Sport Domaći nogomet

prijedlog igora štimca da se hnl utakmice igraju posljednjega dana u tjednu podržavaju i crkva i sindikati

Don Kaćunko: Nogometaši i navijači na misu pa onda na utakmicu!

prijedlog igora štimca da se hnl utakmice igraju posljednjega dana u tjednu podržavaju i crkva i sindikati


Utakmice Hrvatske nogometne lige trebale bi se sljedeće sezone igrati nedjeljom, a ne subotom! Prema prijedlogu što ga je prošli tjedan iznio predsjednik Udruge prvoligaša HNL-a Igor Štimac, pet utakmica počelo bi u 15.30 sati, a derbi bi se igrao u 19 sati.

Nogometaši bi se tako pridružili svoj sili onih kojima je nedjelja radna, usprkos nakanama redizajniranoga Zakona o trgovini i političkim zagovornicima zabrane rada nedjeljom. No, premda je i među onima koji kruh zarađuju guranjem lopte po travnatoj površini onih koji poput trenera Hajduka Roberta Jarnija smatraju kako je nedjelja isključivo dan za obitelj, čini se da protiv nogometa nedjeljom ovaj put nitko nema ništa.

Na upit treba li zaustaviti ideju da se nogomet igra u dan od misnoga slavlja, don Anđelko Kaćunko odgovara: “To bi bilo pretjerivanje!”.

Na misu, pa na utakmicu

Podsjeća Kaćunko da se nogomet i nekada na ovim prostorima igrao nedjeljom, igra se nedjeljom i u nekim drugim državama, a i ističe kako je nedjelja dan od rekreacije, pa tako i od nogometa.

Stoga je, smatra, jedan od idealnih hodograma nedjeljne razbibrige odlazak na misu, pa obiteljski ručak u zajedništvu svih članova te odlazak na utakmicu onih koji to vole. - Doduše, sportašima to jest rad, ali ako njima ne smeta, ne vidim problema - ističe Kaćunko.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever također je mišljenja da problematiku sportskoga rada u dan od odmora ne treba otvarati.

Jer, ako svima onima koji ne moraju raditi nedjeljom to i omogućimo, trebalo bi nekom logikom biti i više ljudi na tribinama stadiona. Bit je za svakog tko mora raditi nedjeljom, da za taj svoj rad bude plaćen.

Za vjerovati je da su nogometaši, za razliku od djelatnica velikih trgovina, u pravilu plaćeni i za to. Ili su štoviše, kako to kaže don Anđelko, preplaćeni!

siniša pavić / epeha

TV show pod velom tajne

Balun subotom ili nedjeljom, ovisi uvelike i od HTV-a. Iz Udruge prvoligaša najavljuju nogometni tv show, javljanje sa svih stadiona, nogometno tv popodne kakvo ima RAI.

S HTV-a ne govore ništa. Odnosno, kako nam je kazao glavni urednik sportskog programa Bruno Kovačević, sve je u fazi dogovora i pregovora. A konačni dogovor mogao bi se dogoditi za desetak dana.

Tada će, jamačno, biti i jasnije zbog čega HTV ulazi u projekt kojeg je ex ravnatelj HTV-a Robert Šveb već jednom odbio.

‘Neradnika’ je sve manje

NEDJELJOM RADE: liječnici i medicinsko osoblje, policija, vojska, vatrogasci, pomorci, djelatnici u javnome prijevozu, čuvari, zaštitari, trgovci na tržnicama, kioscima i kolodvorima, obrtnici, pekari, mesari, cvjećari, djelatnici na benzinskim postajama, ugostitelji, restorateri, hotelijeri, turistički djelatnici, djelatnici u zabavnoj industriji, djelatnici u sportskim i kulturnim ustanovama, osoblje u domovima za stare i nemoćne, domovima za djecu, popravnim ustanovama, kuhari u mnogim ustanovama, komunalni djelatnici, čistaći, svećenici, novinari i ostali djelatnici u medijskim kućama, dispečeri, dežurni suci i pravosudna policija, dežurni djelatnici u pošti i telekomunikacijama, komunalci, inspektori rada, industrijski radnici.

NEDJELJOM NE RADE: državna uprava, trgovci (supermarketi i male trgovine), obrazovanje, obrtnici.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet