Sport Domaći nogomet

još postoji kontakt

Nekadašnji suigrač iz Mainza priča o genijalnom Kloppu: Kao bek je volio srljati u napad, takav je postao i trener

još postoji kontakt

Ligu prvaka osvojio je Liverpool, veliki je to rezultat cijele momčadi i stručnog stožera

No, glavni protagonist priče je trener Jürgen Klopp. Svojevremeno je s njim igrao Bruno Akrapović koji nam se javio iz bugarskog Plovdiva.

- Kloppov uspjeh me nimalo ne iznenađuje – “hladno” će Akrapović.

- Teško je reći hoće li netko postati trener, a kamo li još i biti uspješan. Kod Kloppa mi je upala u oči jedna situacija iz igračkih dana. Išli smo na gostovanje autobusom, bio je dug put, a Jürgen je već tada učio za trenera. Na vrijeme se pripremao za ono što želi biti, time nam je svima bio primjer.

Akrapović je gotovo cijelu nogometnu karijeru proveo u Njemačkoj. Sad već davne 1988. iz zeničkog Čelika uputio se u Arminiju Hannover te je punih 17 godina igrao bundesligaški nogomet.

Nogometni put spojio ga je s Kloppom 1994. kada ga je Josip Kuže, tadašnji trener Mainza 05 doveo u momčad.

- Upoznao sam Kloppa prvi dan, bio je otvoren za pomoć, pogotovo novim igračima. Rekao bih da ima naš, balkanski karakter, dosta je srčan. Emocije koje on poka zuje su iskrene, nema glume. On je takav tip – prepričava Akrapović.

- Bili smo tada veliki prijatelji, često zajedno izlazili. Razišli smo se 1997. kad sam otišao u Tennis Borussiju, ali smo i dalje ostali dobri.

Prisjetio se igračkih karakteristika današnjeg europskog prvaka. Klopp je na dolasku Akrapovića bio jedan od stupova obrane momčadi. Igrao je desnog beka, bio poznat kao opušteni radnik koji teži za uključivanjem iz drugog plana.

- Često ga je zbog toga trebalo i ‘kočiti’. Imao je nagon da ide prema naprijed, ali i moć ponavljanja zbog svoje kondicije, snage. Za svoju visinu je bio i brz, dobro predviđao igru. Svaki trener je zahvalan kad ima takvog igrača. Zbog njegovih napadačkih ambicija, treneri su ga znali stavljati i u napad kad bi bilo gusto.

Imali su i zašto. U 340 nastupa za Mainz 05, Klopp je dao čak 56 golova. Malo koji obrambeni igrač mogao se pohvaliti takvom statistikom. Kaže se ‘kakav ćaća, takav sin’, pa nam je sada jasnije zbog čega bekovi u Liverpoolu imaju veliku ulogu. Trent Alexander Arnold jedan je od najboljih asistenta Redsa i Premiershipa, a Robertson je u finalu Lige prvaka bio jedan od najboljih. Tako je bilo i u Borrusiji Dortmund gdje je napad dosta ovisio o priključku jakih bekova Jakuba Blaszczykowskog, Dedea, Marcela Schmelzera i Lukasza Piszczeka.

- Ta sloboda bekova proizašla je iz njegova načina igranja, ali i od njegovih trenera. On sam kaže kako je profitirao od Josipa Kužea i Wolfganga Franka. Kad se umirovio kao igrač, kao trener je iskoristio situaciju u Mainzu koji se tada borio za opstanak i napravio iskorak.

Akrapović nam je ispričao kako je nedavno u jednom intervjuu za bugaski tisak govorio da se nada da će Kloppa ‘potrefit’ sreća u finalu. Jer, kaže, radom ju je zaslužio.

- Dobio je dosta udaraca prije finala i zato mislim da je to zaslužio. Priznajem da me iznenadilo da nije prvo uklizao na travu u euforiji, nego čestitao protivniku. Dao je do znanja koliko je korektan.

Unatoč prijateljstvu, posao ih je razdvojio, pa se više ne vide često. Akrapović je trener Lokomotive Plovdiv s kojim je ove godine osvojio bugarski kup, prvi u povijesti kluba.

- Tu i tamo bih ga pozdravo preko prijatelja koji su išli u Liverpool, a on je rado uzvratio pozdravom. Nema se vremena za kontakt jer nas je put razdvojio, ali nas neki veteranski susreti ponovno spoje na istom mjestu. Tko zna, možda ih nogomet jednom opet spoji u istom stručnom stožeru ili kao protivnike u nekoj utakmici... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet