Sport Domaći nogomet

Fešta za 5

Pod Stinom srića i veselje: Vatreni na ušću Cetine srušili sve rekorde

Fešta za 5

Pamtit će Omiš 31. svibnja 2019. godine, ostaje zapisan zlatnim slovima u nogometnu povijest grada, pohodili su ga srebrni iz Rusije, Dalićevi "vatreni" na čelu s kapetanom, omiškim gusarom Ivanom Perišićem!

Danima su trajale pripreme, da travnjak bude kvalitetan za dolazak hrvatskih uzdaniuca, dovukle su se alkarske tribine iz Sinja, gledalo se u nebo da se i ovaj ludi, kišoviti svibanj smiluje.

Može li kiša da se makne od Omiša?!

Skupljali su se tmasti oblaci ponad omiške Stine, ali osim nekoliko zastrašujućih krupnih kapi, što su u dva momenta zaprijetile prije svega elektronici novinarskoj, veće štete nije bilo. Tako i spada.

Tijekom jutra već osjećao dah velike utakmice po Omišu, prvi gledatelji već su oko podneva dolazili na stadion Anđelka Marušića Ferate na omiški Ribnjak, tamo gdje Cetina utječe u more, a spiker Frano Ridjan se također zagrijavao, bio je raspoložen, duhovit:

- Evo 13.30 sati, još sat i pol do utakmice. Molimo gledatelje da pogledaju što im piše na ulaznicama, da sjednu na svoja mjesta, da naše simpatične hostese ne bi morale primijeniti karate, te kwon do i jiu jitsu zahvate koje dobro znaju... A sad jedna omiška s razglasa – reče zaigrani Frano, a s razglasa krene:

- Aj em a tajger – stara rock ili pop, svejedno, uspješnica.

No, uskoro je stigao red da zaori i "Moja domovina", pa Thompson sa svojim repertoarom, onda nekadašnja Colonia sa "Svijet voli pobjednike, kada si prvi svega si vrijedan..." Da nas podsjeti.

Publika je dolazila odreda okićena hrvatskim obilježjima, mnogi u dresovima, dječica sa zastavicama, Modrić, Perišić, Rakitić, Mandžukić, a hostese su se pobrinule da svatko može uzeti malu bandiru, trobojku crven-bijelo-plavi. Stipe Legenda ih je imao pun naramak!

Klapa Pasika otpjevala je himnu Lijepa naša, dojmljiv trenutak kad emocija ponese, gledalo se i sa Stine, visoko gore, bilo ih je šta su barjak hrvatski vijorili odozgo, jesu li išta vidjeli od utakmice, jedva smo ih i mi uočili, upozoreni, vidi, vidi gore...

- Sve po špagu, klapa piva, barjaci na Stini, falili su samo gusari – dometnuo je kolega Marin Maljković s Radio Dalmacije.

Gusari su ostali doma.

Na stadionu Anđelko Marušić Ferata postavljen je i golemi dres, kockasti, crveno-bijeli, Perišić s brojem 4, legendaran je, jer je prošlog ljeta vijorio s Mirabele u danima ludog slavlja zbog srebra iz Rusije.

Na tribinama, ispod novinarskih stolova (i jednog više kišobrana, nego suncobrana), sjele su omiške legende baluna: Kačunko, Lelas, Velić, Petrović, Ognjen Vitaić, tata od Ante i Frane, pa Križanac, Banović, Čečur, braća Čagalj, braća Šušnjara, Branko i Goran, Perutović... ako smo koga preskočili neka nam oprosti.

Petar Jurčević, jedna od legendi, kazivao nam je:

- Ovo je povijesni dan za Omiš i naš balun omiški, dan ravan kvalifikacijama za Drugu saveznu ligu. Ma, još veći... Uzbuđenje je golemo, hvala Ivanu našem Perišiću što nam je ovo omogućio i svakako izborniku Zlatku Daliću koji je ovaj dolazak podržao. Hvala im od srca – kaže omiška vertikala Jurčević.

Na terenu Perišić i kum njegov Frane Jurčević (nećak od rečenog Petra), zaigrali su međusobni meč za pamćenje, kapetani "suparničkih momčadi", a kumovi i najbolji prijatelji.

Prije toga se na centru darivalo, predsjednik Omiša Vedran Kovačić i doperedsjednik HNS-a Marijan Kustić izmijenjivali su prigodne uspomene, a onda je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović proglasio Ivana Perišića - počasnim graaninom.

- Lupi petama, reci sve za Hrvatsku! - pjevalo je Prljavo kazalište.

A nogomet? Znate kako to ide, samo da se vide veliki igrači na djelu, a balun kao balun, revijalan i zanimljiv kao da gledate travu da raste. Ono glavno odigralo se u predigri, veliko iščekivanje, pa istrčavanje na teren, mahanje zastavicama slikavanje, protokol...

U igri je bilo važno da se nitko ne ozlijedi. I da su se uslikali svi zajedno prije početka.

- Omiš je za nijansu bolji nakon prvih 40 minuta – komentirale su omiške legende u svojoj "svečanoj loži" u dobru raspoloženju. - Samo tri nula kontra nas.

Onda novi nalet kiše na trenutak, pa je spiker Frano umirivao: - Šta ste se prestrašili, da ste vidili jučer, to je bio vaterpolo!

I vrijeme da bude svečani oproštaj od Jure Žilića, 44-godišnje legende Omiša koja se oprostila od baluna.

Kad je Bruno Petković zabio još dva gola za "vatrene", reče spiker:

- Daš li još jedan, dat ćemo ti crveni karton!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet