje utrke, a i vrijeme nas je poslužilo - govori nam Mladen, kojeg su svako malo zaustavljali sudionici iz svih krajeva svijeta ne bi li mu čestitali na sjajno odrađenom poslu i poručili:

- See you next year!

Kao i svake godine, Mladen utrku proživljava vrlo emotivno.

- Na startu je uvijek poseban doživljaj, nešto vas stegne u grlu. Tada prođe sva bol i neprospavane noći u zadnjih godinu dana.

I dok priprema za 18. izdanje polumaratona već počinje, dugoročni je cilj jasan:

- Ako se poveća broj natjecatelja, toliko smo blesavi da ćemo krenuti u organizaciju maratona jer Split to zaslužuje.

A može li Split po konfiguraciji staze podnijeti maraton?

- Jednog dana bi mogao, u suradnji s drugim gradovima. Ali već ova staza je spektakularna. Trčati po poljudskom stadionu, park šumi Marjan, ući u Loru, pa onda zadnji kilometar od Banovine kada vidite vizuru cijelog grada... Mjesecima dobivamo mailove naših sudionika koji su jako zadovoljni što su ovdje nastupili. Podrška institucija sve je bolja i dogodine se nadam još većem broju natjecatelja - zaključio je Levačić.

Rezultati

Muški
1. Joel Maina Mwangi (Kenija) 1:02:55
2. Wycliffe Kipkorir Biwot (Kenija) 1:03:48
3. Laszlo Gregor (Mađarska) 1:07:38
4. Milan Mitrović (Srbija) 1:13:19
5. Igor Yovanovitch Gil (Španjolska) 1:14:04
6. Alija Imamović (BiH) 1:15:02
7. Janez Maroević (Hrvatska) 1:15:09
8. Robert Radojković (Hrvatska) 1:16:26
9. Drago Paripović (Hrvatska) 1:16:51
10. Vinko Sliško (Hrvatska) 1:17:01

Žene
1. Betty Chepleting (Kenija) 1:13:24
2. Teresa Falvious Kwamboka (Kenija) 1:13:48
3. Olivera Jevtić (Srbija) 1:15:03
4. Zita Kacser (Mađarska) 1:17:41
5. Danijela Kuna (Hrvatska) 1:18:38
6. Tünde Szabo (Mađarska) 1:21:05
7. Matea Matošević (Hrvatska) 1:21:40
8. Marija Vrajić (Hrvatska) 1:25:32
9. Tanja Samardžić (Hrvatska) 1:27:37
10. Yazmin Vallejo (Meksiko) 1:28:08

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika