Sport Atletika

pomoć sa svih strana

Vukovar dobiva potpuno opremljeni atletski stadion

pomoć sa svih strana

Za 30. rujna planira se otvorenje potpuno opremljenog atletskog stadiona u Vukovaru koji će, uz novac iz gradskog proračuna i sredstva Hrvatskog atletskog saveza (HAS), biti financiran donacijama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) i Međunarodne atletske zaklade (IAF), rekao je u četvrtak predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je kako će grad za pripremu terena na koji će biti postavljeno atletsko trkalište sa šest staza izdvojiti oko milijun i pol kuna, dok je predsjednik HAS-a Ivan Veštić dodao kako će postavljanje staze, kao i ostala atletska oprema poput zaletišta za bacačke i skakačke discipline, prepona i strunjača, koštati još dva i pol milijuna kuna. Veliki dio od tog iznosa prikupljen je donacijama, pa je MOO iz svog Fonda solidarnosti odobrio potporu u iznosu od 150.000 američkih dolara, IAAF je donirao 100.000 dolara, a IAF još 60.000 dolara, dok će ostatak od oko 500.000 kuna osigurati HAS.

"Savez je došao na ideju napraviti u Vukovaru nešto što taj grad nema, a to je atletska staza. Ova donacija MOO-a je ustvari zadnja faza čitavog projekta. Još prošlo ljeto smo kontaktirali IAF i IAAF te smo poštujući proceduru preko HOO-a aplicirali za sredstva iz Fonda olimpijske solidarnosti. U ovom se slučaju potvrdilo kako ljudi još uvijek imaju senzibilitet, jer su odstupili od pravila prema kojima se ne daju sredstva za gradnju staza u zemljama u kojima one već postoje, ali kada su saznali kako se radi o Vukovaru ipak su pristali financirati ovaj projekt", izjavio je Veštić dodavši kako je veliku ulogu u odobravanju sredstava iz IAAF-a i IAF-a imao proslavljeni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka, aktualni dopredsjednik IAAF-a.

Vukovarski gradonačelnik kazao je kako je najvažnije da ove donacije pokazuju da je simbolika Vukovara prepoznata i u međunarodnim krugovima.

"Predsjednik Veštić je prije dvije godine stigao s idejom da se u Vukovaru po prvi put instalira atletska staza, koje u gradu nije bilo niti prije domovinskog rata i mi smo pristali uložiti potrebna sredstva kako bi se uredila podloga za postavljanje tartana na Gradskom stadionu. Ova inicijativa je poruka svima u Hrvatskoj kako nema ništa od filozofiranja, jer kada je gospodarstvo u pitanju tada kod nas stalno nailazimo na administrativne probleme kad god želimo nešto potaknuti", izjavio je Penava.

Predsjednik HAS-a najavio je kako bi se otvaranje atletskog stadiona u Vukovaru trebalo obilježiti peteromečom kadetskih reprezentacija 30. rujna, a da je za taj događaj prošloga vikenda tijekom Europskog dvoranskog prvenstva u Beogradu već dobio podršku predsjednika IAAF-a Sebastiana Coea koji bi povodom otvaranja stadiona u Vukovaru trebao doći u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Veštić je najavio kako HAS planira napraviti stazu i u Kninu, a za taj je projekt, kao i za ovaj u Vukovaru, HAS dobio pokroviteljstvo Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, gradnja staze u Kninu morat će biti financirana donacijama u Hrvatskoj.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika