Sport Atletika

brzo se privikla

Sandra Perković otkrila zašto voli trenirati u Splitu i koje je joj je omiljeno mjesto u gradu

brzo se privikla

Očekivali bi da aktualna olimpijska pobjednica, europska prvakinja te svjetska viceprvakinja trenira na nekom “mramornom” stadionu optočanom dijamantima, da je gomila masera čeka da završi pa da odrade svoje... No, našoj Sandri Perković dovoljno se od obližnjeg hotela u Splitu spustiti do Parka mladeži te na bacalištu pokraj trošnog stadiona na travu spustiti svoju vrećicu s diskovima i ostalim ‘letećim spravama’ te čekati upute svog trenera Edisa Elkasevića. 

Već je Sandra mjesecima na pripremama u Splitu, s kraćim pauzima u kojima se uglavnom vraća do Zagreba. Gušta, trenira, radi...

A odnedavno ima i vrhunskog sparing partnera, zadarskog bacača kugle Stipu Žunića.

– Odradila sam četvrti ciklus po redu, malo se vratila u Zagreb, pa me opet u Splitu čekaju tri tjedna završnih priprema. Što napravim tijekom ta tri tjedna to je to od priprema što sam napravila za cijelu sezonu – kazala nam je Sandra.

Brzo krećeš u akciju?

– Dijamantna liga me čeka već 13. svibnja u Šangaju, sedam dana kasnije nastupit ću na mitingu u Halleu. To natjecanje na koje sam uvijek željela ići, ali raspored mi nije dopuštao. Sada kada je drukčiji sistem bodovanja u Dijamantnoj ligi i manje natjecanja odlučili smo ići u Halle.

Sa Stipom vrhunski tim

Vama koji ste tijekom cijele godine na visokoj razini novi sustav Dijamantne lige ne odgovara. Zapravo, svi mitinzi do finala su “kvalifikacijski”, a u finalu se starta od nule?

– Kontinutitet natjecanja se ne cijeni. Ako je netko cijelu sezonu dobar, ne donosi mu to puno po pitanju ukupnog osvajanja Dijamantne lige. Možeš se zapravo odmarati prvi dio sezone i spremati za drugi. Meni će biti dosta teško. Disk je na rasporedu zadnji dan Svjetskog prvenstva koje je u Londonu (4. do 13. kolovoza, nap. a.), tjedan dana kasnije čeka me miting u Birminghamu (20. kolovoza), a tri dana nakon toga i finale Dijjamantne lige. Poslije je i Hanžek koji dosta umara jer se skače pred svojom publikom...

Stipe je tu, pokraj tebe. On u svom krugu, ti u svome, trenirate istovremeno. Kako to funkcionira?

– Pokazali smo da smo vrhunski tim, najbolji atletičar i atletičarka. On se vratio iz Amerike, ja sam tu na pripremama otprije, pomažemo jedan drugome. Edis je još uvijek hrvatski rekorder u bacanju kugle na otvorenome (20,94, nap. a.), ima što za pokazati Stipi koji je mlad i talentiran. Još kad popravi neke finese, može kugla jako daleko letjeti. Poklapamo se, na teretani i u bacalištu smo motivacija jedan drugome, učimo. Imala sam i prije sparing partnere, ali ne na ovoj razini...

– Reci da smo najbolji tim na svijetu... – dobacio je Stipe.

Jesi li gledala njegov nastup na dvoranskom Europskom prvenstvu u Beogradu kada je s trećeg mjesta u završnici pao na peto?

– Tko nije gledao? Stipe je opravdao svoj dolazak i bacio daleko kuglu (21,04 metra, nap. a.). Mi znamo da je Stipe mogao i bolje, ali za neke stvari treba i malo više sreće. Da su ova dvojica ubola životni hitac, jesu, zato će se Stipe pripremiti na 21 metar plus pa im neće ni sreća pomoći...

Gledam te na treningu, bacaš svakakve sprave, teže od tvog diska koji teži jedan kilogram?

– Da, bacam i disk od kilograma ipo ili dva... Sprave od tri kilograma... Imam veliki spektar sprava i to me čini boljom. Popunjavam tako rupe, dovodim rame u sve moguće situacije. Po bacanju tih sprava mogu pretpostaviti i koliko će disk letjeti.

Dobra spiza

Gdje stanuješ?

– U Hotelu Atrium, blizu stadiona. Super je hrana i mjesto za odmor, baš je dobro, blizu, onda je i lako trenirati.

I prije si dolazila često u Split, zašto?

– Voljela sam uvijek dolaziti na ljetovanje u Spllit. Osjećam se ugodno, imam tu puno prijatelja, kao da sam u Zagrebu, a imam i more. Najljepše mi je popiti kavu na Žnjanu. Nije baš da nema buke, ali nije u centru, baš je dobro mjesto za odmoriti dušu i tijelo.

Što poručiti konkurenticama?

– Ovo je sezona poslije Olimpijskih igara koje su me dosta iscrpile. Putovanja, šokovi... Krenuli smo u sezonu lakše, promijenili smo neke stvari u tehnici koje su se pokazale jako dobro. Sad kad cure misle da smo se opustili, upiremo i bit ćemo još jači.

U zadnje si vrijeme često na naslovnicama, na internetu, ali ne samo zahvaljujući rezultatima, već u rubrikama “iz ženskog kuta”. Komentiraju tvoj izgled, da si “stesala” figuru, tvoj modni izričaj...?

– Hvala Bogu, prije svega sam žena. Svaka je žena ponosna na svoju ženstvenost i prvenstveno se treba osjećati kao žena, onda sve ostalo.

Ne smeta ti kada izlaziš u medijima u tom kontekstu?

– Mogu pisati što hoće, ne opterećujem se novinskim člancima...

A i uglavnom su pozitivni...

– Ne može kod mene biti drukčije nego pozitivno, inače ću im poslati Stipu haha. Mislim da ljudi to imaju na umu.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika