Sport Domaći nogomet

Otvorilo se nebo

Kiša pokvarila doživljaj otvorenog treninga reprezentacije u Omišu: Vidi se koliko je ljudima ovdje stalo do reprezentacije kad su u ovolikom broju došli na trening po ovakvom vremenu

Otvorilo se nebo

Kakva šteta što je dosadna i uporna kiša pokvarila doživljaj otvorenog treninga hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu „Anđelko Marušić Ferata“ u Omišu. Trening je zbog toga počeo deset minuta ranije i potrajao samo pola sata, djelomično i da se travnjak sačuva kako bi u što boljem izdanju dočekao današnju utakmicu NK Omiš – Hrvatska (15 sati).

Više stotina pokisle djece stiglo je ne samo iz Omiša, već i s područja cijele Poljičke Republike. Osim iz domaćeg NK Omiša, vidjeli smo male nogometaše iz Orkana, pa MNK Olmissuma, zatim odbojkašice, košarkašice, a stizali su i školarci iz Omiša i okolice s učiteljicama, svatko u svojoj grupi. Škole su radile skraćeno, tako da su svi koji su htjeli mogli na vrijeme stići na trening.

Šušur se oko stadiona počeo stvarati sat i pol prije zakazanog početka treninga. Na parkingu kod stadiona i novoizgrađene dvorane počele su se okupljati grupe djece u pratnji roditelja, učitelja, trenera... A s glavne tribine stadiona „pozdravljao“ ih je golemi dres Ivana Perišića koji je bio izvješen. Pripremili su se i stanari obližnjih zgrada pa su na balkonima istaknuli hrvatske zastave.

Ambijent je bio pravi praznični. U rangu najvećih proslava. A što bi tek bilo da je vrijeme bilo ljepše. A što će tek biti danas. Ne dolaze svjetski viceprvaci u Omiš svaki dan. Vidjelo se koliko je djeci značilo vidjeti svoje nogometne idole koje inače imaju priliku gledati samo na televiziji.

Dojam je, eto, pokvarila jedino kiša. Stalno se pogledavalo u nebo gdje su kiša i sunce cijelog dana igrali ping-pong. Na kraju je kiša odnijela pobjedu kad je bilo najpotrebnije, prije i za vrijeme treninga. Valjda neće i danas.

Reprezentativci su službenim autobusom na stadion stigli nekih 45 minuta prije početka treninga, s tim da su Ivan Perišić i izbornik Zlatko Dalić odmah uskočili u mini kombi kako bi otišli položiti vijenac na Spomenik braniteljima Domovinskog rata.

- Ajde kišo, stani! – vikao je spiker na stadionu, ujedno pokušavajući animirati publiku koja je do tada već dobrano bila pokisla. Nisu baš pomagali ni kišobran ni kabanica.

Desetak minuta prije nego što su planirali, reprezentativci su istrčali na travnjak, na oduševljenje djece. Najviše pljeska pobrao je naravno domaći dečko Perišić, najzaslužniji što su „kockasti“ uopće tu u Omišu. Dalićevi izabranici istrčali su nekoliko laganih krugova uz ovacije i viku s montažne tribine na kojoj su djeca bila smještena. A onda su im poslali desetak malih lopti što je dovelo do opće histerije.

A kiša je i dalje bila neumoljiva, štoviše čak je i pojačavala tempo. Pravi povodanj. „Je l' moguće“ i „Baš šteta“ najviše se moglo čuti iz usta organizatora i volontera, uglavnom igrača ili članova kluba domaćina kojima je bilo neopisivo krivo što je kiša kvarila ugođaj. Pa tako i Duji Biliću, igraču Omiša koji se zatekao na tribini. Veznjak je, čeka ga duel s Lukom Modrićem, ali kaže da neće njegov dres pokušati uhvatiti.

- Njega će svi 'vatat. Radije ću pitat' Brozovića – kaže nam Duje.

Vidjeli smo i Juru Žilića, 44-godišnjeg napadača Omiša, legendu kluba i dalmatinskog nogometa, a stigao je i trener Omiša Ante Vitaić s djecom. Njega je dopala velika čast.

- Vidi se koliko je ljudima ovdje stalo do reprezentacije kad su u ovolikom broju došli na trening po ovakvom vremenu – rekao je Vitaić.

Djeca su nastavljala pristizati i s druge strane stadiona, na glavnu tribinu. Među zadnjima su došle škole iz Zadra i Benkovca koje su ovdje na izletu. Baš je i njih lijepo vrijeme potrefilo. Nije ih trebalo pitati tko im je najdraži igrač. Luka Modrić, dakako, kojem su stalno skandirali.

U to vrijeme igrači su se malo počeli istezati, pa dodavati, no s obzirom na uistinu nepovoljne vremenske uvjete, odlučili su skratiti trening. Nakon pola sata na travnjaku pozdravili su navijače na obje strane i otišli u svlačionicu.

- Evo vam Luka, recite mu da ste iz Zadra – govorila je učiteljica jedne od zadarskih škola svojoj djeci, no ona kao da su se sledila kad je Luka prolazio ispod njihove tribine u svlačionicu. Nisu pustila ni glas.

Oni najuporniji sačekali su da reprezentativci s autobusom krenu natrag u bazu u hotel Lav, kako bi im pod kišobranom uputili još jedan pozdrav. A onda je, gle čuda, kiša prestala. Fantastičan tajming.

Eto, u tom ping-pongu kiše i sunca u Omišu jučer je u onim najvažnijim trenucima pobijedila kiša. Danas će nebo imati popravni i valjda će se smilovati za vrijeme utakmice koja će označiti kulminaciju ovotjedne priče Omiša i hrvatske reprezentacije. Na radost svih nešto više od 5000 gledatelja koliko ih se očekuje na stadionu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet