Sport Hajduk

Analiza (ne)uspjeha

Ovo su tri glavna problema Joana Carrilla: ako ih ne riješi, ne može ostati trener Hajduka

Analiza (ne)uspjeha

Joan Carrillo mora pobjeđivati, misli li ostati trenerom Hajduka. Bod po bod, to je pužev korak. Protiv Rijeke smo mu skinuli kapu, dobro je bilo, ali sad nas je kontra Lokomotive opet u nedoumicu doveo. Je li on taj za ljeto?

U petak je serviran hajdučki pelin u kamilicu od baluna u Kranjčevićevoj ulici. U redu, nije se izgubilo, jedan bod (uvijek) treba honorirati, međutim – daleko je sunce.

Što se sve sručilo na glavu Carrillu i Hajduku? Ima samo tri problema: nema bodova, igra zapinje, u momčadi je puno rupa.

1. BODOVI – malo ih je, premršavo, samo 6 od 15 na proljeće, tri remija uz pobjedu i poraz. Carrillo, da bi automatski o(p)stao mora osvojiti određen broj bodova. Koliko, nije javno poznato, ali u Poljudu su stavili aneks u ugovor Kataloncu uvjereni da će glatko zajedno poentirati. Već u travnju. Hm. Ovako, njegov neuspjeh, poteže za rukav odgovornost i ostalih.

2. NEMA IGRE - Još Joan, poput Diogena, traži igru svijećom. Nema je. Crteži iz Turske još nisu oživjeli na platnu HNL-a. Činilo se da je standardizirao sastav, međutim identičnih 11 što su dobro odigrali protiv Rijeke, protiv Lokomotive je sivu boju emitiralo.

3. RUPE U MOMČADI – Evidentiramo puno propusta, nesigurnosti, ima i objektivnih razloga, da Carrillu bude još teže. Na bekovima "bijeli" nisu stabilni, gubitak Juranovića je nesumnjiv hendikep, na lijevom Kvesić još nije opravdao prednost koju uživa u zadnje vrijeme ispred Memolle. Stoperski partner Nižiću je pod povećalom, Terziev još nije zaigrao. Vezni red ne povezuje niti kako bi trebao, presporo, morali bi biti življi, točniji u kontroli i predaji baluna, e da bi napadači (barem njih ima u izobilju) mogli uživati.

Sve skupa: ambicije da se proljeće iskoristi kao mirne pripreme temelja za uzlet u Europsku ligu, čine se kompromitirane.
Jer, ništa još dobra od momčadi Hajduka. I ovo nije ekipa koju bismo poslali u kvalifikacije za Euroligu. Ne ulijeva nikakvo povjerenje.

Možda naprosto još treba vremena. Možda na desnom beku staviti Ismajlija, na stoperu dočekati Terzieva, a hitrinu Tudora iskoristiti prema naprijed, da bi i on pridonio ubrzanju vezista.

Ne možemo se oteti dojmu kako se još jedno gostovanje pretvorilo u mučenje od gledanja i jedino dobro jest što je završilo 0:0, pa ne moramo govoriti o novom porazu. Nego se smije zaviti u oblandu "moglo je i lošije". Hvala ti, Stipica, za vratolomno spašavanje u 81. minuti.

Cinici će reći kako je najvažnije da Slaven Belupo daleko zaostaje na petoj poziciji i da nije loše ni četvrti biti. Europa ti neće pobjeći.

No, nemojmo se zavaravati. Što će ti Europa kad si ovakav? Zar opet u totalni redizajn momčadi? Hajduk u prvih pet kola proljeća nipošto nije iskoristio da bi se iole približio zacrtanom projektu.

Ljeto je trebao dočekati spreman, taktički potkovan, uigrane i probrane momčadi koja bi onda čvrsto i s podlogom (uz poneki umetak s mercata) mogla računati na plasman sve do željene Eurolige.

I to je trebao potpisati Joan Carrillo. Posrtaj s jeseni bio je idealan da se promijeni trener Marijan Pušnik, izabere novi po guštu sportskog direktora Marija Branca. Carrillo, da ima dovoljno vremena "naliti temelj" lansirne rampe za euro-uzlet.

Radovi sporo idu. Ima još vremena, ali sve manje.
 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk