Sport Domaći nogomet

Kako ga probuditi

Enigma hrvatskog nogometa: igrao u tri najjače lige, u vrhunskim klubovima, ali mu je karijera prožeta oscilacijama

Kako ga probuditi

Samo su dvojica hrvatskih nogometaša u karijeri osvojila Ligu prvaka i Europsku ligu. Nakon Ivana Rakitića (Sevilla, Barcelona), u srijedu navečer to je uspjelo i Mateu Kovačiću. Poslije tri uzastopna naslova prvaka Europe s madridskim Realom, Kovačić je u Bakuu osvojio i Europsku ligu kao igrač londonskog Chelseaja. Ali, dok u finalnim ogledima ''kraljevskog kluba'' nije upisao nijedan nastup, za Chelsea je protiv Arsenala (4:1) odigrao 76 minuta i sudjelovao u akcijama kod dvaju golova...

Sa svega 25 godina Mateo Kovačić ima impresivan CV. Igrao je (odnosno još igra) u tri najbolje europske lige (Italija, Španjolska, Engleska), u vrhunskim klubovima (Inter, Real Madrid, Chelsea). Mateova je karijera prožeta oscilirajućim razdobljima, ali i divljenjem komentatora njegovom nesvakidašnjem talentu. Legendarni talijanski trener Giovanni Trapattoni opisao je hrvatskog nogometaša kao ''kombinaciju Kake i Clarencea Seedorfa''.

Zbog finalne utakmice Europske lige Mateo Kovačić bi se hrvatskoj reprezentaciji trebao priključiti u nedjelju, 2. lipnja – u Rijeci. Hoće li upravo on nadomjestiti izočnog Ivana Rakitića? Izbornik Zlatko Dalić očigledno ima trilemu:

- Nećemo kukati, koga nema, bez njega se može. Imamo dovoljno kandidata. Tu su Pašalić, Kovačić...

Hrvatska je reprezentacija kvalifikacije za Euro 2020. protiv Azerbajdžana (2:1) započela s Kovačićem u sastavu. Dalić za spomenutu utakmicu nije imao Brozovića na dispoziciji, pa je postavio Kovačića kao ''najadekvatniju alternaciju''. Zanimljivo, 2013. kada je Kovačić dosegao tržišnu vrijednost od 11 milijuna eura (za koliko ga je Dinamo prodao milanskom Interu), Brozović se tek probijao do prvog sastava ''modrih''. Upravo te 2013. (22. ožujka) Kovačić je i upisao prvijenac u dresu preprezentacije – protiv Srbije (2:0), u Maksimiru. Dobio je iznimne recenzije za debitanstski nastup.

Šest i pol godina kasnije, protiv Azerbajdžana, Kovačić je teren napustio u 73. minuti. Vidjevši ga u kadru, mnogi su se navijači u nevjerici zapitali: zar je taj igrao otpočetka? Objašnjenje za Kovačićevu ''nevidljivu igru'' dao je TV-komentator Elvis Scoria. Usput je i ''podučio'' izbornika Dalića: Mateo Kovačić nije zadnji vezni!

Njegov je stav dakako izazvao brojne reakcije (što i jest svrha komentara), uz podijeljena mišljenja – pro et contra. No, iz Scorijine opservacije projicira se i suštinsko pitanje Kovačićeve (reprezentativne) karijere: koja je njegova (prava) pozicija u nogometnom svijetu?

Upravo u susretu protiv Azerbajdžana, Mateo Kovačić ostvario je jubilarni 50. nastup za hrvatsku reprezentaciju. Sjećate li se njegove najbolje utakmice? Razmislite još malo...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet