Sport Hajduk

joker “bijelih”

Arlind Basha: Specijalnost mi je davati golove

joker “bijelih”
Hajduk ima svoj NLO, ne treba mu intervenirati na tržištu u smislu kupovine, kad njedri iz juniora još jednog vrijednog igrača, napadača, dosad – neviđenog. Arlind Basha se zove i mnogi su ostali iznenađeni vidjevši ga da ulazi protiv Bešiktaša ujesen. Priča ide dalje u prošlost, godinu, dvije, Basha je u Hajduk došao s Kosova, iz Vlaznimija iz Đakovice, došao u juniore, ali zbog komplicirane papirologije nije imao pravo nastupa na službenim utakmicama. Sve do sada, dok 8. veljače ne postane punoljetan, ne navrši 18.

Basha je novi Hajdukov – Kozniku.
- Čuo sam za njega i upoznao ga, Kozniku bi sada trebao biti izbornik naše reprezentacije s Kosova. Ili jest ili će biti, ne znam. Ali poznam ga – tvrdi nam.

Nije zato znao da je Kozniku jedini Hajdukov naj-golgeter HNL-a, još tamo iz prvenstva 1992. godine.
- Nisam znao, ali i meni je specijalnost davati golove. Idol? Ibrahimović. Dobro, nisam visok kao on, pa onda neka to bude Kun Aguero. Da sličim na njega.

Basha je mjesecima u inkubatoru “bijelih”, trenirao je i s juniorima i s prvom momčadi. Njega je pocrtao Igor Tudor, kad je jedna selekcija kosovskih dječaka gostovala u Poljudu na proputovanju, na svome “izletu po regionu”. Tudor ga zapazio i onda se stupilo u kontakt s Vlaznimijem da prepusti dječaka, koji je pak odmah sa 16 godina bio voljan doći u Hajduk. Makar nemao odmah pravo nastupa.

- Slabo govorim hrvatski, učim polako, ali vas sve razumijem – kaže Arlind, a u prevođenju nam pomaže Elvir Maloku, Hajduk od lani, inače hrvatski reprezentativac rodom iz Rijeke.

Njih dvojica su nerazdvojni, fali im još samo mlađi brat Maloku, Trojan. Već smo ih sve zajedno stavili u postavu Hajduka iz budućnosti. Napadački tercet E. Maloku – Basha – T. Maloku. Moglo bi biti zgodno.

- Trener Tudor mi vjeruje, on me trenirao u kadetima i kad je postao trener prve momčadi odmah me pozvao i među prvotimce. Nastupio sam u Po... kako, da, Polači. I protiv Bešiktaša. I sad u Turskoj.

Ako ima pola karakteristika kao Aguero, bit će sjajno.

- Ja sam sa 15 godina igrao za prvu momčad Vlaznimija, u prvenstvu Kosova, najmlađi sam prvotimac lige. Trener je bio Šošoli (Shosholli op. a.), igrao je onoj staroj ligi za Vljaznimi...

Arlind ima nezaobilazni švicarski dio priče.

- Rođen sam u Ženevi, ali roditelji su se kad sam imao šest godina vratili na Kosovo. Tako sam propustio mogućnost da imam švicarske papire, kao braća Xhaka, Shaqiri, Behrami, Džemaili... Svi igraju za Švicarsku! Ne smeta, imam kosovske papire. Pa ću igrati za kosovsku reprezentaciju. Prije toga za Hajduk. Moje je da se trudim - ponavlja Arlind.

Ime Arlind prvi put susrećemo?

- Često je ime na Kosovu. Uopće nije neobično. Ima nas puno - smije se, Elvir Maloku, njegov drug, sve nam je dobro preveo.

Hajduk ga je uzeo i čekao, makar nije imao papire. Sigurno su imali jake razloge, pa Bashu s nestrpljenjem očekujemo. NLO. Kao joker “bijelih” na obzoru HNL.

slaven alfirević

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last