Sport Atletika

neporažena svjetska prvakinja

Blankin zakon fantastičnih brojeva

 neporažena svjetska prvakinja

Sto. Bilo je pet pobjeda u nizu, zatim je jubilarna deseta na sve većoj niski trijumfa stigla u Osaki, na svjetskom atletskom prvenstvu. No, Blanka Vlašić nije na tome stala, prošlu sezonu zaključila je sa sjajnih 15 pobjeda u nizu.

Svidjelo se to Blanki, nekim ženama su dijamanti najbolji prijatelji, njoj su pobjede postale najdraže drugarice. Nastavila je prijateljevati s njima i u 2008. godini i već na početku sezone na otvorenom stavila je 25 biser na sve veći ogrlicu pobjeda.

Ovaj biser bio je sa njemačkim potpisom, stigao je iz Berlina, sa prvog mitinga Zlatne lige, a za sobom donio i zanimljiv prospekt osvajanja udjela u milijunskom zlatnom jack potu.

Blanka je već odradila šestinu puta... Sljedeći nastup Splićanka će imati na mjestu zadnjeg poraza prije godinu dana, u Oslu. Tamo je zadnji put izgubila od Jelene Slesarenko, no od tada su Blankine brojke počele gromoglasno pričati priču o uspjehu.

Dakle, 25 pobjeda u nizu, jedna zlatna medalja sa SP-a, u fantastičnom nizu nepobjedivosti čak je sedam puta napadala svjetski rekord od 210 centimetara dok se jedanput pokušala srušiti i dvoranski koji je smo 60 milimetara niži (SP Valencia), prosjek skokova joj iznosi 202,2 centimetara, prva je atletičarka svijeta, prva visašica svijeta, vlasnica trećeg najvišeg skoka u povijesti i najizglednija pretendentica za naslov nove svjetske rekorderke...

Popularna i u svijetu

Skupa s prosjekom visina i brojem pobjeda, najboljoj hrvatskoj atletičarki raste kako domaća (koja je dosegnula stvarno velike granice) tako i strana. Naime, već smo pisali kako su novinari stranih sportskih redakcija stigli u Split samo radi Blanke, kako bi s njom pričali, snimili...

Najnoviji primjerak “priče iz Splita” ukazao nam se jučer u “friškom” primjerku službenog glasila Svjetske atletske federacije, prvog u ovoj natjecateljskoj sezoni.

U njemu se na nekoliko strana nalazi slikopis fotografa Garyja Priora koji uz velike fotografije Blanke u svakodnevnim situacijama sadrži i kratke opise ispod njih. Na prvoj stranici dominira naslov “Kod kuće s Blankom Vlašić” koji se nalazi između slika Splićanke i njene obitelji.

Nakon toga uslijedile su fotografije Blanke sa Peristila, ribarnice gdje je naša visašica napravila “đir” sa stranim novinarima, i sa treninga u dvorani. Istina, nema puno teksta, ali kao što se kaže, slika govori više od tisuću riječi.

Nema što, polako ali sigurno Blanka korača prema definiranju u vrlo uspješan marketinški projekt, svojevrsni sportski brand koji bi u skoroj budućnosti mogao biti jedan od temeljnih stupova marketinške strategije Splita kao “nasportskijeg” grada na svitu.

vlado ozretić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika