Sport Domaći nogomet

iz riječkoga kantuna

Rijeka je favorit, Hajduk joj je opaka zmija u gustoj, visokoj travi

iz riječkoga kantuna

Matjaž Kek je redovito jednom tjedno osvajao Učku. Riječki biciklist Robert Kišerlovski nabavio mu je pravi “trkaći stroj”.

Kek je guranje pedala objasnio kao najbolji način “skidanja pritiska”. No, nema više u Rijeci Keka, trofejnog Slovenca koji je pored aut linije bio poput buldoga koji žvače osu: nikad osmijeh na licu. A svoj je autoritet za riječkim kormilom gradio na - Hajduku! U pet i pol godina Kek nikada nije izgubio na Poljudu, a na Rujevici samo jednom, od inače njegove crne trenerske mačke, Kopića.

Sad je Igor Bišćan na potezu. Fazu pritiska i skidanja “Kekovih okova” željezne discipline (kod Keka se u svlačionici ni muha nije čula), novi je trener, od navijača neprihvaćeni dinamovac Bišćan, brzo teren pretvorio u mjesto veselja.

A utrobu stadiona u rajsku odaju radosti. 

Bišćan je startao sa šest pobjeda i jednim remijem (protiv Hajduka na Poljudu), zauzdao je europski Dinamo na Rujevici, ali nije dobio pljesak najtvrdokornijeg dijela članova Armade, koji će i danas vjerojatno nastaviti prosvjedovati – šutnjom.

Zato odgovorno tvrdim: nakon 45 godina Kantride i Rujevice, da nijednom treneru Rijeke nije bilo teže nego Bišćanu! 

Bišćan je psihološki oslobodio Rijeku od Kekove diktature (makar je teško ponoviti Kekove trofeje!), Rijeka je zaigrala lepršavije, agresivnije i efikasnije.

Nakon što je pomaknuo nekoliko figura u veznom redu (Pavičića postavio uz Lončara na poziciju zadnjeg veznog), pa devetku dao Čolaku koji je počeo zabijati kao na traci.

Danas tek gradi novu momčad po svojim uvjerenjima i upravo protiv Hajduka morali bismo otkriti novu Bišćanovu Rijeku!

A bodovi imaju europsku težinu, posebice za Hajduk, jer preko Učke, čitaj Rujevice, vidi se Europa. Put je dalek i Riječanima koji žele drugo mjesto i osvajanje Kupa. Uz napomenu da Hajdukova glazba više nije koncert tuberkuloznih deva, već pjesma Dalmaciji sve milija, nakon dvije pobjede “bijelih” Siniše Oreščanina. 

Rijeka je favorit, Hajduk joj je opaka zmija u gustoj, visokoj travi. Bišćan nije naivan, a Splićani su inspirirani Rijekom.

Uvijek je poslije jadranskog derbija bilo slapova diskusija, analiza. Neka to bude priča o nogometu i igračima, a nikako o “junacima” navijačima.

Tužno je bez publike, ali još tužnije s divljacima oko terena.

Jadranski derbi je jedan jedini, jedinstven. Hajduku bi u ovom trenutku pobjeda nad Rijekom značila kao da je pao Real Madrid, s obzirom da se pet i pol Kekovih godina nisu previše veselili.

A kako mi to vidimo iz riječkog kuta: na potezu je - Bišćan!

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet