Sport Atletika

tradicionalna priredba

Kros SN i ove godine opet s više od 3500 trkačica i trkača

 tradicionalna priredba

Dva su tjedna preostala do 35. Krosa Sportskih novosti, tradicionalne priredbe koja okuplja tisuće učenika i studenata iz cijele zemlje, a ujedno je i hrvatsko prvenstvo osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi koje zajednički organiziraju Sportske novosti i Hrvatski atletski savez, uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za sport i mlade, Hrvatskog školskog-sportskog saveza i Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza.  

Ovogodišnje utrke na stazi uz zagrebačko jezero Bundek bit će održane u subotu, 21. travnja.

"Posebna mi je čast što smo kao najdugovječnije sportske novine domaćini Krosa već 35. godinu i što je Kros SN naše najmasovnije i najstarije prvenstvo u trčanju u prirodi. Bez naših stalnih partnera, Hrvatskog atletskog saveza i Grada Zagreba, organizacija ovako opsežnog događaja ne bi bila moguća. Hvala i svim pokroviteljima uz čiju pomoć smo se pobrinuli da svi sudionici dobiju okrijepu, osigurali smo tradicionalno i majice za sve trkače, a uz brojne poznate sportaše koji će dijeliti nagrade najboljima, u zabavnom dijelu nastupit će ovogodišnja dobitnica Porina Mia Dimšić", najavio je na konferenciji za novinare glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko. 

Kros SN će se ovaj put trčati u subotu, a ne u nedjelju, kao što je dosad bilo uobičajeno. Još jedna velika promjena odnosi se na uključivanje u utrku učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. Predstavnik Hrvatskog atletskog saveza Boro Stipić izrazio je uvjerenje kako će i ove godine više od 3.500 djece sudjelovati na Krosu. 

- Skupiti toliko djece na jednom mjestu uistinu nije lako, posebno u ova vremena. Zato smo posebno sretni i ponosni što to iz godine u godinu uspijevamo, zajedno sa Sportskim novostima. Ova priredba nije profitabilna, ona ne donosi novac, po mjerilima marketinga i ekonomije ona je gubitak, ali ima ključan značaj i veliku važnost za sport, djecu i mladež. Ovdje imaju šansu i djeca koja nisu u atletskim klubovima, koja nisu svaki dan na stazi, imaju šansu okusiti tu neizvjesnost prije starta utrke", istaknuo je Stipić. 

Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, poručio je kako je cilj Krosa da djeca steknu kulturu bavljenja sportom. Igor Čović iz Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza dodao kako je bitno da se i studentskoj populaciji pruži mogućnost sudjelovanja u sportskim aktivnostima, dok je glavni tajnik Sportskog saveza Grada Zagreba Zdenko Antunović najavio još veću podršku Krosu ove godine.

Još jedna velika ovogodišnja novost je i uvođenje utrke građana koji će trčati četiri kilometra. Start je u 9 sati, prije početka glavnog programa.

"Trend rasta trkačkog pokreta stigao je sa zapada i u Hrvatsku. Jako je puno cestovnih i trail utrka, ali imamo malo kros utrka za građane i zato hvala Sportskim novostima na ovoj ideji. Prvenstvena je zamisao bila da pružimo dodatan sadržaj roditeljima čija djeca nastupaju na Krosu, da prvo otrče svoj dio, a onda opušteno mogu navijati za svoju djecu. Koliko je važan Kros SN govori i podatak da su svi važeći hrvatski seniorski rekorderi od 1.000 do 10.000 metara nastupali na njemu. Daleko je to najjače trkačko natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola, veliki generator budućih trkača", rekao je organizator utrke građana Robert Franjković.

Ambasadorica Krosa i ove je godine višestruka hrvatska prvakinja i rekorderka Matea Parlov. 

"Na ovom sam natjecanju stasala u ozbiljnu trkačicu i zato mi je velika čast biti ambasadoricom. Očekujem velik broj građana i učenika jer mi je kao kineziologu jako bitno da se trkački pokret u Hrvatskoj širi."

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika