Sport Atletika

dvodnevno nadmetanje

Bacamo li za prvu ligu? Glavni hrvatski aduti su Sandra Perković, Sara Kolak, Filip Mihaljević...

dvodnevno nadmetanje

Hrvatski atletičari dat će svoj maksimum za plasman u viši rang natjecanja - najavio državni rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Danas i sutra u barokni grad domaćin je Ekipnog prvenstva Europe u atletici - 2. lige. Na natjecanju će sudjelovati reprezentacije Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Gruzije, Izraela, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske, a posebnu će važnost rezultatima dati i činjenica da se ove godine promijenio sustav te će iz lige ispasti čak pet reprezentacija, dok će najbolja osigurati nastup u 1. ligi za dvije godine. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica uvodno je rekla da je ovo velik događaj za grad. - Prošlo je 30 godina kako smo izgradili stadion za Juniorsko prvenstvo Europe u atletici, a sada imamo priliku ugostiti drugo veliko europsko natjecanje - kazala je Malenica i pozvala sugrađane na stadion Sloboda, ulaz je besplatan

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić potvrdio je da je sve spremno, od obnovljenog stadiona do atletičara koji su se pripremali za ovo natjecanje. - Ovo je ekipna 2. liga, ali u svakoj ekipi je po nekoliko vrhunskih natjecatelja. Srećom Hrvatska ih ima najviše. Sandru Perković, Saru Kolak, Filipa Mihaljevića, Anu Šimić - rekao je Veštić.

Erich Teigamagi, delegat Europske atletske federacije, očekuje odlično natjecanje na obnovljenom stadionu koji ispunjava sve uvjete za vrhunsku atletiku. - Bio sam ovdje prvi put u veljači i otada je napravljen velik posao. Ovo je 2. liga, ali očekuje nas kvalitetno natjecanje na kojem možemo očeki vati odlične rezultate - kazao je europski atletski delegat iz Estonije. Kvalitetne rezultate hrvatskih atletičara očekuje i izbornik Mladen Katalinić.

- Očekujem plasman negdje oko sredine ekipa koje su u 2. ligi. Kada smo se kandidirali za ovo natjecanje i kada smo krenuli u pripreme bio je sasvim drugačiji sustav natjecanja. Tri ekipe su išle u viši rang natjecanja, a tri ekipe su ispadale - rekao je hrvatski izbornik te dodao da se tada smatralo da se može ići prema 1. ligi.

- U međuvremenu je Europski atletski savez u nekom lutanju i traženju optimalnog sustava odlučio od 2021. Superligu smanjiti sa 12 na osam reprezentacija i u tom sustavu ove godine pet ekipa ispada iz ove naše lige. To nas je dovelo u malo nepovoljniji položaj, međutim, nema nikakve isprike. Mi ćemo unutar sustava koji je postavljen i unutar pravila koja su za sve ista napraviti svoj maksimum - najavio je Katalinić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika