Sport Atletika

splitskim Hicem preko 73 metra najavljena velika olimpijska ambicija

Ivana Brkljačić: Zanima me samo medalja

splitskim Hicem preko 73 metra najavljena velika olimpijska ambicija

‘Ovo će mi biti treće Igre, dakle nisam početnica. Poznajem i konkurenciju, a apetit mi je nikad veći, ne mislim na hranu nego na medalju u Pekingu’

‘Ovo će mi biti treće Igre, dakle nisam početnica. Poznajem i konkurenciju, a apetit mi je nikad veći, ne mislim na hranu nego na medalju u Pekingu’

Ivana Brkljačić zbog viroze nije mogla nastupiti na Europskom zimskom bacačkom kupu u Splitu, no, znajući njenu ljubav prema gradu podno Marjana, bilo je samo pitanje kada će se opet vratiti. I nije trebalo dugo.

Trofejna hrvatska bacačica kladiva izabrala je da baš Split bude njezino prvo natjecanje u olimpijskoj godini, prva stepenica ka što boljem rezultatu u Pekingu. Prva “skalina” je odrađena i više nego dobro, bacila je kladivo do respektabilnih 73,30 metara.

- Odličan rezultat, naročito što je ostvaren ovako rano u sezoni, a k tome mi i tehnika nije bila uopće dobra. Samo su mi dva hica izašla iz mreže - pojasnila je uvijek nasmijana Ivana.

Novi treninzi su tu...
- Prije bih rekla nova filozofija. Od prosinca sam znala većinu treninga samo sanirati ozljede. To m natjeralo da treniram mnogo jače. Uvijek se bojim da bih mogla propustiti nešto, pa da će onda konkurentice to iskoristiti. Zato sam trenirala još jače. Nije to toliko ni loše.

BRKLJACIC_KLADIVO-150508.2
Dva hica su bila dovoljna za dobar rezultat u Splitu / Duje Klarić / CROPIX
Dugo vas je mučila i ozljeda ključne kosti?
- I još me zeza. Zbog nje smo otišli na Floridu za vrijeme zime, tamo sam odradila trotjedne pripreme. Bilo je odlično. Družila sam se i s trenerom poznatog američkog profesionalnog hrvača Johna Cene. On ima i svoju teretanu gdje nam nitko nije smetao. Dao je meni i mom treneru mnogo korisnih savjeta i prijedloga novih vježbi .

Nova sezona, nove pobjede, no niste baš puno pričali u medijima o epizodi sa Svjetskoga prvenstva u Osaki.
- Istina. Nisam uopće sa sobom to željela raščistiti. Sve negdje do prosinca kada sam sasvim slučajno vidjela snimku finala. Razdoblje nakon Svjetskoga prvenstva u Osaki mi je bilo prilično teško. Bila sam spremna za sjajne hice i udaljenosti, debelo preko 75 metara, a na kraju sam završila 11. u finalu.

Prisilno debljanje

Što se zapravo dogodilo?
- Prošla sam svoju školu, toliko nepotrebnih sitnica se dogodilo kod mene i mojih trenera, i sve je to kulminiralo lošim rezultatom. Čim sam vidjela kako sam dobro bacila u kvalifikacijama odmah sam posumnjala kako finale i neće baš dobro proći. Dala sam previše sebe. Dogodilo mi se da sam jedva čekala otići sa stadiona. Osjećala sam toliku prazninu. Bilo bi bolje da sam se provukla u kvalifikacijskome dijelu.

Za olimpijsku godinu valja malo poraditi na tehnici.
- Još nismo počeli raditi s mrežom na treninzima, pa mi je zato kladivo svako malo uletjelo u nju. No, bit će bolje. Dosta sam fizički napredovala, morala sam...

Zbog čega?
- Dosta bacačica kladiva ima prirodne predispozicije, kao Kamila Skolimowska ili Lisenko, a ja sam se stoga morala malo udebljati, nije mi lako palo, ali što se mora nije teško.

Olimpijske igre?
- Kažite mi koji to sportaš ne želi medalju s Olimpijskih igara... Prvo se ide postupno, prvo vam je cilj nastupiti, a poslije apetiti porastu. Meni su ovo treće Igre, sve sam prošla, dosta toga i naučila, i naravno da želim osvojiti medalju. Poznajem konkurenciju i poštujem ju. Naposlijetku, sve se odlično znamo, stalno se dopisujemo i družimo na natjecanjima - dovršila je trofejna hrvatska bacačica.

Estonija, SAD, Češka, Poljska, Turska, Grčka

Nakon Splita Ivanu očekuje diosta naporna turneja, možemo kazati po svijetu.

- Velik broj natjecanja je ispred mene. Sljedeći miting je 3. lipnja u Tallinu, zatim slijede Oregon 8., Ostrava 11., Varšava 15., Istanbul 22. i 28., a u sedmome mjesecu ću samo trenirati, odradit ću tek natjecanje u Patrasu 14. srpnja. Cijelo vrijeme ću se pripremati u Budimpešti i na Bjelolasici. Za Peking krećem 7. kolovoza, a nastupam tek 18. u kvalifikacijama, dok je finale na rasporedu 20. kolovoza.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika