Sport Atletika

Zlatna liga: Blanka u Berlinu ostvarila 25. pobjedu u nizu

Ni nakon 25 natjecanja u nizu Blanka Vlašić ne zna za poraz, najsvježija potvrda njene nepobjedivosti stigla je iz Berlina, sa prvog izdanja ovogodišnje Zlatne lige gdje je svjetska prvakinja s lakoćom svladala konkurenciju ostvarivši pobjednički skok od 203 centimetara iz prvog pokušaja.

Pored toga upisala je Blanka i napade na 206 centimetara, novi rekord mitinga (60 milimetara niže išla je Hestrie Cloete 2003. godine). U prvom pokušaju je malo nedostajalo, letvicu je pokupila tek pri kraju, nogama. Do tada je u rubrici visina imala upisano samo kružiće, osim pokraj 180 kraj kojih je stajala crtica - znak da je propuštala tu visinu. Pobjedom u Berlinu Blanka je zarila zube u jednu šestinu eventualnog zlatnog milijunskog zalogaja.

Drugo mjesto zauzela je domaća, Njemica Ariane Friedrich. Išla je preko dva metra iz prve, ali za nešto više nije imala snage, ni navijanje 60 tisuća gledatelja joj nije pomoglo. Zadnje mjesto na postolju zauzela je Ruskinja Ana Čičerova sa preskočenih 197 centimetara.

Miting je započeo u ranim popodnevnim satima, a vis je bio na rasporedu u 15 sati, vremenu kada Blanka uvijek spava.
- Nije ovo moje vrijeme za skakanje. Morala sam popiti kavu kako bi se održala budnom, a to oduzima dosta energije. Glavni cilj mi je bio dovući se negdje do 16 sati kada mi se tijelo automatski razbudi - kazala je Blanka, te nastavila:
- Unatoč tome, nemam nikakve zamjerke. Pobjeda je tu, iako sam imala sitnih grešaka, osjećam da bi u ovom trenutku mogla ići preko 205, 206 centimetara - dovršila je svjetska prvakinja u skoku u vis.

Natjecanje se i odužilo, sudjelovalo je 13 visašica, a prva čistka se prema dobroj najavi Blankinog trenera Bojana Marinovića dogodila već na 193 centimetara kada su otpale Romana Dubnova, prijateljica splitskog skakačkog mitinga Nicole Forrester, te Vita Stjopina. Ostale su se izgubile negdje na putu do 197 centimetara. Pored 25 pobjede u nizu, ovo je ujedno i 24 sa skokom iznad dva metra (“mrlju”  ostavlja ona iznad skromnih 190 centimetara na prošlogodišnjem Hanžeku u zimskim uvjetima). Tako da joj sada prosjek skokova od zadnjeg poraza iznosi fantastičnih 202,2 centimetara

vlado ozretić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika