Sport Dalmacija u balunu

počivao u miru

Preminula jedna od najvećih legendi solinskog nogometa!

počivao u miru

Umro je Miro Milišić. Još jedna istinska legenda solinskog nogometa 5. ožujka otišla je u vječnost.

U Solinu je bilo dovoljno reći Vele, Jole i Miro. Svatko tko iole pozna Solin i sport u našem gradu zna de se radi o trojici braće Milišića, istinskim legendama solinskog sporta.

Miro je rođen naravno u Solinu, 10. siječnja 1934. godine. Registriran je za Solina, u Splitskom nogometnom podsavezu, 18. travnja 1950. godine, sa sportskom iskaznicom broj 5433. Od tada pa do 1970. godine, Miro Milišić je standardni nogometaš kluba uz Jadro. Obilježio je u pravom smislu riječi jedno vrlo značajno razdoblje u povijesti solinskog nogometa.

Za Solin je prema vlastitoj evidenciji odigrao oko 600 utakmica, kako je rećeno na mjestu lijevog krila, a koji puta mada rijetko igrao je Miro na mjestu lijevog beka. I danas se prepričavaju njegovi centaršutevi s lijevog krila koje bi u kaznenom prostoru gostiju dočekivali i obično pretvarali u zgoditak Solinovi centarforovi pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, prije svih Ante Barišić – Đuro i Stipe Sinovčić.

Miro Milišić, nogometna legenda, a u privatnom životu, bio je u pravom smislu riječi gospodin. Čovjek bez suvišnih riječi, ali kako se u nas u Solinu, kaže „svaka mu je bila na mistu“. Pravo ga je bilo uživanje slušati. Njegove priče iz 20 godina bogate igračke karijere. Rado je pričavao putovanja pedesetih godina prošlog stoljeća kamionom kada se išlo na gostovanja. Sjelo bi se otraga „u koš“, na drvene klupe i pokrilo ceradom, da ne puše. Prave bi avanture govorio je bile kada bi padala kiša, pa bi cerada propuštala vodu.

Prvi put pričao je putovalo se autobusom poduzeća Dalmacijacement 1954. godine na gostovanje u Dubrovnik, kada je  vozio pokojni Ljubo Dumanić.

A, znao se smijati  kada je isticao jednu od svojih posljednjih utakmica za NK Solin. Zbilo se to kako je navedeno 1970. godine. Pred prvenstvenu utakmicu, prišao mu je delegat Stjepan Darlić, i uzeo sportsku iskaznicu njegovu i suigrača mu Nikše Uvodića. I, kada je počeo uspoređivati ustvrdio je da je Miro Milišić, prije bio registriran za NK Solin, nego se Nikša Uvodić rodio. Tada je vidio da je unatoč velikoj ljubavi prema lopti i klubu došlo vrijeme za oproštaj od aktivnog igranja.

Potom je bio više godine član uprave kluba, a u sezoni 1974./75., klupski tehniko. Treba napomenuti da je Miro Milišić, kao odlično lijevo krilo šezdesetih godina stoljeća više puta igrao za reprezentaciju tadašnje Dalmatinske nogometne lige - zone. Bila je to tada strašno jaka liga liga koje je pokrivala područje cijele Dalmacije, a jedno vrijeme i Like.

Treba istaći da je Miro na odsluženju vojnog roka nastupao za nogometnu reprezentaciju Jugoslavenske ratne mornarice, s kojom je igrao čak na jednom turniru na Crnom moru u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Za odslužnja vojnog roka, Miro je bio i pobjednik natjecanja u vojničkom višeboju na području cijele Jugoslavenske ratne mornarice.

Malo je poznato u javnosti da se Miro Milišić,  od 1953. do 1956. godine, aktivno bavio atletikom u splitskom ASK-u. Tada su splitski atletičari bili momčadski prvaci Hrvatske u krosu, a Miro je 1954. godine bio prvak Hrvatske u petoboju. Bio je vrlo brz. Imao je vrijeme 11,5 na sto metara.

Vrijedno je istači da je daleke 1953. godine Miro Milišić, položio ispit za atletskog trenera, na kursu u Splitu, koji je tada vodio poznati sportski djelatnik Zvonko Barišić.

Sportske igre građevinara imaju posebno mjesto u Mirovoj sportskoj biografiji. Dugi niz godina bio je najprije igrač, a poslije i voditelj, nogometne reprezentacije poduzeća Dalmacijacement, gdje su cementaši – nogometaši postizavali odlične rezultate. Vrijedno je spomenuti da je u to vrijeme momčad Dalmacijacementa, čak 4 puta bila prvak Jugoslavije i 6 puta prvak Hrvatske.

I u kuglanju se Miro okušao 1961. godine, kada je također na Sportskim igrama građevinara, kuglao za reprezentaciju poduzeča Dalmacijacement. Na istim igrama skakao je i u dalj.

Uglavnom Miro Milišić, bio je čovjek koji je gotovo cijeli svoj život posvetio sportu. Pored nogometa, gdje je bio doista istinski nogometni znalac, koji s loptom nije imao tajni, i sam autor ovog teksta se iznenadio rezultatima koje je Miro Milišić, postigao u atletici, kuglanju …

Sportska karijera, kao rijetko koja na našem području. Međutim skromnost je bila velika vrlina ovog čovjeka. Takvi su uostalom bili Jole i Vele. Međutim u sportu je rezultat osnovno mjerilo vrijednosti. A, rezultate i to vrhunske u više sportova je postigao Miro Milišić, a to je ono što ga pravom svrstaje  u solinske sportske legende.

Posljednji ispračaj Mira Milišića obaviti će se u srijedu 8. ožujka u 16 sati na Novom solinskom groblju. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu