Sport Atletika

Janica potpisala

Država počela s ulaganjima u sportsku infrastrukturu u zapostavljenim sredinama: Knin će dobiti 1,5 milijuna kuna za atletsku stazu

Janica potpisala

Država je počela ulagati u sportsku infrastrukturu u sredinama koje su zapostavljene, a prvi na redu je – Knin.

- U kraljevski grad dolazi kraljica sportova atletika – kazala je u Kninu državna tajnica Janica Kostelić, prilikom potpisivanja sporazuma o sufinanciranju projekta izgradnje atletske staze s gradonačelnikom dr. sc. Markom Jelićem.

Središnji ured za sport, na čijem je čelu naša najtrofejnija sportašica, u tom projektu (vrijednom 1.770.597 kuna) sudjelovat će s 1,5 milijuna kuna. Tako je realiziran zaključak Vlade RH sa sjednice koja je u Kninu održana u kolovozu prošle godine. Grad Knin je u svom proračunu osigurao 270.597 kuna. 

Već je najavljen novi dolazak Snježne kraljice u “kraljevski grad” i to već krajem ove godine, upravo na otvaranju tog sportskog objekta.

- Knin će dobiti atletski stadion na kojem će se trenirati sve discipline. Iznimno mi je drago što će se u ovome gradu izgraditi jedan održivi sportski objekt namijenjen razvoju sporta u lokalnoj sredini čime će djeca i mladi sportaši dobiti kvalitetno mjesto za treniranje – najavila je Kostelić.

Naime, predviđene su trkače staze od 400 metara s četiri trake i od 100 metara sa šest traka, ona s preponama. Zatim oprema za skok u dalj, u vis, te s motkom. Bacat će se kladiva, diskovi, koplja i kugle.

Janica je dodala da je to prvi takav projekt u koji država ulaže.

- Kroz Nacionalni informacijski sustav u sportu napravit ćemo mrežu sportskih građevina da bi vidjeli u kojim sve dijelovima Hrvatske nema adekvatne infrastrukture, kako bi mogli sustavno početi raditi na njihovom financiranju.

- Tako bi svim hrvatskim građanima oni koji se sportom bave rekreativno, amaterski, kao i onima koji postižu vrhunske rezultate, omogućili da imaju adekvatne sportske objekte na kojima se svi zajedno mogu družiti – riječi su državne tajnice.

Općenito govoreći o ulaganjima države u sportsku infrastrukturu u zapostavljenim područjima, Kostelić veli da to ide dosta tromo.

- Nije to kao u sportu, da čovjek može diktirati svoj tempo – rekla je Snježna kraljica.

Čepo ‘krivac’

Jedan od „krivaca“, odnosno odličnih atletičara zbog kojih Kninu treba atletska infrastruktura je Marko Čepo (17) iz atletskog kluba Sv. Ante Knin, u kojem trenira 60 djece. Prošlog ljeta je u skoku u dalj bio sedmi na Svjetskom prvenstvu u Keniji. Već je skočio normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati u Finskoj.

Sve te rezultate postigao je vježbajući na kninskoj stazi dugoj 120 metara, a dobivanjem novog stadiona očekuje da će postići još bolje rezultate.

Knin je iznjedrio i sprintera Antonija Zelića, koji je nastupio na OI kao član bob reprezentacije.

- Atletika živi u Kninu, a uspjesi će biti ponos cijele države. I za Marka Čeku vjerujem da će biti olimpijac – naglasio je gradonačelnik Jelić. 

Potpisivanjem sporazuma, može se krenuti u realizaciju projekta, staza bi trebala biti gotova do kraja ove godine, ali svi se nadaju da će to biti i prije od zadanog roka. Ne treba objašnjavati koliko ovaj projekt znači za Knin iz kojeg godinama odlaze mladi ljudi.

- Od 2011. do 2016. godine iz Knina je otišlo 4400 ljudi,mahom mladih s obiteljima. Oni koji su otišli javljaju nam se skoro svakog dana da bi se rado vratili – kaže gradonačelnik Jelić koji radi toga kreće u realizaciju ciljanih strateških projekata – inovacijskog centra Veleučilišta, korištenja solarne energije, te poticaja u IT sektora. Sve bi to  otvorilo nova radna mjesta u gradu koji žudi da ga se oživi.

Ivan Veštić: Skupili smo skoro 2 milijuna kuna za stazu u Vukovaru

Na potpisivanju sporazuma između Središnjeg državnog ureda za sport i Grada Knina prisustvovali su šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević, te Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza koji je najavio još jednu veliku stvar:

- Preko Svjetske atletske federacije i Međunarodnog olimpijskog odbora, te Fondacija IAF,  osigurali smo 310 tisuća dolara za izgradnju atletske staze u gradu heroju Vukovaru.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika