Sport Domaći nogomet

kruta realnost

I Dinamo i Olmo puno očekuju od njegovog nastupa na Euru. No, koliko su ta očekivanja uopće realna?

kruta realnost

Dani Olmo krucijalni je igrač svih taktičkih opcija Nenada Bjelice. Poglavito u utakmicama HNL-a, Olmo je igrač koji – stvara razliku. 

Talentu mladog Katalonca poklonila se i većina aktera Prve HNL. Pri dodjeli nagrade Trofej Nogometaš za najboljeg igrača Prve HNL, Olmo je (od igrača i trenera) dobio čak 203 glasa. Drugoplasirani Luka Ivanušec sakupio je 11 glasova...

Olmov menadžer Andy Bara tvrdi kako će njegov štićenik ostvariti najveći transfer u povijesti Dinama! Natruhe budućeg transfera upućuju da takav rasplet nije neostvariv.

Dosadašnji je rekorder Marko Pjaca: on je 2016. prešao iz Dinama u talijanski Juventus za 23 milijuna eura. A prema ‘’izvorima bliskim Maksimiru’’, menedžment hrvatskog prvaka za sada je odbio sve ponude vezane uz Olma (kao najizdašnija spominje se Milanova – 25 milijuna eura). 

I igrač se nedavno očitovao kako će o mogućem transferu, odnosno odlasku iz Dinama odlučiti – nakon Eura (za U21 reprezentacije) u Italiji i San Marinu. Očigledno, i Dinamo i Olmo puno očekuju od njegovog nastupa na Europskom prvenstvu. No, koliko su ta očekivanja uopće realna?

Daniel Olmo nije standardni član mlade reprezentacije Španjolske (mada pojedini hrvatski mediji tvrde suprotno). Vidjelo se to na startu natjecanja, u susretu Italije i Španjolske (3:1). Olmo nije bio među 14 španjolskih igrača koji su nastupili u tom susretu.

Španjolski izbornik Luis de la Fuente u derbiju skupine A Europskog prvenstva, postavio je formaciju 4-1-4-1. U prednjem kvartetu (vezna linija) zaigrali su: Carlos Soler (Valencia), Fabian Ruiz (Napoli), Carlos Ceballos (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad). 

Svi su jači po cijeni

Osim Ceballosa, svi nabrojani standardni su igrači u svojim klubovima. Mladi Bask Oyarzabal probio se i do najbolje momčadi Španjolske. Na nogometnom tržištu – Soler, Ruiz i Oyarzabal procijenjeni su na 50 milijuna eura.

Ceballos je nešto jeftiniji (30 milijuna). Istovremeno, na Transfermarktu, Olmo vrijedi 15 milijuna eura. U procjeni Olmove vrijednosti svakako je veliki hendikep liga u kojoj nastupa. No, valja primijetiti i kako je Olmo (21) godinu ili dvije mlađi od spomenutih igrača. 

Otegotna je oklonost po Dinamove i ambicije najboljeg igrača Prve HNL, što nije niti u širim planovima španjolskog izbornika. Ispred Olma je i playmaker Villareala, 23-godišnji Pablo Fornals (25 milijuna eura). Spoznaja da je Daniel Olmo u taktičkim postavkama De la Fuentea – posljednja opcija, zapravo je kruta realnost. 

Nogometno je tržište vrlo senzibilno i nije uvijek uvjetovano zakonima logike. Nema sumnje da je Olmo igrač, o kojemu predznanja ima svaki menadžer u nogometnom miljeu, ali je poprilično očito da za njegove (buduće) ponude, nastup na Euru (ako ga uopće bude) neće biti od presudne važnosti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet