Sport Domaći nogomet

veliki intervju

Mamić otvorio dušu: evo što kaže o kraju Dinamove dominacije i te otkriva koliko su zaradili na brojnim transferima

veliki intervju

Zdravko Mamić dao je veliki intervju za srpski Arenasport i u njemu progovorio o kraju Dinamove 11-godišnje dominacije, dosad nepoznatim detaljima brojnih transfera, i naravno, o suđenju koje se protiv njega vodi na Županijskom sudu u Osijeku.

Dinamov savjetnik i još uvijek jedan od najmoćnijih ljudi hrvatskog nogometa prvo je otkrio koliko je Dinamo zaradio na transferima u posljednjem desetljeću - prenose Sportske novosti.

"U posljednjih 10 godina zaradili smo 210 ili 219 milijuna, samo od transfera. To postižemo tako što stalno popravljamo infrastrukturu na kojoj naša djeca rade, radimo non-stop dodatne selekcije, a djeca i van Hrvatske žele doći u Dinamo. Imamo dobar i stručan rad u omladinskoj školi, a zatim dolazi dobar imidž Dinama, hrvatske reprezentacije i pregovaračke vještine mene i mojih suradnika. To je naš 'know-how", objasnio  je Mamić za srpsku televiziju pa otkrio kako mu je propao pokušaj dovođenja tri velika srpska talenta.

"Zbog Ljajića sam se čak našao i s njegovim ocem u Zagrebu, kao i sa njegovim agentom (Mladenom) Furtulom, čuvenim golmanom Partizana, a sada agentom. Tada je još bio maloljetan kad smo počeli razgovore i sa svojim suradnicima sam ga išao gledati u Beograd, ali on se ozlijedio i nije igrao na toj utakmici. Nadalje, za Andriju Živkovića sam ponudio pet milijuna eura prije nego što je igrao u Partizanu i nije prihvatio ponudu. Njegovi agenti su rekli da nisu zainteresiranii i nije tu samo Partizan odlučivao".

Mamić objašnjava kako ne vidi problem u dovođenju srpskih igrača u Hrvatsku.

"Nemam kompleks i mislim da je ozbiljan problem za razvoj Dinama to što srpski igrači ovdje ne dolaze igrati, jer bi bilo puno bolje da najbolji igrači Srbije dođu prvo u Dinamo, pa onda idu van. Nadam se da će se to promijeniti, jer zašto bi odlazili u inozemne klubove, a ne u Dinamo, ako se želje i ambicije poklapaju".

Mamić je otkrio i što smatra svojim najvećim transfer-promašajima...

"Recimo, jedan od mojih osobno, kao i klupskih najvećih promašaja bio je 'promašeni' transfer naša dva tinejdžera, Halilovića i Jedvaja u Tottenhem, kada su imali 16 godina. Ako se sjećate, Tottenhem je prodao Balea u Real za 100 milijuna eura i onda je išao u investiciju svih 100 milijuna u gotove igrače, pa su odlučili uložiti ozbiljan novac u dva klinca iz Dinama. Pregovarao sam u Tottenhemu sa predsjednikom Levijem, krenuli smo na 10 i završili na 25 milijuna. To smo i potpisali".

Preokret u tom poslu se dogodio u Hrvatskoj.

"Došao sam u Zagreb, predstavio sam to roditeljima oba igrača i oni su se složili. Imali smo nekih obaveza tih dana oko kvalifikacija za Ligu prvaka  i nismo žurili, smatrajući da ima vremena, da ćemo ići tamo za par dana... Međutim, u međuvremenu je jedan od roditelja promijenio ploču i izmijenio uvjete, a Dinamo je već potpisao transfer. Mogu i otvoreno reći da je to napravio Halilovićev roditelj, koji je rekao da njegovo dijete to ne zadovoljava. Poslije toga sam se naljutio i ti transferi su propali. Naravno, uzrokovao sam ozbiljnu štetu Dinamu, jer smo ih potom prodali za skoro duplo manju cijenu".

Jedvaj je potom otišao u Romu, a Halilović u Barcelonu.

"U tom slučaju nisam upotrijebio tehniku koja je ljekovita, da u situaciji kada roditelj odbija odlazak svog djeteta mi damo milijun od svog dijela, da bismo taj transfer realizirali i prihodovali spektakularan novac. Nije mi ovime cilj da se hvalim, već eto, da kažem i jednu pogrešnu procjenu".

Mamić je po prvi put otkrio i zanimljive detalje iz pregovora u transferu Eduarda u Arsenal i Luke Modrića u Tottenhem.

"S Arseneom Wengerom sam pregovarao oko Dudua (Eduarda) i prije nego smo počeli razgovarati rečeno mi je da će, uprkos postojećim agentima, novi agenti biti dva brata iz Pakistana. U suprotnom pregovori ne bi ni mogli započeti. Kad smo ušli i nakon što sam pristao na ta dva agenta, razgovarali smo, bio je tu predsjednik Arsenala i tretiraju vas kao Balkanca, kao nekoga koga će impresionirati i tko će 'brejknuti' na prvu loptu. Govorio sam 'NE i NE', a oni su me pitali postoji li način da se dogovorimo. Rekao sam da postoji - samo ako me izuju iz cipela. Onda smo se smijali i našli smo se na 15 milijuna eura, a to je 2008. bio spektakularan transfer. On je posijle nekog vremena htio i Modrića, ali mi smo ga odbili".

Modrić je također završio u Londonu, ali u Tottenhamu i za njegove je pregovore vezana posebna priča, koja se dogodila prije deset godina.

"Recimo, u tom slučaju, kad sam pregovarao sa predsjednikom Tottenhema Levijem i direktorom Baldinijem, isto je tako krenulo. Levi je rekao da mi nudi 10 milijuna eura keša. Rekao sam sinu da prevede predsjedniku pitanje 'Mogu li u miru popiti ovaj čaj ili da se odmah dignem i odem kući? Mom sinu je to bilo neugodno prevoditi , a ja sam mu rekao da to prevede od riječi do riječi, pa sam povikao da idu u p**ku materinu i on i Levi i da od posla nema ništa. Ipak, razumjeli su i završili smo na 25 milijuna eura. Morate pokazati da niste sitni mali igrač, 'kokošar' koga je jeftino kupiti", dodao je Mamić.

Postavljeno je i vječno pitanje regionalne lige...

"Prije 15 godina sam bio najžešći zagovornik regionalne lige, jer je to nalagao razum i to su nalagali argumenti. Da se to desilo prije 15 godina ili prije 10, onda bi sigurno danas bila bolja situacija u našim ligama i uopće na nogometnom prostoru bivše Jugoslavije. Sada nisam popustio u tom uvjerenju, ali to više ne dolazi u obzir, jer to ne žele UEFA, ni nacionalni savezi određenih država nastalih raspadom Jugoslavije. Zašto bih ja nešto gurao protiv vjetra? Svi smo taoci radikalnih pojedinaca koji reketare svoje klubove i koji ne razmišljaju. Danas kad nudite normalne argumente i vizije onda kažu da niste normalni, a onaj tko žešće udari - taj diktira tempo. Regionalna liga je natjecanje u Europskoj ligi, Ligi prvaka i tome moramo težiti, kao i podizanju regularnosti natjecanja  na svim nivoima, podizanju fair-playa, infrastrukture i tu tražiti prostor za napredak"

Da li bi, ipak, volio  vidjeti Dinamo na beogradskoj Marakani?

"To bi mi bio izazov i svaki normalan navijač i sportski radnik želi vidjeti podizanje adrenalina, jedan takav sudar. Šta ti je veći kompliment nego da pobijediš Zvezdu, Partizan ili Hajduk, koji su bili najveći rivali Dinama u povijesti? Nemam kompleks, dapače, volio bih takve susrete!", zaključio je Mamić.

O Rijeci i optužnici USKOK-a...

Dinamo nakon 11 uzastopnih naslova  prepušta tron Rijeci...

"Ne mogu reći da sam sretan, ali nisam nesretan zbog toga. Čak sam ponosan jer smo i mi imali velike zasluge u tome. Kad su prije pet godina formalno ispali iz lige, ja sam im pomogao igrački, logistički i savjetodavno. Došlo je vrijeme da je učenik nadmašio učitelja i ja kao učitelj sam ponosan. Oduševljen sam ljudima iz Rijeke. Kek i ostali rade fantastičan posao i zaslužuju ovo. Gledajući interes hrvatskog nogometa, napokon je došlo do konkurencije i to je dobro."

Optužnica USKOK-a?

"Gluposti. Podijelili smo novac s Lovrenom i Modrićem od njihovih transfera prema ranijem dogovoru, a oni nas optužuju da smo antidatirali ugovore. Ili slučaj kada dovedemo slobodnog igrača, optužuju me da sam potrošio novac na njih, a ne znaju da menadžeri traže svoj dio".

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet