Sport Domaći nogomet

i to smo dočekali

Ako ne zaigra Kalinić, Hrvatska bez ‘bilog tića’ u prvoj momčadi

i to smo dočekali

U očekivanom početnom sastavu Hrvatske za ogled protiv Ukrajine nema nijednog igrača poniklog u omladinskom pogonu Hajduka.

Bez kartoniranog Ivana Perišića, koji će zbog isključenja zarađenog u ogledu protiv Islanda preskočiti Ukrajinu (jedna utakmica kazne), očekivani početni sastav “kockastih” je: Subašić – Jedvaj, Mitrović, Vida, Pivarić – Modrić, Badelj - Brozović, Rakitić, Pjaca – Mandžukić.
Iz tog očekivanog sastava, u kojem nema ozlijeđenih Vedrana Ćorluke i Šime Vrsaljka, jedini je bivši seniorski igrač Hajduka Danijel Subašić, no i on je prošao omladinski pogon Zadra, a na Poljud je doveden kao već afirmirani prvoligaški čuvar mreže.

Jedina nada je da se možda Fiorentinin Nikola Kalinić nađe u prvih jedanaest, kao centralni napadač te da Mandžukić preseli na krilo što u zadnje vrijeme zna igrati i u Juventusu, ali, bez obzira na to, manjak Hajdukove djece i dalje itekako bode oči.

Među 23 igrača pozvana za ovu akciju (igra se u petak u Maksimiru, 20.45 sati) i za prijateljski ogled protiv Estonije u Tallinnu (u utorak 28. ožujka) su uz Perišića, koji je pozvan za Estoniju, i Nikolu Kalinića još neki igrači ponikli na Poljudu, Lovre Kalinić, Filip Bradarić, Duje Čop, ali tu priča, što se Hajduka tiče, završava.

Možemo govoriti i o nekim igračima za koje je po svemu trebalo biti mjesta među pozvanima, kao što su Mario Pašalić i Ivan Strinić, ali to ne bi značajnije umanjilo problem koji se stvarao dugi niz godina, da bi sada eskalirao.

Od 23 igrača koji su pozvani za ovu akciju samo su šestorica bivših igrača Hajduka, a samo su petorica ponikli na Poljudu (Perišić, Nikola i Lovre Kalinić, Bradarić i Čop). Porazno kada se prisjetimo npr. “kockastih” iz polufinala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. kada su u početnoj postavi i bez ozlijeđenog Bokšića bili Štimac, Bilić, Asanović i Jarni. 

Deset godina poslije, u četvrtfinalu Eura protiv Turske, starteri su od Hajdukove dice bili Pletikosa i Srna. Još gotovo desetljeće kasnije reprezentativna “bijela knjiga” se još više stanjila. Kad nema Perišića, koji se kao senior i nije etablirao na Poljudu jer napustio je Hajduk još kao sedamnaestogodišnjak, “bijeli” nemaju igrača iz svog omladinskog pogona u prvih jedanaest.

S druge strane čak dvojica igrača iz aktualne početne postave, Subašić i Modrić, ponikla su u Zadru koji trenutno tavori u trećoj ligi, a bilo bi ih i troje da se nije ozlijedio Vrsaljko. S time da su Modrić i Vrsaljko relativno rano preselili u omladinski pogon Dinama.Kroz omladinski pogon Dinama prošla su, u dužem ili kraćem periodu, petorica prvotimaca, ali ni “modri” se baš nemaju čime pohvaliti.

Bez obzira što su čak osmorica igrača iz očekivanog početnog sastava reprezentacije igrala u Dinamu, a petorica vremenski više ili manje bila i u njihovom omladinskom pogonu, klubu iz Maksimira događalo se da im pred nosom u omladinskim pogonima drugih zagrebačkih klubova izrastaju reprezentativci poput Pjace (ZET pa Lokomotiva) ili Brozovića (Hrvatski dragovoljac). No, te su svoje previde “modri” poslije uspjeli ispraviti.

Hajduk je pak ljetos krenuo u novu rekonstrukciju svog omladinskog pogona, Akademije. Još jednu.

S novim trenerima, vodstvom. Kako bi se okrenula nova stranica u radu tog segmenta kluba i ispravili porazni propusti nastali proteklih godina, desetljeća. Posljedice čega se vide danas.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet